Onderhoud en gebruik van zwembad filterpompen
Informatie over de zwembad filterpomp
In de warme zomermaanden is een zwembad in de tuin zeker geen overbodige luxe. De kinderen kunnen lekker spetteren en plonzen in het water en ook jij kan heerlijk verkoeling vinden in het zwembad. Wanneer je zo’n zwembad hebt staan is het zeker van belang deze goed te onderhouden om vuil en onhygiënisch zwemwater te voorkomen. Op deze informatiepagina leggen we alles uit over zwembad filterpompen en de bijbehorende onderhoudsartikelen.
Waarom heb je een filterpomp nodig?
Het water in een zwembad is stilstaand water. Hier kunnen snel algen en bacteriën in komen. Daarom is het belangrijk om het water in beweging te houden met een filterpomp. Hierdoor blijft het water helder en kunnen algen en bacteriën zich moeilijker ontwikkelen. Ook het overige vuil wordt uit het water gefilterd.
Hoe werkt een zwembad filterpomp?
De werking van een zwembad filterpomp is eigenlijk heel simpel. De pomp zuigt het water aan waarna door middel van de vervangbare papieren filtercartridges vuil zoals zand, gras en haren eruit wordt gefilterd. Daarna wordt er weer schoon water in het zwembad teruggepompt.
Belangrijk om te weten is dat je het met alleen een filterpomp niet redt. Om het zwembadwater in optimale conditie te houden is het gebruik van een filterpomp in combinatie met een chloordrijver aan te raden. Het chloor doodt de bacteriën in het water, en de filterpomp voert het vuil af. Door de samenwerking van de filterpomp en het chloor blijft het zwemwater helder en hygiënisch.
Veel gestelde vragen over filterpompen
Nu dat we uitgelegd hebben hoe en waarom je een filterpomp voor het zwembad moet gebruiken kunnen we kijken naar wat specifiekere vragen. Hieronder geven we antwoord op veel gestelde vragen die te maken hebben met het gebruik van een zwembad filterpomp.
Welke filterpomp heb je nodig?
Om de filterpomp goed zijn werk te kunnen laten doen is het belangrijk om een pomp met de juiste capaciteit (liter/uur) te kiezen. Het hangt af van de literinhoud van je zwembad welke je nodig hebt. Dit reken je als volgt uit: literinhoud zwembad x 0,3. Zorg dat de capaciteit van de filterpomp gelijk of hoger ligt dan dit aantal.
Bijvoorbeeld: Als er 1662 liter water in het zwembad kan, dan heb je een filterpomp nodig van 1662 x 0,3 = 498,6 liter/uur.
Wanneer de pomp verder dan 3 meter van het zwembad af staat of op een andere manier veel weerstand ondervind, is het advies om een pomp aan te schaffen met overcapaciteit. Dan deel je de literinhoud van het zwembad door 3, of zelfs door 2 voor het beste resultaat.
Hoe snel moet ik de papieren filtercartridges vervangen?
Dit hangt af van de gebruiksintensiteit van het zwembad: hoe vaak ga je erin, hoeveel mensen gaan erin, hoe warm is het buiten etc. Het is belangrijk het filter tijdig te vervangen, daarom hierbij een hulptabel:
Filter type | Weinig zon/ weinig gebruik | Normaal zon/ normaal gebruik | Veel zon/ veel gebruik |
Model A | Om de 4 á 5 weken | Om de 3 á 4 weken | Om de 2 á 3 weken |
Model B | Om de 5 weken | Om de 3 á 4 weken | Om de 2 á 3 weken |
Hoe lang moet mijn filterpomp draaien?
Het zwembadwater moet 2 keer per dag gefilterd worden. Controleer hoeveel liter inhoud er in je zwembad kan en wat de capaciteit is van de pomp. Zo kun je berekenen hoe lang de pomp erover doet om het water 2 keer te filteren.
Heb je bijvoorbeeld een zwembad van 1,98 m3 (2,20 m lang, 1,5 m breed en 0,60 m hoog), dan betekent dit dat er 1980 liter in het zwembad past (1,98 x 1000). Heb je dan bijvoorbeeld een filterpomp van 2271 liter/uur, dan hoeft de pomp om het water twee keer rond te pompen ongeveer 1 uur en 45 minuten aan te staan (1980 * 2 / 2271 = 1,74).
Waarom ontstaan er algen in mijn zwembad, terwijl mijn filterpomp toch regelmatig aanstaat?
Zoals eerder gezegd gaat het om de combinatie van de zwembad filterpomp en de chloordrijver. Om algvorming tegen te gaan is er nog extra onderhoud nodig. Het gaat hier om de PH-waarde. Met testers kun je testen of de PH-waarde van het water een gezonde balans heeft. Zo niet, dan kun je PH Plus of PH Min producten gebruiken om het water te herstellen.
Wil je meer weten over het onderhoud van je zwembad? Kijk dan eens op deze pagina; waterstress of waterpret
Is een zwembad filterpomp bestand tegen regen?
De filterpompen voor het zwembad zijn spatwaterdicht. Dit betekent dat ze wel een spatje kunnen hebben, maar bij veel regen kunnen ze beschadigen. Daarom is het aan te raden om de filterpomp af te dekken bij regen. Dit verhoogt ook de levensduur.