18 tips winterklaar maken caravan of camper
Je caravan of camper winterklaar de stalling in
Wanneer het kampeerseizoen op zijn eind loopt is het jammer genoeg weer tijd om de caravan of camper weer winterklaar te maken. Misschien niet zo’n leuk karweitje maar het zorgt er wel voor dat hij startklaar staat voor het volgende kampeerseizoen en je weer onbezorgd en veilig op pad kunt. Hier vind je onze tips en een checklist zodat je niets kunt vergeten wanneer je de caravan of camper winterklaar gaat maken.
Tip 1: Servicebeurt
Laat voordat je de caravan of camper in de stalling zet een servicebeurt en eventuele reparaties uitvoeren. Wanneer je hiermee wacht tot het volgende kampeerseizoen is het vaak een stuk drukker in de werkplaatsen en is er vaak geen tijd voor een last-minute reparatie. Plan na het kampeerseizoen gelijk een onderhoudsbeurt in voor je caravan of camper.
Tip 2: Kleine reparaties
Voer zelf kleine reparaties uit en vul waar nodig je kampeeruitrusting aan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je weer op pad gaat met de caravan of camper. Denk hierbij aan het vervangen van een kapotte raamuitzetter, kastuitzetter of andere onderdelen. Maar ook het aanvullen van bijvoorbeeld haringen of tentrubbers willen nog wel eens vergeten worden.
Tip 3: Watertanks, afvaltanks, boiler en leidingen
Voordat je de caravan of camper in de stalling zet is het van groot belang om de watertanks leeg en schoon te maken om bevriezing te voorkomen. Zorg hierbij dat de boiler, alle leidingen, kranen en pompjes afgetapt en doorgeblazen zijn. Laat hierna alle kranen openstaan. Het merk 123 heeft alles in huis om leidingen en tanks schoon te maken.
Tip 4: Grote schoonmaak
Geef zowel de binnen- als de buitenkant van de caravan of camper een grondige schoonmaakbeurt voordat hij naar de stalling gaat. Als vuil zoals hars en vogelpoep langere tijd blijft zitten is het bijna niet te doen om hem weer goed schoon te krijgen. Als het nodig is kun je de caravan of camper ook nog met wax poetsen zodat vuil, ook in de stalling zich minder goed kan hechten.
Tip 5: Overdekte stalling
Plaats de caravan of camper bij voorkeur in een overdekte en droge stalling, hier is hij beschermd tegen weer en wind. Heb je thuis voldoende plek om de caravan of camper te stallen dan is het aan te raden om een caravanhoes te gebruiken. Hiermee bescherm je de caravan of camper wanneer hij buiten gestald staat tegen vuil en weersinvloeden.
Tip 6: Stallingen vergelijken
Wanneer je op zoek bent naar een stalling dan zit er nogal verschil in de tarieven. Bij grotere steden als Amsterdam en Utrecht liggen de tarieven veel hoger dan in bijvoorbeeld Friesland of de Achterhoek. Weet je zeker dat je de caravan of camper in de winter niet gaat gebruiken dan zijn deze regio’s zeker een optie. Ook is het goed om te weten of je per vierkante meter of per strekkende meter betaald. Stallingen vergelijken loont zeker de moeite!
Tip 7: Verzekering voor je caravan of camper
Je mag ervan uitgaan dat de caravan veilig in de stalling staat maar om beschermd te zijn tegen diefstal en conflicten over schade is het verstandig om een caravanverzekering af te sluiten. Check hierbij goed de polisvoorwaarden zodat je weet aan welke eisen de stalling moet voldoen. Berg in ieder geval kwetsbare en waardevolle spullen als een tv thuis op. Controleer altijd samen met de stallingsbeheerder je caravan op schade, noteer dit en maak er foto’s van. Zo weten jullie allebei welke schade er eventueel is ontstaan tijdens de winterstalling.
Tip 8: Accu's en batterijen
Verwijder alle batterijen uit de caravan of camper. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de klok en de ontsteking van de kachel. Ook de zware lood accu's moeten los gekoppeld worden en thuis aan de druppellader bewaard worden. Heb je een volledig opgeladen lichtgewicht lithium-ion accu of een gel-accu dan kan deze eventueel in de caravan of camper blijven.
Tip 9: Gasfles verwijderen, drukregelaar en gasslang
Voor de veiligheid moet ook de gasfles eruit gehaald worden. Deze kan je vaak in een speciale ruimte bij de stalling kwijt of je kan hem thuis op een veilige en geventileerde plek bewaren.
Check dan gelijk even de gasslang en drukregelaar op de houdbaarheidsdatum. Het advies is om deze allebei om de 4 jaar te vervangen. Berg de drukregelaar in een afgesloten plastic zakje op om zo vervuiling in de regelaar te voorkomen.
Tip 10: Ramen en gordijnen
Voor een goede ventilatie is het nodig om de ramen op een kiertje te zetten. Niet verder dan dat om ongewenst bezoek als muizen te voorkomen. Wanneer de rolgordijnen en rolhorren langdurig dicht zijn kunnen de veertjes uitrekken. Dit voorkom je door de gordijnen en horren open te laten.
Tip 11: Koelkast en kastdeuren op een kiertje
Haal de koelkast leeg, maak hem schoon en vervang kapotte onderdelen. Laat de koelkastdeur op een kiertje staan zodat nare luchtjes en condens geen kans krijgen. Ook kastdeuren op een kiertje open laten staan helpt om een muffe lucht te voorkomen. Controleer bij de kastdeuren gelijk het hang en sluitwerk op gebreken.
Tip 12: Geef muizen geen kans
Controleer de carrosserie en roosters op eventuele insluiproutes voor ongedierte en laat geen houdbare producten in de caravan of camper achter. Muizen hebben een fijne neus voor etenswaren ook al zijn deze verpakt. Met gemak knagen zij zich een weg door wanden en draden heen om zich te goed te doen aan achtergebleven etenswaren.
Tip 13: Rubbers controleren
Maak de rubbers van ramen, deuren en het toilet schoon. Behandel deze vervolgens met een siliconenspray om uitdroging van de rubbers te voorkomen. Deze spray is ook geschikt om de sloten en scharnieren van de caravan en camper te smeren.
Tip 14: Schoon toilet
Maak het chemisch toilet schoon en leeg zowel de spoelwatertank als de afvaltank. Laat hierbij de afsluitschuif open staan om te voorkomen dat de toiletafdichting uitdroogt. Draai voor een goede ventilatie van de afvaltank de dop van de schenktuit los. Controleer gelijk of er onderdelen aan vervanging toe zijn.
Tip 15: Bandenspanning
Voorkom vervorming van de banden door voordat je caravan of camper de stalling ingaat de bandenspanning te controleren. Vergeet hierbij niet het reservewiel mee te nemen. Verhoog de bandenspanning tot maximaal 0,5 bar boven de voorgeschreven waarde. Je kunt ook er voor kiezen om de banden te vervangen door sloopexemplaren.
Speciaal voor de camper
Tip 16: Volle tank
Zet de camper met een volle tank in de stalling, dit voorkomt condensvorming en/of roestvorming in de brandstoftank.
Tip 17: Op de rem?
Laat de camper bij het stallen in zijn versnelling staan en trek de handrem niet aan. Na de winter is het aan te raden om van de rem af te blijven en eerst voorzichtig een klein stukje te rijden en dan pas te remmen.
Dit alles is noodzakelijk om de kans op vastslaande remmen te voorkomen.
Tip 18: Antivries
Check het niveau van de antivriesvloeistof in het koelsysteem op vorstbestendigheid en vul deze aan wanneer nodig.
Tip 19: Download de checklist
Om er zeker van te zijn dat je niks gaat vergeten bij het winterklaar maken van je caravan of camper hebben wij een handige checklist voor je gemaakt.