Waterdichte kleding keuzegids
Doolhof aan technische termen
Waterdichte kleding is in Nederland echt een must. Het regent hier om de klip klap, en daar moet je meer dan eens doorheen lopen of fietsen. Dan is het belangrijk je goed te kleden op dit weer. Waterdichte kleding biedt hier de uitkomst. Hier komen nog best wel wat technische termen bij kijken. Waterkolom, ademend, membranen en coatings zijn onder andere termen waarmee je te maken kan krijgen.
Op deze informatiepagina leggen we je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van waterdichte producten. Zo ben jij bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden.
Waterkolom
De waterkolom geeft de hoeveelheid water in millimeters aan die een stof per vierkante centimeter kan verdragen voordat het gaat lekken. Even een voorbeeldje: als op het etiket van de regenjas staat dat de waterkolom 5.000 mm is, dan kan de stof 5 meter water op 1 vierkante centimeter hebben voordat deze gaat lekken. Dit lijkt heel wat, maar als je bijvoorbeeld op een natte grond gaat zitten met een waterkolom van 1.000 mm dan slaat de stof zo door. Hieronder volgt een lijst met wat je kan verwachten bij de verschillende waterkolommen.
- 0 mm: niet waterdicht
- 0 – 1.000 mm: kan een lichte regenbui hebben, maar geen aanhoudende regen. De stof is als het ware waterafstotend
- 1.0000 – 5.000 mm: hiermee blijf je prima droog in een regenbui, maar met meer druk zoals zitten of leunen op natte oppervlakken komt het water door de stof heen
- 5.000 – 15.000 mm: deze waterkolom kan de zwaarste regenbuien aan. Ook bij vele vormen van druk blijft hij water tegenhouden. Als de waterdruk extreem hoog wordt, bijvoorbeeld met een hele zware rugzak op je rug kan er lekkage ontstaan
- 15.000 – 30.000 mm: is geheel waterdicht, zelfs bij (ondiepe) onderdompeling blijft de stof waterdicht
- > 30.000 mm: het gaat hierbij om non-poreuze materialen. Als je het niet breekt zal het ook nooit gaan lekken
Ademend vermogen
Je zal zeggen dat waterdichte stoffen niet ademen, anders kunnen ze niet waterdicht zijn toch? Tegenwoordig is dit niet meer zo. De toepassing van allerlei technische snufjes zoals membranen en coatings zorgen ervoor dat je product waterdicht én ademend werkt. Dit is belangrijk, anders kan het zweet niet weggevoerd komen en word jij koud en klam. Dat wil je natuurlijk niet als je actief bezig bent.
Hoe werkt dit nu precies? Dit doen fabrikanten met een membraam of coating. Een membraam is een dun vlieslaagje met minuscule poriën. Zo komen de waterdruppels niet door de stof, maar kan het zweet wel afgevoerd worden. Een coating toevoegen is ook een manier. Dit is een waterdichte laag met kleine poriën die dezelfde werking heeft als een membraam.
Laatste tips
Met deze informatie kom je alweer een stuk verder in outdoor land. Echter, er zijn nog wat laatste dingen waar je op dient te letten bij het aanschaffen van waterdichte producten. Ben je van plan een nieuwe regenjas te kopen? Let dan niet alleen op de waterkolom, maar kijk ook of de ritsen waterafstotend zijn of een flap ervoor hebben en controleer of de naden waterdicht zijn. Vraag je ook eerst goed af of het product echt 100% waterdicht moet zijn. Waar ga je de jas voor gebruiken? In veel gevallen voldoet een lagere waterkolom ook prima.
Weet je wat je moet hebben?
Zo, nu weet je alles over waterdichtheid. Op onze website kun je makkelijk je spullen shoppen, maar je kunt natuurlijk ook naar de winkel in Ermelo komen. Hier kunnen onze outdoor specialisten jou helpen met het kiezen van de beste producten die passen bij jouw wensen.