Was instructie voor kleding
Hoe kan ik deze kleding het beste wassen?
Er bestaan veel verschillende soorten kleding, stoffen en materialen. Zo heeft ieder kledingstuk ook zijn eigen was instructie nodig. Hoe kan je bijvoorbeeld het beste een dons jas wassen? En mogen je wollen sokken wel gewassen worden? Wij leggen jou het uit!
Fleece kleding
Fleece is nu al een hele tijd op de markt. Het zit onder andere verwerkt in kleding en dekens. De stof houd je heerlijk warm en is lekker zacht. Je wilt daarom ook dat je fleecevest lang mee gaat! Het is daarom aan te raden om je fleece kleding te wassen volgens het voorgeschreven advies. Er bestaan verschillende soorten fleece, zoals Polartec, Powerstretch of winddicht fleece met Gore-Tex. Het is daarom belangrijk dat je altijd de kleding wast volgens het waslabel. We hebben wel een aantal tips hoe je fleece kleding het langste mooi blijft.
Was de fleece binnenstebuiten. Op deze manier slijt de fleece minder snel aan de buitenkant. Gebruik een mild wasmiddel en geen wasverzachter. Dit kan namelijk slecht zijn voor de isolatie. Was de kleding op 30°C.
Is de fleece gewassen en is hij klaar om gedroogd te worden? Doe hem dan niet in de droger maar hang hem lekker buiten of in het trapgat. Zo zorg je dat de fleece langer mee gaat. Strijk daarnaast ook nooit de fleece kleding. Door de hitte van het strijkijzer trekt het kunstofvezel samen en dan kan hij direct de prullenbak in.
Aanvullende tips voor het wassen van fleece kleding
Wil je nog beter zorgen voor je fleece kleding? Dan hebben we nog een aantal tips:
- Last van pluisjes? Borstel deze er dan voorzichtig af met een hondenkam of een scheermesje
- Was je fleece niet samen met pluizige stoffen zoals je handdoek
- Vastgeplakte honden of kattenharen haal je er met een rubberen afwashandschoen in no-time van af.
- Stinkend vest? Hang hem een dagje buiten zodat hij kan luchten. Gaat de lucht er op deze manier nog niet uit? Week hem dan in water met een kopje azijn.
Donskleding
Je draagt je donzen jas nu al een aantal weken, tijd om hem te gaan wassen. Maar mag hij wel in de wasmachine? En hoe zit het met de droger? Het is belangrijk om eerst te kijken naar het waslabel binnen in je jas. Volg altijd deze instructies op voor het wassen van je kleding. Je donzen jas mag in de meeste gevallen wel in de wasmachine, maar wel op een volwasprogramma en niet warmer dan op 40°C. Je mag de jas niet wassen met normaal wasmiddel. Dons bevat natuurlijke vetten, door normaal wasmiddel wordt dit afgebroken en dan gaat de kwaliteit van het dons achteruit. Er bestaat wasmiddel dat speciaal voor dons gemaakt is. Zoals de Nikwax Down Wash. Dit wasmiddel is bedoeld voor het reinigen van zowel normaal onbehandeld dons, als behandeld hydrofoob dons. Een tip van ons; stop een paar tennisbalen bij je was in. Dit zorgt ervoor dat het dons goed geklopt en geschud word.
Is de wasmachine klaar en is het tijd om hem te drogen? Dat kan in de droger, mits je hem op een lang droogprogramma zet met een lage temperatuur. Stop er tegelijkertijd ook een paar tennisballen bij in, om het dons tijdens het drogen los te kloppen. Houd er wel rekening mee dat het drogen van je donzen jas veel tijd kan kosten. Om de donzen jas weer zo lekker zacht te krijgen als voorheen heeft hij wel minstens 3 droogbeurten nodig. Heb je geen droger thuis? Dan kan je hem ook buiten laten drogen. Zorg er dan wel voor dat je hem een paar keer uitklopt. De donshaartjes gaan al snel aan elkaar vastplakken en dit is niet goed voor de isolatiewaarde. Hoe meer je de jas uitschudt; hoe beter de jas weer isoleert!
Om je jas nog beter te isoleren kan je hem ook wassen met Nikwax Down Proof impregneermiddel. De Down Proof zorgt voor een waterafstotende laag op elke veer. Hierdoor neemt het dons minder snel vocht en vuil op en hoef je de jas dus minder vaak te wassen!
Gore-Tex kleding
Bij Gore-Tex geldt hetzelfde als bij alle andere kleding. Raadpleeg altijd eerst het waslabel voordat je aan het wassen gaat. Bij Gore-Tex kleding is het belangrijk dat je eerst alle ritsen en zakken dicht doet. Kijk ook goed naar eventuele knie flappen, deze moeten er vanzelfsprekend uit gehaald worden. Voor het wassen van Gore-Tex kleding kan je normaal wasmiddel gebruiken. Maar gebruik geen waspoeder, wasverzachter, vlek verwijderaars of bleekmiddel. Dit schaadt alleen maar de kleding. Stop de kleding ook niet bij zwaar vervuild wasgoed.
Is de kleding gewassen? Dan kan het gedroogd worden. Je kleding mag in de wasdroger. Deze moet dan wel op een gematigde temperatuur gezet worden. Om de waterafstotende werking te behouden is het handig om na het drogen, de broek voor nog eens 20 minuten in de wasdroger te doen. Hiermee activeer je de waterafstotende werking van de bovenstof weer. Dit kan je iedere keer doen wanneer je denkt dat je kledingstuk niet meer voldoende waterafstotend is.
Als je geen droger hebt om de waterafstotende werking mee te activeren kan je je kleding ook strijken. Doe dit dan wel op een lage stand en zonder stoom. Strijk het ook samen met een handdoek, zodat de toplaag van de kleding niet beschadigd.
Softshell kleding
Jouw waterdichte kleding moet regelmatig gewassen worden. Vuil zorgt er namelijk voor dat je jas minder goed ventileert. Bekijk net als bij de andere kleding goed het waslabel voordat je gaat wassen. Gebruik nooit wasverzachter of waspoeder om je jas mee te wassen. Dit kan namelijk de impregneer laag van je jas aantasten. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Nikwax heeft een wasmiddel ontwikkeld speciaal voor technische kleding. Dit is de Nikwax Tech wash. Dit wasmiddel zorgt ervoor dat het vuil van je technische kleding af wordt gehaald. Echter tast deze niet de stof aan en zal je de kwaliteit behouden. Om de kleding te laten drogen kan je deze het beste uithangen. Om je softshell kleding opnieuw te impregneren heeft Nikwax de Shoftshell Proof. Dit zorgt er voor dat je jas een langdurige waterafstotende werking heeft. Daarnaast herstelt dit de ademende werking van de jas weer. We bieden in het assortiment ook een Nikwax Twin Pack aan met Tech Wash en Softshell Proof middel.
Wollen kleding
Wollen kleding wassen heeft weer zijn eigen handleiding. Je wilt natuurlijk niet dat je mooie Fjällräven trui er super klein uit komt. Ten eerste is het belangrijk om net als bij je andere kleding eerst het waslabel te controleren. Daar vind je eigenlijk de meeste informatie die je nodig hebt. Je ziet van welk materiaal het kledingstuk gemaakt is en wat je wel en niet mag doen met wollen kledingstukken. Wollen kleding kan je het beste met de hand wassen, omdat het in de wasmachine al gauw te heet is. Ondanks dat hebben de meeste wasmachines tegenwoordig een ‘Wol was’ programma. Deze kan je natuurlijk wel gebruiken.
Wil je hem toch met de hand wassen, hebben we een stappenplan voor je:
- Was je trui in bijvoorbeeld de badkuip of een afwasteil. Vul de bodem met licht lauw water en voeg er een klein beetje wasmiddel aan toe voor gevoelige stoffen.
- Keer je trui binnenstebuiten en dompel hem onder in het water. Laat hem dan 10 minuten weken.
- Spoel hierna de trui goed uit en druk dan voorzichtig het water uit je trui. Je mag wollen kleding nooit uitwringen, hang hem ook niet op een hanger te drogen want wol rekt heel makkelijk uit. En dat wil je niet!
Om je wollen kleding goed te laten drogen kan je deze beter neerleggen op een vlakke ondergrond. Je kan hem ook tussen een droge handdoek leggen en dan oprollen. Zo druk je het restant water er uit!