Onderhoud van een wandelschoen
Wat kun je doen om de levensduur van je schoen te vergroten?
Natuurlijk begrijpen wij dat de aanschaf van een goede wandelschoen een dure hobby is. Daarom is het ook zo belangrijk dat je op de juiste manier schoenen gaat passen en daar ook de tijd voor neemt. Om de levensduur ervan te vergroten is het ook van belang om je schoenen zo goed mogelijk te onderhouden.
Onderdelen wandelschoen
Om je een idee te geven waarom een wandelschoen duurder is dan een “normale” schoen, geven wij je een voorbeeld welke materialen er nodig zijn om een trekking schoen maat 8 te maken en leggen wij je stapsgewijs uit wat het productieproces van de schoen is.
Een schoen in maat 8 bestaat uit ongeveer 190 afzonderlijke onderdelen, meters en meters garen en veel lijm. Om een bergschoen op de juiste manier te vervaardigen is er ook nog eens heel veel handwerk nodig.
Een gemiddelde schoen (maat 8) bestaat uit:
• 30 stukken leer
• 10 onderdelen van de zool
• 42 versterkende onderdelen
• 110 metalen onderdelen
• Ongeveer 65 meter garen
• 200 gram lijm
Onderhoud
Zoals we net al aangaven is de aanschaf van een paar wandelschoenen vaak niet goedkoop. Een reden te meer om je schoenen goed te onderhouden zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt. Maar waarom is het onderhoud van je schoenen nu zo belangrijk? Als je de schoenen op de juiste wijze en met de juiste producten onderhoud, verlengt het zeker de levensduur en zorgt het er ook nog eens voor dat de schoen zijn comfort, waterdichtheid en ademend vermogen behoudt.
Materialen
Het bovenwerk van de wandelschoen is opgebouwd uit leer of een combinatie van leer en stof. Leer is een natuurlijk materiaal dat net als de huid kan uitdrogen bij warmte. Waar je na een lang bad een rimpelige huid krijgt, zal een leren schoen na langdurige blootstelling aan vocht poreus worden. Door deze invloeden van buitenaf is het zeer belangrijk om het leer niet alleen te beschermen maar ook te voeden.
Leer impregneren en onderhouden
Het onderhouden van je wandel- en/of bergschoenen bestaat uit een aantal handelingen:
• Leer onderhouden en/of impregneren
• Schoonmaken en laten drogen
• Vervangen van de inlegzool of veters
• Repareren of verzolen
Impregneren
Om te voorkomen dat het leer en/of de stof van je schoen nat wordt gebruik je een impregneermiddel. Door het nat worden van het leer en het hierop volgende droogproces kan het leer stug en daardoor ook breekbaar worden. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat het leer waterafstotend wordt en de regendruppels van je schoen af zullen parelen. Het zorgt voor een extra beschermlaag waardoor vuil en water niet snel in het leer van de wandelschoen door kunnen dringen. Bij Kampeerwereld Hendriks verkopen we impregneermiddel van het merk Nikwax. Dit impregneermiddel is een natuurlijk product en tast de schoenen dus niet aan aangezien deze ook een natuurproduct zijn. Het impregneermiddel zal de natuur waar je in wandelt dus ook niet beschadigen wanneer het van je schoenen af parelt. Ook zijn er hierin geen siliconen gebruikt die in je Gore-Tex kunnen gaan zitten.
Huh, maar met Gore-Tex is mijn schoen toch al waterdicht? Waarom zou ik hem dan nog impregneren. En je hebt inderdaad gelijk, met een Gore-Tex membraam is je wandelschoen waterdicht. Er kan alleen in je schoenen hetzelfde gebeuren als bij een tent. Wanneer de binnentent tegen de buitentent wordt gedrukt loopt er na verloop van tijd water doorheen. Zo is het ook met Gore-Tex. Als er voor langere tijd druk van water op staat doordat het water in de buitenste leerlaag gaat zitten, kan het door gaan lekken. Ook worden je schoenen iets zwaarder wanneer je ze niet impregneert naast de Gore-Tex voering.
Een impregneermiddel dringt niet door in het leer maar legt hier alleen een beschermlaag overheen. Een vaak gemaakte opmerking is: “Ik spuit mijn schoenen regelmatig in dus ik onderhoud ze goed”, is dus niet helemaal waar. Je beschermt je schoenen wel maar voedt ze niet. Ook spons je het Nikwax impregneermiddel in het leer waardoor je een dikkere, moeilijker door regen doordringbaar beschermlaagje krijgt. Ga je een meerdaagse tocht lopen en verwacht je dat je veel door nat gras moet lopen of zijn de voorspellingen slecht? Dan kan inspuiten zeker geen kwaad. Uiteindelijk ademt een droge wandelschoen veel beter dan een natte schoen door gras of regen en zal hij je daardoor ook meer comfort bieden.
Wanneer impregneren?
Een veel gestelde vraag bij aanschaf van de schoenen is of je de schoenen al moet impregneren. In principe is de schoen in de fabriek al behandeld op een eerste gebruik en hoeft daardoor niet direct geïmpregneerd te worden.
Als je twijfelt laat je een paar waterdruppeltjes op de schoen vallen. Parelt de druppel eraf? Dan is het nog niet nodig om te impregneren!
Leer onderhouden en voeden
Zoals hierboven al gezegd is leer een natuurlijk product en kan dit uitdrogen. Het wordt broos, barst en in het ergste geval kan het leer krimpen. Dit heeft vaak tot gevolg dat het leer onherstelbaar scheurt op de plekken waar dit buigt tijdens het lopen en soms worden de haakjes en oogjes ook nog scheef getrokken. Als dat het geval is dan kan je smeren wat je wilt maar het leer zal zich niet meer herstellen. Dus ook hier geldt: Voorkomen is beter dan genezen!
Gebruik een crème of een wax die speciaal geschikt is voor wandelschoenen. De crème of de wax vult het vochtniveau van het leer aan en geeft de schoen direct een waterdichte basis. Het leer blijft hierdoor soepel en droogt niet uit. Dit verhoogt ook meteen het comfort tijdens het lopen en de levensduur van je schoen. Belangrijk is wel dat je er op moet letten dat je tijdens het invetten er niet te veel wax of crème op smeert. Bij een schoen met een Gore-Tex binnenlaag zal een teveel aan wax de ademende werking verminderen. Heb je toch teveel wax gebruikt? Dan kan je dit verwijderen met een borstel. Je kan er daarna voor kiezen om de wandelschoenen met een droge doek te poetsen, het resultaat zal dan zijn dat er een harde, glanzende en bovenal waterdichte laag over je schoen is komen te liggen. Houd er wel rekening mee dat als je schoen uit Nubuckleer bestaat, de kleur door het gebruik van wax donkerder wordt en het geruwde uiterlijk van de schoen verdwijnt. Dit kan je weer herstellen met een ruw borsteltje.
Vermijd leervet
Gebruik geen leervet om je schoenen te voeden. Leervet maakt het leer namelijk te zacht en soepel wat tot gevolg heeft dat de schoen je niet meer de steun biedt zoals het zou moeten. Daarnaast is het ook nog eens zo dat leervet de poriën van het leer afsluit en je schoen dus niet meer ademt.
Gore-Tex
Heb je een schoen met Gore-Tex, dan is het belangrijk om ook de binnenkant van de schoen te reinigen. Gore-Tex is namelijk een membraan dat waterdicht, winddicht maar ook ademend is. In de poriën van het membraan nestelen zich de zoutkristallen uit het transpiratievocht (elke voet transpireert). De zoutkristallen verminderen het ademende vermogen waardoor je heel snel warme voeten zult hebben. Haal dan de binnenzool en de veters uit je wandelschoen en spoel de schoen een aantal keren om met lauw water (geen heet water en geen reinigingsmiddelen toevoegen). De zoutkristallen zijn nu opgelost en de Gore-Tex kan weer zijn werk doen. Laat de schoen vervolgens langzaam drogen (4 à 5 dagen). Zet ze vooral niet bij vuur of bij de verwarming want dan droogt al het leer en rubber uit.
Stapsgewijs
1. Haal eerst de veters uit je schoen.
2. Natte schoenen met lauw water “afwassen” en rustig laten drogen. Droge schoenen borstel je eerst om het grove vuil te verwijderen, fijner vuil kan je met lauw water afspoelen. Ook dan laat je de schoen weer voor langere tijd drogen.
3. Verzorg de schoenen met een onderhoudsproduct. Een wax of crème is hier geschikt voor. Hierbij geldt dat dit het beste werkt in een warme ruimte of wanneer de schoenen iets vochtig zijn, dan gaan de poriën in het leer iets openstaan en trekt het product er beter in.
4. Impregneer de schoenen. Let hierbij extra op dat je de naden en de randen bij de zool goed meeneemt.
5. Rijg de veters weer in.
Wat je absoluut niet moet doen
- Laat nooit je schoenen bij een warmtebron drogen! Denk hierbij aan: een vuur, in de volle zon, achter de autoruit, in de kofferbak of bij een kachel. Het leer droogt dan te snel en droogt uit, gaat barsten en in het ergste geval verandert de pasvorm van de schoen. Je kan beter je schoen volproppen met krantenpapier, keukenrol of wc-papier. Zorg is wel dat je dit ongeveer elk uur verwisselt, anders blijft de schoen vochtig.
- Je schoenen gebruiken in een omgeving waar gewerkt wordt met zuren, benzine en mest of ammoniak. Deze stoffen hebben een zeer sterke invloed op het materiaal en lijm van de schoen waardoor er een afbraakproces in werking wordt gesteld wat uiteindelijk er voor zorgt dat je schoen onherstelbaar wordt beschadigd. Probeer deze stoffen te vermijden en reinig je schoenen grondig als je toch met deze stoffen in aanraking bent geweest.
- Ook gebruik van de schoenen op het strand of in zout water is niet ideaal. Als je de schoenen daarna niet goed afspoelt met lauw water kan de zool opeens naast je schoen liggen of is je leer opeens uitgedroogd.
- Je schoenen na intensief gebruik zonder verzorging voor langere tijd in de kast zetten. Wanneer de schoenen regelmatig nat worden blijft het leer in beweging, de poriën blijven zich openen en sluiten. Wanneer de schoenen dan opeens op zolder of ik de kast terecht komen, kan het zijn dat je zool opeens afbrokkelt of dat het leer stijf en broos is. Om dit te voorkomen kan je je schoenen het beste schoonmaken en invetten voordat je ze wegzet.
- Gebruik geen spuitbus impregneer van de standaard schoenenwinkel of schoenmaker. Dit is vaak op basisi van siliconen en deze stoppen de ademende functie van bijvoorbeeld Gore-Tex schoenen.
Repareren of verzolen
Aan je bergschoen zitten een aantal onderdelen die vervangen kunnen worden. Veters en binnenzolen zijn natuurlijk het eerst aan vervanging toe en zijn in onze winkel op voorraad. Natuurlijk slijt ook de zool van je schoenen. De één slijt sneller zijn zolen dan de ander. Je kan er daarom voor kiezen om je zool bij een goede schoenmaker te laten verzolen. Let er wel op dat dit een kostbare bedoeling is en dat je er niet je oude schoen mee terug krijgt. Wanneer je een oude schoen wil vervangen kan een nieuwe zool er soms voor zorgen dat het leer scheef gaat trekken. Overweeg dus goed of je kiest voor verzolen of een nieuw paar wandelschoenen.
Bij twijfel of als je advies wilt kan je je schoenen door één van onze experts laten checken. Ook bieden wij je via de winkel de service aan om je schoenen te laten repareren of verzolen. Dit gebeurt bij de officiele schoenmaker van Lowa, Hanwag en Meindl zodat je er van verzekert bent dat je schoen op de juiste wijze gemaakt wordt. Je brengt de schoenen bij ons en je kunt ze hier dan ook weer ophalen als ze gereed zijn.
Tips
- Heb je een wandeling gemaakt, een trektocht of een dag gewerkt? Haal je binnenzool uit de schoen en open de veters zodat de binnenschoen goed kan luchten en drogen.
- Heb je nieuwe veters nodig en weet je niet welke lengte? Reken per twee gaatjes en/of haakjes 20 cm.