Typen voortenten
Welke voortent is geschikt voor jou?
Er zijn verschillende typen voortenten, maar welke is geschikt voor jou? De eerste raadgever bij het kiezen van een voortent ben je zelf. Jij weet als geen ander wat voor reizen je wilt maken en wat je verwacht van een tent en dat is leidend in de keuze. Een seizoenstent moet namelijk aan hele andere eisen voldoen dan een winter- of reisvoortent. Het onderstaande overzicht geeft de basisverschillen tussen de typen voortenten en luifels weer.
Seizoensvoortenten
Geschikt voor alle weersomstandigheden!
Seizoensvoortenten staan een heel kampeerseizoen buiten en soms zelfs het hele jaar. Ze worden constant blootgesteld aan wisselende, vaak uitdagende weersomstandigheden. Om die de baas te kunnen, worden de meeste seizoensvoortenten van extra zware/sterke materialen gemaakt.
Stalen frame
Het frame van de voortent moet natuurlijk geschikt zijn voor alle soorten weersomstandigheden. Hoewel een licht frame natuurlijk lekker makkelijk is in het gebruik, biedt het een seizoensvoortent onvoldoende ondersteuning. Daarom adviseren wij seizoenskampeerders altijd een stalen frame te gebruiken.
De seizoensvoortent in het kort:
- Seizoensgeschikt
- Duurzaam doek
- Sterk frame
- Uit te breiden
Reisvoortenten
Klein gewicht, groot gemak
Op doorreis is niets zo vervelend als langdurig stoeien met je tent. In het ontwerp van reisvoortenten wordt hier maximaal rekening mee gehouden. De meeste zijn in delen op te zetten. Moet het echt even snel, dan zet je bijvoorbeeld alleen het dak op. Blijf je langer op een plek, dan rits je de voor- en zijwanden er eenvoudig aan. Reisvoortenten worden bewust gemaakt van lichter tentdoek en de meeste modellen worden standaard geleverd met een lichtgewicht frame. Een lichtere voortent zet makkelijker op en neemt tijdens vervoer en opslag minder ruimte in beslag.
De reisvoortent in het kort:
- Voor de kortere vakanties
- Lichtgewicht doek
- Lichtgewicht frame (mogelijk)
- Snel op te zetten
Deeltenten
Vrijheid, blijheid
Wil je de duurzaamheid van een seizoenstent, maar het gemak van een reisvoortent? Overweeg dan eens een deeltent. De maximale breedte van een deeltent is de breedte van het rechte stuk van je caravandak, maar smaller kan natuurlijk ook. Deeltenten zijn dus compacter dan de gemiddelde voortent. De voordelen daarvan zijn dat je vrijer bent in waar je neerstrijkt, sneller op- en af kunt breken en minder pakvolume en gewicht met je meesleept. Bij kouder weer heb je bovendien minder ruimte te verwarmen.
De deeltent in het kort:
- Leverbaar voor korte én lange reizen!
- Compact
- Zo sterk als nodig
Let op!
Let bij de keuze voor een deeltent goed op de verschillen in materialen. Niet iedere deeltent is even geschikt voor seizoensgebruik.
Wintertenten
Klein, maar dapper
Wintertenten zijn kleiner dan de doorsnee voortent en worden gemaakt van extra zware en duurzame materialen. Ze moeten immers sneeuw en wind kunnen (ver)dragen en bestand zijn tegen vorst. Daarentegen worden deze tijdens wintersportreizen ook volop onder de zon gebruikt. Een flinke uitdaging voor een tent! Het dak en vaak ook de wanden van een wintertent worden daarom doorgaans gemaakt van PVC.
Een thermohemel tegen condens
Omdat PVC niet ademt, is het bij koud en/of vochtig weer gevoelig voor de vorming van condens. Hier is door de makers een praktische oplossing voor bedacht; de thermohemel. Die kun je qua werking zien als een binnentent, maar dan enkel voor het dak. Condensvorming wordt er stevig door beperkt. Absoluut een aanrader dus.
Sterk frame
Stevig doek is één ding. Een goed frame is minstens zo belangrijk. Bij een wintertent heb je daar vrij weinig in te kiezen. In dit geval geldt namelijk altijd: 'Hoe steviger, hoe beter'. Wintertenten worden daarom nooit geleverd met een lichtgewicht frame. Simpelweg omdat die geen zwaar weer en sneeuwval aan kunnen. Het dak van een wintertent loopt bovendien in een knik. Deze aflopende constructie minimaliseert de kans dat sneeuw zich ophoopt op het dak. Hierin is rekening gehouden met de draaicirkel van je caravandeur.
Winterzekering
Voor optimale zekerheid is voor de meeste wintertenten een winterzekeringsset leverbaar (optioneel). Zo'n set is voorzien van extra dakdragers en/of staanders die je frameconstructie extra stevig maken. Een lonende investering wanneer je tent het hele seizoen staat of gebruikt wordt in sneeuwrijke gebieden.
De wintertent in het kort:
- Winterhard én seizoensgeschikt!
- Compact
- Extra sterk
- Sneeuw/vorstbestendig