Onderhoud voortent
Tips voor het schoonmaken van jouw tent
Het onderhoud van je voortent is belangrijk. Je haalt het maximale uit je voortent/luifel door hem goed te onderhouden. De basis is simpel. Breek als het even kan altijd op bij droog weer. Lukt dat niet, leg je tent/luifel dan na vertrek alsnog zo snel mogelijk te drogen. Zo voorkom je schimmelvorming en vervelende, muffe luchtjes. Waar je tent eveneens niet gelukkig van wordt, is UV-straling of langdurig strak verpakt zitten.
Opbergplek voortent
Om de levensduur van jouw voortent te vergroten, is het belangrijk dat je deze op een goede plek opbergt. Houd rekening met de volgende punten:
- De ruimte is droog en niet al te koud.
- Er is geen direct zonlicht.
- Er is voldoende ruimte.
Tentdoek schoonmaken
Modder kun je het beste laten opdrogen en kort daarna wegvegen met een nieuwe(!), zachte borstel of een nieuwe(!), droge doek. Waarom nieuw? In gebruikte borstels en doeken zitten altijd zeepresten. Zeep bevat chemische componenten die met de tijd de coating van je doek aantasten. Wat na deze droge schoonmaakronde nog zichtbaar is, is meestal prima met kraan- of regenwater weg te spoelen. Ook zout (na kamperen aan zee) is prima van je tent te spoelen met koud water.
Voor hardnekkiger vuil adviseren wij uitsluitend gebruik te maken van erkende schoonmaakmiddelen voor tenten! De chemische bestanddelen die standaard in algemene huishoudproducten verwerkt worden, werken blekend en ontvettend. Hier zijn de naden en coatings van tenten niet tegen bestand.
IsaClean
Met het oog op garantie heeft Isabella de Isaclean schoonmaakmiddelen voor tenten en luifels ontwikkeld. Deze producten zijn veilig op je voortent/luifel te gebruiken, mits geheel volgens de handleiding toegepast. Ook hier komt weer het belang van nieuwe borstels en doekjes om de hoek kijken. Zeepresten kunnen voor nare verrassingen zorgen.
1-2-3 Products
Naast de schoonmaakmiddelen van Isabella leveren wij ook de universele tentenreinigers van 1-2-3 Products. De serie biedt een passend middel voor vrijwel alle soorten tentdoek, met uitzondering van de ramen. Op de etiketten staat duidelijk vermeld welk product voor welk type tentdoek geschikt is. Let op! 1-2-3- Products adviseert om tenten die ouder zijn dan 10 jaar, niet meer te reinigen. Bij oudere tenten kan het doek al dermate versleten zijn dat het na een schoonmaakbeurt niet meer waterdicht te maken is.
De naden
Ontzie bij een schoonmaakbeurt zo veel mogelijk de naden. Zij vormen van nature de meest kwetsbare schakel in het doek en reinigingsmiddelen komen de waterdichtheid van het speciale tentgaren niet ten goede. Na een reinigingsbeurt doe je er dan ook goed aan de naden standaard opnieuw te impregneren.
De ramen schoomaken
De ramen van een (voor)tent zijn een verhaal apart. Raamfolie is voorzien van een UV-werende laag. Zou die er niet op zitten, dan verteert het folie op den duur. In schoonmaakmiddelen zitten zeep en chemicaliën die de beschermlaag van het vensterfolie aantasten. Meestal krijg je tentvensters prima schoon met enkel wat (regen)water en een zachte, nieuwe doek. Wil je toch graag wat sterkers? Beperk je dan tot Isabella’s IsaClean Window spray. Dit middel is speciaal voor raamfolie ontwikkeld.
De ritsen onderhouden
De ritsen van een voortent of luifel zijn gemaakt van kunststof. Anders dan bij stalen ritsen gaan ze niet soepeler lopen van kaarsvet. Wel kun je ze prima onderhouden met speciale Rits Spray. Deze spray werkt vuilafstotend en houdt kunststof ritsen glad en soepel. Kampeer je maar een paar weken per jaar, dan is eens per jaar de ritsen inspuiten al voldoende. Seizoenskampeerders raden we aan om ze eens per maand te behandelen.
Het frame
Breekt, buigt of scheurt je frame? Dan is de stabiliteit van je voortent/luifel opeens ver te zoeken. Niet alleen zet dit de rest van het frame onder druk, ook delen van je tentdoek kunnen onder te hoge spanning komen te staan en daardoor uitrekken of scheuren.
Om doekschade enigszins te beperken kun je een gebroken of gescheurde stok als korte noodoplossing spalken met behulp van Duck tape. Hiermee heeft het frame zijn kracht en stabiliteit natuurlijk niet terug. Vervang kapotte stokdelen dan ook zo snel mogelijk door andere, originele framedelen van hetzelfde materiaal als de rest van het frame. Verder geldt voor een frame hetzelfde als voor tentdoek: berg hem altijd droog op.
Voortent repareren
Heel vervelend, maar helaas nooit geheel te voorkomen; schade aan je voortent/luifel. En het gebeurt natuurlijk altijd wanneer het niet uitkomt. Een rolletje Duck tape is een handige noodoplossing voor schade aan het dak, de wanden en de naden (ramen uitgezonderd i.v.m. lijm in de tape). Het is sterk, zelfklevend en waterdicht. Zo nodig kun je er zelfs je frame enigszins mee spalken. Met de tijd zal de lijm zich wel steeds meer hechten aan het doek en wordt het erg lastig om de tape nog helemaal te verwijderen. Wacht daarom nooit langer dan nodig met repareren.
Ons advies bij schade
- Gebruik voor noodreparaties nooit lijm die niet voor tenten is gemaakt, want:
1. Het hecht meestal niet.
2. Lijmresten zijn niet van het doek te verwijderen.
3. Er kunnen chemische reacties ontstaan met blijvende schade tot gevolg. - Laat reparaties aan tenten en luifels uitsluitend door een tentenmaker uitvoeren. Hiervoor kun je dagelijks terecht in ons tentenatelier.