Tenten keuzehulp
Welke tent is geschikt voor jouw avontuur?
Er zijn veel verschillende soorten tenten. Hierdoor kunnen wij ons voorstellen dat het lastig is om de juiste te kiezen. Aan de hand van de volgende keuzehulp maken wij deze keuze makkelijker, maar vooral overzichtelijker.
In alle tenten die wij aanbieden hebben wij de gekozen voor een bepaalde indeling. Deze indeling is voor ons het beste werkbaar en wij merken dat de klanten in de winkel hierdoor makkelijker wegwijs worden in de kampeerwereld.
Onze indeling:
- Lichtgewicht tenten
- Bijzettenten
- Familietenten
Elke groep bevat een aantal tenten die specifieke doeleindes hebben. De meeste soorten vakanties kun je met alle soorten tenten prima doen, maar soms hebben mensen vakantie plannen waarvoor een specifiek model toch geschikter is. Type tenten: koepeltent, tunneltent, Trekkerstent (lichtgewicht tent), opblaastent & Familietent.
Lichtgewicht tenten
Deze groep tenten kenmerkt zich door het materiaal gebruik. Aluminium stokken en lichtgewicht tentdoek maken de gehele tent niet zwaar. Dit heeft als reden dat je deze makkelijk in je rugzak of op de fiets kunt vervoeren. Qua regen zijn deze tenten 100% waterdicht.
Wat je vooral niet moet doen met lichtgewicht tenten is deze gebruiken als bijzettent. lichtgewicht tenten kunnen namelijk minder zonuren hebben dan bijzettenten. Dit komt doordat het materiaal dunner is. Ook wordt er vanuit gegaan dat mensen een trekkerstent ’s avonds opzetten en in de ochtend weer afbreken.
Dat je deze tenten vaak op en af kunt breken heeft ook te maken met de tentstokken. Deze zijn gemaakt van aluminium. Zou je tentstokken hebben van glasfiber, dan zullen deze veel sneller slijten en kunnen op den duur zelfs breken met alle gevolgen van dien.
Lichtgewicht tenten zijn geschikt voor de volgende vakanties:
- Wandelvakantie
- Fietsvakantie
- Backpack vakantie
Bijzettenten
Een bijzettent kun je gebruiken om bijvoorbeeld de kinderen in te laten slapen als deze niet meer in de caravan of grote tent willen/kunnen. Door het materiaal zijn deze tenten ideaal om wat langere tijd te laten staan. Ondanks dat deze veel UV straling te verduren krijgen, gaan deze er beter mee om dan de trekkerstentjes.
Tussen de bijzettenten zitten nog wel grote verschillen. Dit heeft puur te maken met het materiaal van het buitendoek. Vroeger waren er tenten met een buitendoek van 100% katoen. Deze waren onverwoestbaar, maar je moest ze niet vochtig opbergen. Ook het gewicht van deze tenten was nogal aan de zware kant.
Tegenwoordig zijn er een paar soorten buitendoeken die gebruikt worden voor bijzettenten. Technisch katoen, polyester en All Season. De bijzettenten van polyester gaan minder lang mee maar zijn voordeliger. De tenten van All Season en technisch katoen gaan lang mee, maar zijn in verhouding iets duurder in aanschaf.
Bijzettenten hebben vaak tentstokken van glasfiber. Dit als reden dat dit soort tenten niet continu in- en uitgepakt hoeven te worden en glasfiber voordeliger is dan aluminium.
Bijzettenten zijn geschikt voor de volgende vakanties:
- Camping vakanties
- Weekendjes weg
- Overnachtingen op festivals
Familietenten
Onder deze groep hebben we alle 4- of meer persoons tenten gezet. Het belangrijkste kenmerk van deze tenten is dat deze vrijwel allemaal zo hoog zijn dat je hier in kunt staan. Dit geeft meer voordelen en ruimte, zeker als je met meerdere mensen op vakantie bent.
Indeling:
De meeste familietenten hebben een indeling met verschillende ruimtes. Afhankelijk van het aantal personen dat in de tent kan, zijn er 2 of meerdere slaapcabines. Ook is er voldoende ruimte voor een tafel en stoelen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat als je met bijvoorbeeld 4-personen in de tent wilt slapen, dat je ook voldoende ruimte hebt om je bagage kwijt te kunnen. Hiernaast is het belangrijk om rekening te houden met op welke slaapmatten je slaapt. Heb je bijvoorbeeld brede matten? Dan kan het zijn dat deze niet passen in de tent of dat je met brede matten maar met 3-personen kunt slapen in een 4-persoons tent.
Doordat deze tenten op sta hoogte gemaakt zijn heb je veel bewegingsruimte. Dit is handig bij het aan- en uitkleden, eventueel met koken en een spelletje bij slecht weer.
Je kunt koken in deze tenten, maar doe dit alleen als je goed kunt ventileren en als je niet te dicht bij het tentdoek staat. Het blijft altijd nog het beste om gewoon buiten te koken omdat vuur, maar ook stoom schade kan geven aan het tentdoek. Qua materiaal maakt dit geen verschil.
Materiaal:
De goedkopere tenten zijn gemaakt van polyester. Dit materiaal is vrij eenvoudig te maken en is hierdoor voordeliger. De technisch katoenen tenten zijn wat duurder maar gaan zeer lang mee. Zeker als je deze maar 4 weken per jaar gebruikt. Dan heb je nog de All Season. Dit is een kostbaar materiaal. Niet dat het moeilijk te maken is, maar het gaat ontzettend lang mee. Een tent met dit materiaal kun je zonder problemen 10 jaar gebruiken.
Meer willen weten over tent materialen? Lees dan ons artikel over "Tent materialen".
Familietenten zijn geschikt voor de volgende vakanties:
- Camping vakanties
- Voor gezinnen
- Weekendjes weg
Aantal personen
Het lijkt makkelijk om te zeggen: ''Ik ga met 4 personen op vakantie en dan heb ik een 4-persoons tent nodig.'' Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.
Ten eerste is het goed om je bewust te zijn hoeveel baggage je gaat meenemen. Als er wat extra bagage mee gaat dan kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld een 5-persoonstent te nemen. Anders heb je kans dat je je bagage in het leefgedeelte moet leggen als je gaat slapen en overdag moet verplaatsen naar de slaapcabines.
Wat eigenlijk nog belangrijker is, is op welke slaapmat je slaapt. Dit heeft namelijk ook invloed op de grootte van de tent. Stel je voor dat je op een luchtbed slaapt van 140 cm breed, 210 cm lang en 20 cm dik. Je zou denken dat dit in een 2-persoonstent past, maar in de praktijk zal dit niet passen.
Het grondoppervlak kan even groot zijn, maar omdat de mat zo dik is komt deze tegen het tentdoek aan omdat dit taps toe loopt naar boven. Hierdoor kun je lekkage krijgen.
Heb je al helemaal zin gekregen om te gaan kamperen? Bekijk hier alvast een aantal prachtige campings in Italië.