Tenten algemeen
Algemene vragen over tenten
Wat is de levensduur van een tent? Zijn alle tenten waterdicht? Kan je je tent repareren wanneer deze stuk is? Algemene vragen die we vaak horen over tenten. Hieronder vind je de antwoorden!
Levensduur tent hangt af van meerdere factoren
Bij de zoektocht naar een tent is er één vraag die altijd gesteld wordt: hoe lang gaat hij mee? Helaas is hier niet zo 1-2-3 een antwoord op te geven. Het aantal gebruiksweken van een tent wordt namelijk sterk beïnvloedt door hoe, waar en in wat voor (weers)omstandigheden hij gebruikt wordt. Ook de materiaalsoort speelt een belangrijke rol in de levensduur van tentdoek.
Weersomstandigheden
Het weer heeft veel invloed op de levensduur van een tent. Regen en wind bevatten zuren, zout en uitlaatgassen. Met de tijd tast dat je tentdoek aan. De grootste boosdoener is UV-straling. Voor alle tenten (m.u.v. katoen) geldt: hoe minder zonlicht ze vangen, hoe gunstiger voor de levensduur van het doek.
Sportief versus recreatief
Duur of goedkoop, iedere tent is ontwikkeld voor een bepaald reisdoel. Gebruik je hem onder omstandigheden waar hij niet voor gemaakt is, dan verkort dit de levensduur van je tent. Het is daarom belangrijk om te bedenken wat voor reizen je ermee wilt maken voordat je er één koopt.
Voorbeeld:
Je gaat drie weken naar een camping in zonnig Italië. Zonde om dan je dure trekkerstent mee te nemen! Door de blootstelling aan UV-straling zal hij net zo snel aan vervanging toe zijn als de gemiddelde kunststoffen bijzettent. En de eigenschappen die hem duurder maken (lichtgewicht en extra solide) heb je tijdens zo’n vakantie niet eens nodig. Voor deze reis is een ruimere bijzettent of familietent veel toepasselijker. Die zijn er in polyester en in (technisch) katoen. Katoen is zwaarder en meestal wat duurder, maar wel koning op het gebied van comfort en duurzaamheid. Zelfs onder de zon!
Ga je bijvoorbeeld backpacken, dan zijn de ultralichte en betrouwbare eigenschappen van lichtgewicht tenten zeker geen overbodige luxe! En omdat je tent overdag meestal toch in je tas zit, zal hij weinig te lijden hebben door UV-straling. Een kwalitatieve trekkerstent komt hier perfect tot zijn recht.
Algemeen onderhoud
Controleer regelmatig de huidige staat van je tent. Pleeg waar nodig onderhoud en berg hem altijd droog op. Bij voorkeur uit de tentzak. Ritsen en kreukels krijgen dan niet de kans om de coating te beschadigen.
Waterdichtheid
Waterdicht is waterdicht. Toch? Dat klopt, maar er zijn wel verschillen in de mate van waterdichtheid. Een tentdoek kan waterdicht zijn als er 1 meter water op staat (denkbeeldig), maar gaan lekken bij een waterdruk van 4 meter. Door het aanbrengen van een coating in een bepaalde hoeveelheid, bereikt een tent een bepaalde waterdichtheidsgraad, waterkolom genoemd. Hoe meer waterdruk een tent kan hebben, hoe hoger de waterkolom (mm).
Doek wordt al waterdicht genoemd met een waterkolom van 800 mm, dus waarom zou je een tent met een waterkolom van 5000 mm (= 5 m waterdruk) willen? Inderdaad, als de tent gloednieuw is blijft de regen bij een veel lagere waterkolom ook wel buiten. Door UV-straling, luchtvervuiling en algemeen gebruik verweert de coating echter beetje bij beetje. Als gevolg hiervan worden de prestaties langzaam minder.
Ga je hoog in de bergen kamperen of in een land dicht bij de evenaar? Dan is een waterkolom van 3500-5000 mm, of een andere bescherming, zeker aan te raden. De zon straalt hier namelijk intenser, wat de coating zwaarder belast. Voor minder veeleisende omgevingen is een waterkolom van 2000-3000 mm in principe voldoende.
Trekkerstenten hebben over het algemeen een lagere waterkolom (1500-2000mm). Dit heeft ermee te maken dat het tentdoek veel dunner is maar ook dat deze tenten over het algemeen minder regen en zonlicht te verduren krijgen. Puur het gebruik van de tent. Je kan een trekkerstent ook een paar weken achter elkaar opzetten op dezelfde plek, alleen met heel veel regen achter elkaar kan het zijn dat een trekkerstent een keer water gaat door nevelen.
Tentreparatie
Wat als er iets stuk gaat aan je tent? Vervelend, maar een gebroken stokdeel of een scheur in het doek kan iedereen overkomen. Gelukkig worden er tegenwoordig reparatiesetjes meegeleverd bij de meeste tenten. Hierin zit bijvoorbeeld wat Seamgrip, een stukje stof voor alle oppervlakken en een stukje buis voor de noodreparatie van een tentstok.
Artikelen voor reparatie van je tent zijn bij ons ook los verkrijgbaar. Bijvoorbeeld Tear Aid, een set elastische stickers waarmee je scheuren snel en mooi herstelt. Let er wel goed op welke type je nodig hebt, want Tear Aid is leverbaar voor verschillende materialen.
Ook de getapete naden van je tent kunnen beschadigd raken. Hiervoor is Seamgrip op de markt. Met deze een elastische kit waarmee je opnieuw naden kunt sealen. Seamgrip is zo betrouwbaar dat je er zelfs kleine gaatjes mee kunt repareren. Let op! Heeft je tent een siliconen coating, dan hecht Seamgrip niet. Gebruik in dat geval Silnet.