Tentmaterialen
Tenten bestaan uit verschillende soorten materialen. Door verschillende materialen te combineren krijg je de beste opties voor de juiste type tenten. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende materialen die gebruikt worden bij tenten.
Nylon tentmateriaal
Nylon is zeer licht, sterk en er komt niet snel schimmel in (daardoor in zeer slecht weer te gebruiken). Nylon tentmateriaal zet uit wanneer het nat wordt en krimpt wanneer het opdroogt. Dit tast de levensduur van het doek aan. Bovendien is nylon minder UV bestendig dan polyester (en nog minder dan katoen). Dat heeft dus invloed op de levensduur bij veel zon.
Polyester tentmateriaal
Polyester heeft veelal de zelfde eigenschappen als nylon maar kan nog iets minder tegen U.V. straling, en rekt/krimpt meer dan nylon. Het is echter wel goedkoper in aanschaf. Hierdoor worden de meeste tenten van polyester gemaakt. Net als bij nylon heb je bij polyester tentmateriaal last van condens. Een goede ventilatie is dus een must.
Rip-stop nylon tentmateriaal
Rip-stop nylon is een nylon waar zowel horizontaal, als verticaal een draad doorheen is geweven die de scheursterkte aanzienlijk verhoogt. Ook doorhangen van het doek bij nat weer zal verminderen.
Eigenlijk wordt nylon pas de laatste dertig jaar gebruikt. Het is een sterke, lichte vezel die wordt gecoat om deze waterdicht te maken. Als nylon goed gecoat is, slaat het niet door en neemt het weinig vocht op. Nylon is wel gevoelig voor UV straling. De vezel wordt afgebroken, maar de coating werkt als een filter.
All Season tentmateriaal
All Season tentdoek is een bekend materiaal in de kampeer wereld. Voornamelijk voortenten en luifels worden hiervan gemaakt. Een groot deel van de voortent fabrikanten maakt gebruik van All Season tentmateriaal. Het is een waterdicht en sterk materiaal dat goed bestand is tegen de elementen.
Acryl tentmateriaal
Acryl lijkt qua uiterlijk veel op katoen, maar is een synthetisch product. Het is waterafstotend en is goed ademend. Omdat acryl tentmateriaal een synthetisch product is kan het zo worden gemaakt dat het over de beste eigenschappen beschikt voor gebruik in voortenten.
TC tentmateriaal
Polyester katoen, technisch katoen, polycotton, technical cotton. Zolang het beestje maar een naam heeft. Het materiaal bestaat uit een combinatie tussen twee verschillende materialen: katoen en polyester. De verhouding hiervan ligt meestal rond de 60% polyester en 40% katoen.
Tentstokken
Tentstokken in alle soorten en maten
Tentstokken heb je in verschillende soorten en materialen. Net als bij het tentdoek heeft ook hier iedere materiaal zijn voor- en nadelen en is er afhankelijk van het gebruik voor een materiaal gekozen.
Glasfiber tentstokken
Glasfiber is de meest voorkomende bij de lager segment trekkerstenten. Denk hierbij aan Coleman en Vango. De reden dat dit zo vaak word gebruikt is dat het relatief sterk is en goedkoop. Hiernaast is het bij breuken ook makkelijk en goedkoop te vervangen.
Aluminium tentstokken
High end trekkerstenten( zoals MSR, Fjallraven en de high end lijn van Vango ) zijn voorzien van aluminium. Het grote voordeel is gewicht en het kan heel veel kracht hebben. Daar je glasfiber niet meer op en af kan breken is het bij aluminium geen enkel probleem.
Carbon tentstokken
De echte lichtgewicht tenten zijn voorzien van carbon tentstokken. Carbon staat bekend om zijn stevigheid en lage gewicht. Er hangen wel twee grote nadelen aan carbon. Het is relatief duur in aanschaf en onderspanning kan carbon slecht tegen krachten van buitenaf zoals een bal op de tent bijvoorbeeld.
Tentharingen
Onmisbaar bij het vastzetten van je tent
Bij elke tent zijn er standaard haringen meegeleverd. Deze passen in alle gevallen bij de soort tent. Zo zal je nooit zware lompe haringen krijgen bij een lichtgewicht trekkerstent. Ongeacht wat voor haringen je krijgt meegeleverd is het altijd verstandig om een paar extra mee te nemen. Zeker de laagsegment tenten krijgen vaak erg lichte aluminium of stalen haringen maar deze sla je snel krom.
De extra haringen die je mee kan nemen zijn of halve haringen die goed in zachte ondergrond blijven zitten, of wat de meeste mensen doen stalen rotspennen. Het gewicht van deze haringen is wat zwaarder maar je kunt in de meest harder ondergronden je tent goed fixeren. Omdat deze mensen toch naar bijvoorbeeld de bergen gaan heb je weinig aan normale haringen en heb je wel rotspennen nodig.