Verschillende materialen maken de tent
Bij de koepeltenten krijg je te maken met veel verschillende materialen. Zo zit er een groot verschil tussen polyester, nylon en katoen. Ook het materiaal van de stokken kan erg verschillen. Dit heeft allemaal te maken met het gebruik van de tent. Om toch de kwaliteit te kunnen waarborgen zie je dat er geen hele grote koepeltenten zijn. Dit heeft ermee te maken dat wanneer een tent groter en groter wordt een tunnel vorm sterker en betrouwbaarder is. Bij kleine koepeltenten is een koepel nu juist weer sterker door de vorm en de gekozen materialen.
Bij Kampeerwereld Hendriks hebben we diverse merken binnen de categorie koepeltenten. Een bekend merk binnen ons assortiment is het merk Bardani. Naast de familietenten heeft Bardani ook een aantal mooie koepeltenten in hun collectie opgenomen. Deze tenten kunnen bijvoorbeeeld worden gebruikt als bijzettent. De meeste koepeltenten van Bardani zijn gemaakt van technisch katoen. Een materiaal dat zeer geschikt is voor warm klimaat landen als Frankrijk en Italië. Naast Bardani hebben we ook nog koepeltenten van MSR, Safarica en Coleman.
FAQ: Koepeltent
Meest gestelde vragen over koepeltenten
Wat typeert een koepeltent?
Koepeltenten kunnen zelfstandig blijven staan. Het stokkensysteem van een koepeltent vormt zoals de naam eigenlijk al zegt, een koepel. Deze vorm zorgt ervoor dat de tenten zelfstandig, dat wil zeggen zonder haringen, kunnen blijven staan. Om de tent vervolgens mooi en stevig neer te zetten, heb je wel haringen nodig.
Hoe kan ik mijn koepeltent het makkelijkst opzetten?
Koepeltenten kenmerken zich door de eenvoud waarmee je ze kan opzetten. Het lijkt in eerste instantie misschien wat ingewikkeld, maar dat valt gelukkig reuze mee. Koepeltenten bestaan vaak uit 2 of 3 stokkensets die vanzelf in elkaar schuiven. Twee daarvan leg je op elkaar in een kruis en zet je vervolgens in een boog op spanning door ze aan de binnentent te bevestigen. Op dat moment blijft het grootste gedeelte van de tent al zelfstandig rechtop staan. De eventuele derde stokkensets kan je gebruiken voor het opzetten van de voortent. Aan het einde kan je de buitentent netjes afspannen met de meegeleverde scheerlijnen en haringen.
Welke haringen heb ik nodig bij het opzetten van een koepeltent?
In de meeste gevallen worden koepeltenten geleverd met haringen. Dit zijn wel standaard haringen die niet geschikt zijn voor alle ondergronden. Ze zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor een zanderige of rotsachtige bodem. Ben je wel van plan om je koepeltent op een dergelijke ondergrond te plaatsen? Neem een kijkje bij ons assortiment met verschillende soorten haringen.
Moet ik een grondzeil onder mijn koepeltent gebruiken?
Niks moet, maar we raden het bij Kampeerwereld Hendriks zeker aan! Met een grondzeil bescherm je de onderkant van je koepeltent. De onderkant van je tent is ervoor gemaakt om op een oneffen ondergrond te staan, maar een scherp takje of steentje kan zomaar de pret bederven. Natuurlijk is het ook vervelend als je grondzeil stuk gaat door zo’n steentje, maar die kan je makkelijker vervangen dan je binnentent. Het grondzeil houdt je tent mooi schoon en het zeil zelf is ook nog eens makkelijker schoon te maken.
Wat is het verschil tussen de verschillende merken koepeltenten?
De meeste merken bieden meerdere type tenten aan, maar we kunnen grofweg het volgende onderscheid maken:
- MSR en Exped bieden hoogwaardige lichtgewicht trekkerstenten aan
- Bardani en Safarica bieden stevige duurzame technisch katoenen tenten aan
- Vango en Coleman bieden (lichtgewicht) polyester tenten aan
Benieuwd naar de andere merken? Kom gerust langs bij onze winkel in Ermelo of neem contact op met onze klantenservice voor een persoonlijk advies voor jouw reisplannen.
Is mijn koepeltent waterdicht?
Alle koepeltenten zijn door de fabrikant geïmpregneerd en na aankoop waterdicht. De waterdichtheid verschilt per tent en staat aangegeven op de verpakking of in de handleiding. De meeste koepeltenten hebben een waterkolom van 3.000 wat betekent dat de tent je goed drooghoudt wanneer het af en toe regent. Verwacht je slecht weer of mogelijk een storm? Dan is het verstandig om te kijken naar een koepeltent met een hogere waterkolom. Het kan ook zijn dat je tent op den duur door gebruik iets water begint door te laten. In dat geval is het aan te raden om je koepeltent opnieuw te impregneren.
Blijft het in een koepeltent warm?
Dit is een beetje afhankelijk van het materiaal, maar de meeste koepeltenten blijven niet lekker warm. (Technisch) katoenen koepeltenten houden de warmte en/of kou iets langer buiten, maar worden net als polyester tenten op de duur ook gewoon koud. Je kan jezelf daarom beter warmhouden met een kop thee, lekker kleedje, dikke trui, warme slaapzak of goed isolerende slaapmat.
Is een koepeltent zwaar?
Het gewicht van koepeltenten verschilt enorm. Het is namelijk afhankelijk van het materiaal en het aantal personen waarvoor de tent geschikt is. Technisch katoenen koepeltenten met glasfiber tentstokken zijn een stuk zwaarder dan de lichtgewicht trekkerstenten die gemaakt zijn van nylon en carbon of aluminium tentstokken. Zo bestaan er 3 persoons koepeltenten met een gewicht van 8,5 kilo, maar vind je ze ook met een gewicht van 1,15 kilo. Benieuwd naar welk type tent het beste bij jou past? Lees dan hier verder.
Wat de gemiddelde levensduur van een koepeltent?
Er is helaas niet één concreet antwoord op deze vraag. De levensduur van je koepeltent is afhankelijk van het materiaal (katoen is een stuk duurzamer dan polyester) de gebruiksfrequentie, persoonlijk onderhoud en de weersomstandigheden waarin je de tent gebruikt. Een katoenen koepeltent die je goed onderhoudt gaat een stuk langer mee dan een polyester tent die je nagenoeg niet onderhoudt. Een aantal factoren die de levensduur van je tent kunnen beïnvloeden zijn de volgende: uv-straling, vuil/schimmel en storm en regen.
Een hoeveel persoons koepeltent heb ik nodig?
Het liefst zeggen we nu: ‘als je met 3 personen op vakantie gaat, heb je een 3-persoons tent nodig’. In de praktijk is dat vaak niet het geval. Bij het vaststellen van het aantal personen houden fabrikanten namelijk geen rekening met bagage en houden ze de breedte aan van lichtgewicht slaapmatjes, namelijk: 64 cm. In de praktijk gebruikt men vaak bredere en hogere luchtbedden of slaapmatten waardoor er vaak maar 2 personen in passen. Ons advies is daarom: kies een tent die op papier ruimte heeft voor 1 persoon extra.