Dons VS Synthetisch
Isolatie voor jouw slaapzak
Bij slaapzakken heb je de keuze tussen twee verschillende soorten isolatie, dons of synthetisch. De uiteindelijke keuze bepaalt onder andere het pakvolume en gewicht van je slaapzak. Om toch een keuze te kunnen maken tussen deze twee materialen vind je hieronder een overzicht over de verschillen en voor- en nadelen tussen dons en synthetisch.
Wij begrijpen heel goed dat het met al die keuze aan slaapzakken moeilijk kan zijn om de knoop door te hakken. Met deze keuzehulp zoomen we meer in op het verschil tussen dons en synthetisch materiaal als vulling.
Synthetisch
Synthetische slaapzakken zijn over het algemeen goedkoper dan donzen slaapzakken. Dit komt omdat synthetische materialen makkelijker te maken zijn op een voordeligere manier. Dons is een natuurproduct en dus moeilijker verkrijgbaar. Naast dat het voordeliger is kan je een synthetische slaapzak heel goed zelf wassen en drogen. Een standaard wasprogramma op 30°C is voldoende.
Sneller droog
Synthetische isolatie kan goed tegen vocht. Een slaapzak met deze vulling zal beter en sneller drogen dan een donzen variant. Ook qua isolatie blijft een synthetisch gevulde slaapzak zeer goed zijn werk doen. Donsveertjes plakken aan elkaar als ze met vocht in aanraking komen, terwijl een synthetische vezel geen vocht opneemt. De meeste synthetische vezels zijn ook behandeld tegen vocht. Hierdoor behoudt deze nog beter zijn isolatie.
Holle vezels
Een synthetische vulling bestaat uit een holle vezel. Deze holle vezel kan bestaan uit een enkele holte, maar ook uit 2, 3, 4 of 5 ruimtes. Hoe meer ruimtes de vezel heeft, des te beter is de isolatie. In deze ruimtes zit lucht en deze wordt door je lichaam verwarmt. Deze warme lucht beschermt tegen kou van buitenaf.
Het gedeelte van de slaapzak dat onder je ligt zal dus nooit goed isoleren. Deze vezels worden platgedrukt en er kan dan geen lucht in blijven zitten. Zeker in koude omstandigheden is een goede slaapmat een must ondanks dat je slaapzak goed isoleert.
Eenden- of ganzendons
Iedereen vraag zich af wat het verschil is tussen eenden- en ganzendons. Eigenlijk is dit niet heel moeilijk. De grootte van een donsveer bepaalt de isolatie waarde. Des te groter deze veer is des te beter kan deze warmte vast houden. Een gans is groter dan een eend dus isoleert een ganzendonsveer beter. Eendendons is echter beter verkrijgbaar en is dus goedkoper. Hierdoor zijn slaapzakken gevuld met ganzendons duurder. Een ander verschil is het vulgewicht. Omdat ganzendons beter isoleert heb je hiervan minder nodig dan eendendons voor dezelfde isolatie waarde.
Dons kan slecht tegen vocht
Als er iets is waar dons absoluut niet tegen kan dan is het vocht. Begrijpelijk als je nu denkt dat het een dom idee is om dan juist een slaapzak te vullen met dons. Je hebt te maken met condens, een lekke tent of sneeuw. De buitentijk van een slaapzak speelt hier een belangrijke rol.
Ten eerste is de buitentijk van donzen slaapzakken dichter geweven. Als dit niet was gedaan dan stromen de donsveertjes uit de slaapzak. Na een paar nachten gebruik houd je geen isolatie meer over. Hier herken je ook een goede kwaliteit slaapzak aan.
Ten tweede zijn de buitentijken van slaapzakken met een donzen isolatie waterafstotend. Er zijn er ook die een waterdicht membraam hebben, maar deze vallen onder de hoogste prijsklasse.
Nikwax
Nikwax is de laatste tijd bezig geweest om hier een oplossing voor te bedenken en sinds kort brengen ze dit in de praktijk. Nikwax Hydrophobic is hun nieuwste uitvinding. Dit is ontwikkeld samen met Rab. Het houdt in dat er een manier is bedacht om dons te impregneren. Hierdoor behoudt het dons zijn uitstekende isolerende werking mocht het nat worden.
Cuin
Het staat in product teksten, op jassen en slaapzakken. Het heeft te maken met dons maar wat zegt het eigenlijk? Cuin heeft alles te maken met de vulkracht van het dons. Des te hoger dit getal is, des te beter is de dons kwaliteit en dus de isolatie per CUbic INch (CUIN).
De meting is als volgt: één ounce dons (±30 gram) wordt eerst 72 uur geföhnd zodat het in een optimale conditie wordt gebracht. Vervolgens wordt het dons in een cilinder gestopt om machinaal een plaat met een bepaald gewicht op het dons te laten zakken. Als de plaat tot stilstand komt en niet verder zakt, kan je precies meten hoeveel kubieke inch het dons inneemt.
Deze hoeveelheid is het aantal CUIN dat wordt gebruikt om de indicatie te geven van de kwaliteit van het isolerende vermogen van het dons. Hoe hoger dit getal, hoe meer (warme) lucht het dons vast kan houden, en des te beter het isolerende vermogen van het dons.
Een opvulvermogen vanaf 550 CUIN is goed, vanaf 650 is het topklassen en een indicatie van 800 is bijna niet te evenaren. Uiteindelijk geldt er gewoon dat hoe meer volume een bepaalde vulhoeveelheid heeft, des te beter de isolatiewaarde van het dons is.
Voor- en nadelen
Synthetisch
- Redelijk voordelig
- Kan goed tegen vocht
- Relatief makkelijk zelf te wassen
- Kortere levensduur dan dons
- Groter pakvolume en zwaarder
- Ventileert redelijk
Dons
- Laag gewicht en klein pakvolume
- Goed ademend
- Lange levensduur
- Kan slecht tegen vocht
- In verhouding duur naast synthetisch
- Groot opbergvolume
Heb je nog vragen?
Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.
Keuze gemaakt?
Heb je een keuze in materiaal kunnen maken? Shop jouw donzen of synthetische slaapzak dan ook gemakkelijk online bij ons!