Luchtbed of slaapmat?
Voor welke mat ga jij?
Op welk avontuur je ook gaat, het is wel zo fijn om comfortabel de nacht door te kunnen brengen. Daarin kun je kiezen tussen luchtbedden die je zelf op moet pompen en self inflatable slaapmatten. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
Buitensport luchtbed
Een luchtbed zegt het al: Een bed van lucht. Bij deze slaapmatten bestaat de vulling uit lucht. Bij luchtbedden denken de meeste mensen direct aan de grote blauwe variant die je na één keer gebruik weg kunt gooien omdat ze lek zijn. Nu zijn er ook zeer kleine lichtgewicht luchtbedden die qua gebruik zeer lang mee gaan. De meeste van deze slaapmatten zijn uitgerust met een extra isolatielaag. Dit kan een folie zijn zoals de ThermaRest NeoAir Xlite maar er zijn ook slaapmatten een synthetische of donzen vulling hebben zoals de Exped Synmat.
Het voordeel van deze matten is dat deze vaak dikker zijn dan self inflatable en dus meer slaapcomfort bieden. Een nadeel is dan wel dat je deze matten zelf moet oppompen. Dit kun je met de mond doen, maar dan komt er vuil en vocht in de mat wat hem op den duur aantast. Er zijn voldoende accessoires beschikbaar om je hiermee te helpen. Let er wel op dat de ThermaRest pompzak anders is dan de Exped pompzak en Minipomp.
Voordelen
- Goede isolatie (let op de R-waarde)
- Lichtgewicht
Nadelen
- Gevoelig voor vocht
- Kwetsbaar voor scherpe ondergronden
Self inflatable slaapmatten
Een self inflatable mat is in staat om zichzelf grotendeels op te blazen. Om ze hard genoeg te maken, zal je zelf wel iets lucht bij moeten blazen. Het grote voordeel tegenover de andere matten is dat je bij deze bijna geen vuil en speeksel in de mat blaast. Bij het extra lucht inblazen zijn dit zeer kleine hoeveelheden. Doordat je minder blaast gaat de mat aan de binnenkant langer mee.
Qua pakvolume en gewicht zijn deze in het algemeen wat groter en zwaarder dan de buitensport luchtbedden maar ze zijn wel weer voordeliger. Self inflatable slaapmatten worden voornamelijk gebruikt door mensen die op veel verschillende ondergronden liggen. De Therm à Rest Trail Lite is bijvoorbeeld een mat die veel wordt gebruikt door padvinders.
Doordat self inflatable matten van ander materiaal gemaakt zijn, zijn deze wat zwaarder maar vallen nog zeker in de categorie lichtgewicht. Door dit dikkere materiaal zijn ze wel robuuster en zullen je niet snel in de steek laten mits je ze goed opbergt.
Voordelen
- Robuust
- Blaast zichzelf op
Nadelen
- Redelijk lichtgewicht
- Dun
Gesloten celschuim matten
Een gesloten celschuim mat houdt in dat de vulling bestaat uit een soort schuim dat lucht vasthoudt. Het voordeel van deze matten is dat ze zeer lichtgewicht zijn. Een nadeel is dat ze erg dun zijn en het pakvolume aan de grote kant is. Hierdoor passen deze vrijwel nooit in je rugzak.
De gesloten celmat wordt vrijwel nooit gebruikt om direct op te slapen. Dit komt puur omdat ze geen comfort bieden. Ze worden vooral gebruikt om een extra laag te vormen tussen de ondergrond en je slaapmat. Hierdoor heb je een betere isolatie en je slaapmat heeft minder te lijden van de ondergrond. Denk hierbij aan bijvoorbeeld scherpe rotsen.
Heb je nog vragen?
Mocht je nog vragen hebben dan nodigen wij je graag uit in onze winkel voor persoonlijk advies en proefliggen of neem contact op met een van onze productexperts.
Luchtbed of Self inflatable?
Heb je na het lezen van deze pagina een keuze kunnen maken? Neem dan een kijkje in ons ruime assortiment.