• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

De petroleumkachels zijn onder te verdelen in de kouskachels en de laserkachels. Lees meer

Petroleumkachels

Een fijne warmte met een petroleumkachel

De petroleumkachels zijn onder te verdelen in de kouskachels en de laserkachels. Petroleumkachels warmen de ruimte zeer snel op wat erg prettig is als je net aan komt. Dat petroleumkachels helemaal reukloos zijn is een fabel. Alleen bij het aan- en uitdoen van de kachel zal je de petroleum ruiken. Brand de kachel eenmaal goed dan zal deze geur snel verdwijnen. Om deze kachels goed te laten branden is het belangrijk om de juiste brandstof te gebruiken. Zo brandt de kachel schoner en zal deze langer mee gaan. Deze brandstof petroleum is alleen verkrijgbaar in onze winkel in Ermelo.

Lees meer
Lijst
Foto's

Bij een kouskachel heb je geen stroom nodig. Je hebt enkel een paar batterijen nodig om de kachel te kunnen ontsteken. Deze baterijen zijn eenvoudig aan de achterzijde te plaatsen waarna je de kachel gelijk kunt gebruiken. Een kouskachel is dus erg mobiel omdat je geen rekening hoeft te houden met stroom. Een kouskachel heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar. Wel zal je in die 25 jaar een paar keer de kous moeten vervangen, echter is dit een zeer gemakkelijk klusje die binnen een paar minuten is gedaan. Daarnaast is een kouskachel ook nog eens erg stil.

Een laserkachel werkt op stroom. De kachel heeft namelijk een elektronische gestuurde brander. Een laser kachel heeft het comfort van een cv-ketel. Hij heeft namelijk een ingebouwde thermostaat waarmee je de temperatuur zelf eenvoudig kan instellen door middel van het display aan de voorzijde. De meeste laserkachels zijn ook voorzien van vorstbeveiliging. Dit houdt in dat de ruimte door de kachel boven de 5°C wordt gehouden dankzij de ingebouwde thermostaat. Een laser petroleumkachel beschikt over een ventilator die de warmte gelijkmatig door de ruimte verspreid. Hierdoor is de kachel niet geheel geruisloos. Deze kachels hebben een capaciteit tot wel 4,6kW wat ruimtes tot 95m² kan verwarmen.

Wat is bij een petroleumkachel het verschil tussen een kouskachel en een laserkachel?

Bij een petroleumkachel wordt onderscheid gemaakt tussen twee varianten, namelijk: de kous- en/of de laserkachel. Voor de ontsteking van een kouskachel heb je stroom vanuit batterijen nodig. Bij een laserkachel dient stroom vanuit een stopcontact geleverd te worden. Daarnaast is de temperatuur bij een laserkachel zorgvuldiger, namelijk tot op de graad nauwkeurig, in te stellen dan bij een kouskachel.

Wat zijn de voordelen van een petroleumkachel ten opzichte van andere soorten kachels?

Een petroleumkachel heeft meerdere voordelen ten opzichte van andere kachels. Als eerste heeft een petroleumkachel de capaciteit om een ruimte volledig te verwarmen in plaats van enkel de zithoek. Daarbij is de kachel erg duurzaam door onder andere het hoge rendement. Nagenoeg alle brandstof wordt omgezet in warmte. Het is ook goed om te weten dat petroleumkachels erg veilig in gebruik zijn. Ze zijn voorzien van vele beveiligingen om zo het risico op brandgevaar te verkleinen. Tot slot wordt de levensduur van deze kachels verlengd door de beschikbaarheid van vele reserveonderdelen.

Wat zijn de nadelen van een petroleumkachel ten opzichte van andere soorten kachels?

Naast een hoop voordelen heeft een petroleumkachel ook nadelen. Zo zijn petroleumkachels in verhouding tot andere kachels vrij duur. Daar komt bij dat het erg belangrijk is om goed te blijven ventileren. Daarmee voorkom je een eventuele koolmonoxidevergiftiging. Bij gebruik van een petroleumkachel raden wij dan ook aan om een koolmonoxidemelder te plaatsen.

Zit er ook beveiliging op een petroleumkachel?

Een petroleumkachel is voorzien van meerdere beveiligingen, namelijk: een oververhittingsbeveiliging, omvalbeveiliging, thermo-elektrische beveiliging en een zuurstofgebrek beveiliging. Bij de oververhittingsbeveiliging gaat de kachel automatisch uit wanneer deze te heet wordt. De omvalbeveiliging zorgt ervoor dat de kachel afslaat wanneer hij omvalt. Wordt een ruimte niet voldoende geventileerd? Dan zorgt de zuurstofgebrek beveiliging ervoor dat de kachel stopt. Tot slot zorgt de thermo-elektrische beveiliging ervoor dat de gastoevoer stopt wanneer de vlam dooft.

Stinkt een petroleumkachel bij gebruik?

Tijdens het opstarten geeft de petroleumkachel kort, denk aan 1 à 2 minuten, wat geur af. Dit komt omdat de kachel even op temperatuur moet komen. De geur verdwijnt wanneer de kachel warm is en er extra geventileerd wordt. Ook wanneer je de kachel uitdoet, ontstaat er geur. Dit zijn de onverbrande gassen die overblijven.

Moet ik speciaal petroleum gebruiken als brandstof?

Dit is zeker aan te raden. Het verschil tussen speciale petroleum voor de petroleumkachel en gewoon petroleum is groot. De kachelbrandstoffen voor petroleumkachels bevatten namelijk veel minder aromaten en zwavel dan gewoon petroleum. Om storingen en defecten te voorkomen is het daarom van belang om de speciale kachelbrandstof te gebruiken.

Hoe vervoer ik een petroleumkachel?

Het is belangrijk een petroleumkachel juist en veilig te vervoeren. Doe je dit niet, dan kan de kachel brandstof gaan lekken en/of het glas van de kachelbrander breken. Onderstaand tref je tips voor het veilig vervoeren van je petroleumkachel.

  • Laat de kachel volledig afkoelen;
  • Haal de wisseltank uit de kachel en verwijder het brandstofzeefje. Houd een doekje bij de hand, want deze kan druppelen;
  • Bewaar het brandstofzeefje en de wisseltank buiten de kachel;
  • Plaats de transportdop op de plaats van het brandstofzeefje en druk deze goed aan;
  • Vervoer de kachel altijd rechtop in de originele verpakkingsdoos. Als je deze niet meer hebt kun je de brander omwikkelen met bubbeltjesfolie of een ander beschermend materiaal.