Welke type branders zijn er?
Uit welke branders kan ik kiezen?
Als je erover denkt om een brander aan te schaffen heb je de keuze uit drie soorten. Elke soort brander heeft unieke gebruikseigenschappen en een andere manier van gebruik. Je kunt niet elke brander voor alle soorten gebruik toepassen. Aan de hand van deze pagina zullen wij de verschillen tussen de branders toelichten om je zo beter te kunnen helpen de juiste brander te kiezen.
Onder welke omstandigheden gebruik je een gasbrander?
Gasbranders worden voornamelijk gebruikt omdat deze zeer makkelijk zijn. Je schroeft of klikt het gastankje eronder, je draait het gaskraantje open, gebruik de piëzo ontsteking of een aansteker en koken maar. Het grote voordeel van gasbranders is dat ze zeer goed te stellen zijn. Een benzine brander heeft vaak 2 standen: zacht en full power.
Zeker met de gasbranders zonder slang, waarbij je de brander op het gasblikje bevestigd, zijn erg compact. Hierdoor nemen ze zeer weinig ruimte in beslag en zijn ze geen aanslag op het totale gewicht van bijvoorbeeld je rugzak.
Hoe gebruik je een gasbrander?
Waar je op moet letten bij het gebruik van een gasbrander is dat je het blikje op de juiste manier bevestigt aan de brander. Als deze scheef zit kan deze lekken en dat kan gevaarlijk zijn. Maak je gebruik van prikblikjes? Dan moet je deze op de brander laten zitten. Haal je deze eraf dan sluit dit blikje zichzelf niet af en loopt je gas weg. De schroef en click blikjes sluiten zichzelf af en kan je dus los van elkaar vervoeren en opslaan.
Belangrijk is ook dat je een vlakke plek zoekt waar je de brander neerzet. Zeker bij de branders waar het gasblikje onder de brander zit. Met dit systeem staat de kookpan hoog van de grond en is dus snel instabiel. Je wilt niet dat wanneer je pasta net klaar is, deze vervolgens op de rotsen ligt omdat je de brander iets aantikte.
Voordelen gasbrander
- Makkelijk in gebruik, in 2 stappen koken.
- Zeer licht en compact in gebruik en vervoer.
- Vraagt vrijwel geen onderhoud.
Nadelen gasbrander
- Niet overal zijn gasblikjes verkrijgbaar.
- Het zijn wegwerpblikjes, dus relatief veel afval.
- Niet geschikt voor kou en/of ijle lucht.
Ben je een beginnende kampeerder, of heb je nog nooit op een campingbrander gekookt? Dan is een gasbrander zeker een aanrader. In vrijwel heel Europa zijn gasblikjes goed verkrijgbaar. Daarbuiten kan het een stuk lastiger zijn.
Onder welke omstandigheden gebruik je een benzinebrander?
Benzinebranders gebruik je als je wat meer kracht nodig hebt om te koken. Bijvoorbeeld als je hoog in de bergen bent en het is koud. Het kan dan zijn dat je gasbrander slecht of niet werkt door de ijle lucht. Een benzinebrander zal je dan niet in de steek laten.
Hoe gebruik je een benzinebrander?
Het is niet dat je, zoals bij een gasbrander, de brandstof aansluit en kan koken. Een benzinebrander vraagt wat meer voorbereiding.
1. Zorg dat er voldoende benzine in de brandstoffles zit.
2. Sluit de brander zorgvuldig aan.
3. Pomp ongeveer 20 keer om voldoende druk op te bouwen.
4. Laat een klein beetje brandstof in de brander lopen en steek dit aan.
5. Laat de brandstof verbranden, hiermee warm je de branderkop op voor een schone verbranding.
6. Als deze bijna verbrand is draai je de brandstofkraan open en kun je bij een mooie blauwe vlam gaan koken.
7. Mocht de vlam geel worden of minder krachtig, dan moet je iets bijpompen afhankelijk van de hoeveelheid brandstof hoe vaak.
Waar zet je de brander neer?
Bij het voorverwarmen kunnen er grote vlammen ontstaan. Het is dus zeer onverstandig om een benzinebrander in een tent te gebruiken. Je moet met een benzinebrander altijd goed opletten op de omgeving omdat deze dicht bij de grond staat. Als je niet anders kan, maak dan de grond onder en naast de brander nat. Zo kan de vlam nooit in de grond slaan en bijvoorbeeld een bosbrand veroorzaken.
Dankzij het ontwerp van benzinebranders staan deze uit zichzelf al stabiel, maar zet de brander voor alle zekerheid op een zo vlak mogelijke plek. Let er wel op dat niet alle brandstoffen even goed zijn. Ondanks dat deze op vrijwel alles brandt, vraagt de ene brandstof om meer onderhoud dan de andere brandstof. Een goede tip is om als je met veel verschillende soorten brandstof brandt, je af en toe de brander goed schoon brandt met ColemanFuel.
Voordelen benzinebrander
- Branden zeer krachtig en hierdoor een korte kooktijd.
- In alle omstandigheden kan je benzine gebruiken.
- Overal ter wereld is loodvrije benzine verkrijgbaar.
Nadelen benzinebrander
- Maakt veel lawaai.
- Wat complexer in gebruik en onderhoud dan bijvoorbeeld gasbranders.
- Zijn wat duurder in aanschaf maar uiteindelijk rendabeler dan een gasbrander.
Onder welke omstandigheden gebruik je een multifuelbrander?
Multifuelbranders zijn de meest veelzijdige branders op de markt. Dezelfde eigenschappen en brandstoffen als de benzinebrander, maar als extra toevoeging kan deze brander ook op gas branden. Zo ben je niet afhankelijk van of alleen vloeibaar of alleen gas. Ben je bijvoorbeeld op vakantie en heb je geen zin in veel voorbereiding om te koken, dan gebruik je gas. Ga je hoog de bergen in, dan kies je voor benzine of andere vloeibare brandstoffen. Ga je koken op verschillende brandstoffen, dan moet je er wel goed opletten dat je de juiste sproeikop gebruikt.
Multifuelbranders zijn in verhouding een stuk prijziger, maar je kunt veel meer met één en dezelfde brander en ze zijn een stuk duurzamer bij goed onderhoud.
Hoe gebruik je een multifuelbrander?
Schroef het gasblikje aan de brander en koken maar of volg de stappen beschreven bij de benzinebrander. Ook gelden dezelfde veiligheidsvoorschriften, het is belangrijk om hier goed op te letten en de voorschriften die op de verpakking staan altijd in acht te nemen.
Let ook op het magische van benzinebranders. Als je eenmaal hierop gekookt hebt dan wil je vaak niks anders meer.
Voordelen multifuelbrander
- Brand op gas en vloeibare brandstof.
- Vlam is goed te regelen.
- Vrijwel overal ter wereld goed te gebruiken.
Nadelen multifuelbrander
- Redelijk pakvolume.
- Maakt lawaai.
- Beide brandstoffen meenemen kost gewicht en ruimte.