• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Technieken gebruikt in kleding

In kleding kan nogal veel verschil zitten in prijs. Vaak wordt gedacht dat dit ligt aan een merk en dat je hier meer voor betaald, maar in de praktijk is dit niet het geval. Kwaliteitskleding herken je ook aan de technieken die erin verwerkt worden. Deze zijn niet altijd even makkelijk te maken en dat is dus een deel van de prijs. Hieronder vertellen we meer over een aantal technieken die het meeste voorkomen.

Wanneer we het over ripstop hebben dan kan je dit in het product herkennen als kleine gewoven vierkantjes. Een ripstop is niets anders dan een gewoven stof waar om de zoveel millimeter een dikkere vezel geschoten is. Door dit in vierkantjes te doen scheurt de stof veel minder snel en is deze dus sterker.

Je kan dus zeggen dat wanneer je een stof hebt met een ripstop de stof zelf dunner kan zijn maar toch sterk. Iets wat een groot voordeel heeft bij bijvoorbeeld lichtgewicht tentstof. Ook het scheuren van een stof wordt sterk verminderd door gebruik van ripstop. Een scheur stopt meestal bij een dikkere vezel.

Ripstop kom je in verschillende toepassingen tegen:

  • Outdoor kleding
  • Tentdoek
  • Slaapmatten
  • Rugzakken

 

  • Slaapzakken
  • Hoofddeksels
  • Brandweerpakken
  • Defensie uniformen
  • Een dunne stof moet toch sterk zijn
  • Het gewicht van een materiaal sterk verminderen
  • Een dikke stof nog sterker maken
  • Het inscheuren en verder scheuren van een stof tegen gaan
Technieken gebruikt in kleding

Duurzaam waterafstotend, of DWR, is een coating die aan stoffen wordt toegevoegd waardoor deze waterafstotend worden en water van de behandelde stof af parelt. Veel van deze coatings worden door de producent van de stoffen aangebracht. De waterafstotende middelen worden ook veel in combinatie gebruikt met waterdichte ademende stoffen zoals bijvoorbeeld Gore-Tex  waardoor de buitenste laag van de stof niet verzadigd raakt met water en kan blijven ademen. Het vochttransport door het ademende membraan wordt dan niet verstoord.

Technieken gebruikt in kleding

Een DWR coating wordt veel toegepast bij outdoor- en buitensport kleding, kleding die wordt gebruikt tijdens actieve beweging en waarbij het ademend vermogen daarom belangrijk is. Maar ook bijvoorbeeld tentdoek. Door het gebruik van de kleding zal de DWR coating “slijten” en het af parelen van water afnemen. Door de kleding of tentdoek te behandelen en het opnieuw aanbrengen van een coating kan het DWR effect worden hersteld. Nikwax is een merk dat bijvoorbeeld een biologische DWR op de markt heeft.

Getapete naden worden gebruikt bij kleding en tenten en andere producten die 100% waterdicht moeten zijn. De binnenkant van de naad wordt met tape afgeplakt om te zorgen dat er geen vocht door kan komen. De buitenkant hoeft niet, want deze heeft een waterdichte coating en er wordt vaak een kapnaad gebruikt, zeker bij tenten.

Technieken gebruikt in kleding

Bij deze producten worden ook garen gebruikt welke zijn geïmpregneerd. Op deze manier is alles er aan gedaan om de naad waterdicht te maken. Het is geen gewone tape die erop wordt geplakt, maar speciale dikke soepele tape. Vaak wordt dit geseald en niet geplakt. Na verloop van tijd kan het voorkomen dat de tape loslaat. Dit heeft ermee te maken dat de stoffen bewegen en gebruikt worden. Geen nood, je kan dit netjes herstellen met speciale naden sealers.

Houd wel rekening met de coating die het tentdoek heeft aan de kant van de naad. Een siliconen coating vraagt om een andere naden sealer dan bijvoorbeeld een PU-coating.

Kleding heeft soms ook gedeeltelijk getapete naden. In dat geval zijn de naden op strategische plekken getapet. Bijvoorbeeld op de schouders en heupen. Dit zorgt voor waterdichtheid van de naden. Hierdoor is het kledingstuk beter waterdicht. Zeker bij kleding die wordt gedragen in combinatie met rugzakken is dit een must i.v.m. de waterdruk.

Bij kwaliteit regenkleding zijn de naden altijd 100% getapet.

De waterkolom is een term die je af en toe tegenkomt bij kleding en bij alle kwaliteit tenten. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? De waterkolom is niets anders dan een test die bepaalt hoe waterdicht een stof is. Des te hoger dit getal, des te meer waterdruk kan de stof verdragen. Tentstof heeft in verhouding minder waterdruk te verduren dan bijvoorbeeld een jas en heeft dus een minder hoge waterkolom nodig om net zo goed waterdicht te zijn.

Materiaal wordt waterdicht genoemd bij een waterkolom vanaf 800 mm. In het algemeen kan gesteld worden dat een tentdoek met een waterkolom van 1500 mm ook bij een langdurige regenbui waterdicht blijft. Bij grondzeil geldt een hogere waarde. Een grondzeil wordt pas betrouwbaar waterdicht geacht met een waterkolom vanaf 3000 mm. Er zijn echter ook grondzeilen met een waterkolom van 10000 mm of hoger. Deze hogere waarde is eenvoudig te verklaren. Op een grondzeil wordt ook gezeten of geslapen. Er staat dus regelmatig een grote druk op. Een tentdoek krijgt minder directe krachten te verduren. Ook heeft het ermee te maken of je tent een nacht ergens staat of meerdere weken.

Voor kleding geldt dat het een zeer hoge waterkolom moet hebben om goed waterdicht te zijn. Er is continue een waterdruk en ook de mate van regen is van invloed op de kleding en de waterkolom. De volgende waterkolommen kom je veel tegen in kleding. Daarbij schrijven we de omstandigehden die deze aankan. Natuurlijk is het specifieke gebruik altijd leidend hierin.

 

5000mm | Is waterdicht bij een kleine regenbui. Niet geschikt om een dag lang mee door de regen te wandelen

10000mm | Dit kleding stuk is goed waterdicht. Je hoeft niet bang te zijn voor de eerste beste regenbui. Deze waterkolom is goed genoeg om een schuilplek tegen de regen te vinden. 

20000mm | Een echt waterdichte jas die je ook prima als regenjas voor de hele dag kan gebruiken. Ook het wandelen met een rugzak kan prima. De hoge waterkolom is geschikt tegen de druk van de rugzak.

30000mm | Een kledingstuk die je altijd en overal kan gebruiken. Echt goed waterdicht en de gehele dag door de stromende regen is geen enkel probleem. Ook een waterkolom die je veel terug ziet in wintersportkleding.

De waterkolom geeft aan hoeveel mm water er per cm2 op het doek kan staan voordat het materiaal doorlekt. Op een tentdoek, een grondzeil of waterdichte kleding wordt een (doorzichtige) kolom gezet die langzaam wordt gevuld met water. Naarmate er meer water in de kolom komt, wordt de druk op de onderlaag groter. Uiteindelijk zal door de druk het materiaal gaan doorlekken. Hoe hoger de waterkolom, hoe langer het duurt voordat het materiaal doorlekt.

Het ene doek heeft een hogere waterkolom dan het andere. Daarnaast neemt de waterkolom af naarmate het doek ouder wordt. Daarom is het beter om een hogere waterkolom te kiezen, dan kan de tent nog wat slijten voordat deze gaat lekken. Bij polyester gaat dit sneller dan bij nylon. Het grondzeil wordt vaak meerdere keren gecoat om een hogere waterkolom te verkrijgen.

Technieken gebruikt in kleding

Bij vrijwel iedere nieuwe tent wordt in de productinformatie aangegeven wat de waterkolom is van het grondzeil en tentdoek. Maar wat houdt het nu precies in, een waterkolom van 3000, 5000 of zelfs 10.000 mm? Een waterkolom zegt iets over de hoeveelheid water die een tentdoek of grondzeil kan ‘verdragen’ alvorens er water doorheen dringt. De waarde wordt uitgedrukt in mm. Een waterkolom van 3000 mm wil eigenlijk zeggen dat een doek pas water doorlaat wanneer er een druk opkomt die vergelijkbaar is met het gewicht van een kolom water van 3 meter hoogte.

Druk op waterdichte stof verhoogt ook als je bijvoorbeeld ermee op nat gras gaat zitten. Voor een dergelijke broek is een waterkolom van 1500 mm niet voldoende. Je kan dan beter kiezen voor een stof met een hogere waterkolom van ten minste 5000 mm. Hetzelfde geldt voor de druk en wrijving die een rugzak uitoefent op een jas.

Een waterdicht kledingstuk met membraan verliest nooit zijn waterdichtheid. Een waterdichte coating (DWR), zoals op een tent, slijt met de jaren en het gebruik. Gore-Tex heeft een waterkolom van 20.000 tot 30.000 mm, net als bijvoorbeeld Texapore van Jack Wolfskin.