• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Keuzehulp campingstoelen

Het kiezen van de juiste campingstoel kan een hele uitdaging zijn. Mogen wij je daarbij helpen? Lees dan vooral verder. Op deze pagina bieden wij een keuzehulp voor het maken van een goede keuze.

Keuzehulp campingstoelen
Keuzehulp campingstoelen

Stoelen voor actieve avonturen vragen om andere specificaties dan de passievere avonturen. Onderstaand leggen we dit graag verder uit zodat we zeker weten dat je altijd en overal een comfortabele zitplek tot je beschikking hebt.

10449

Wanneer jij een kampeerstoel mee wil nemen naar een actieve vakantie (denk aan backpacken, trektochten en stedentrips) of verschillende dagjes uit, dan zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. De stoel die je meebrengt, moet in de meeste gevallen mee in een relatief kleine tas en soms zelfs in de hand. Om die reden moet de stoel niet te groot en vooral niet te zwaar zijn. Voor de wat kortere tochten of vakanties is een compacte vouwstoel (vlinderstoel) vaak al voldoende. Ga je echter een langere periode op pad of heb je minder ruimte? Dan is het aan te raden om bij de lichtgewicht stoelen te kijken. Voor de strandgangers is het fijn als de stoel stevig in het zand staat. Hiervoor kun je het beste een kijkje nemen bij de strandstoelen.

Passief klinkt misschien een beetje negatief, maar betreft de vakanties in prachtige gebieden op gezellige en sfeervolle campings. Vakanties waarin je zo nu en dan een mooie boot-, wandel- of fietstocht maakt, maar voornamelijk geniet van de rust en het plezier dat de camping biedt. Bij deze vakanties is het comfort van de campingstoel belangrijker dan het gewicht en pakformaat. Het is wel zo fijn dat de stoel goed aansluit op de campingtafel zodat je makkelijk kan eten en een spelletje kan spelen. Een veel gekozen stoel is in dit geval de verstelbare kampeerstoel. Deze is er in allerlei soorten en maten en ze hebben één gemeenschappelijke deler: de meerdere standen. Je kunt rechtop zitten, maar ook iets achterover zodat je net wat meer zon pakt. Wil je écht heel relaxt kunnen zitten en zelfs liggen? Neem dan een kijkje bij de relaxstoelen. Ze zijn een beetje groter en zwaarder, maar met de beentjes omhoog verdwijnen deze zorgen.

Keuzehulp campingstoelen

Je hebt campingstoelen in allerlei soorten en maten. Onderstaand lichten we toe hoe je vervoersmiddel invloed heeft op je keuzeproces.

Keuzehulp campingstoelen

Het maakt niet uit hoe groot je auto is, voor een vakantie wordt hij helemaal vol gestopt en zijn de laatste spullen altijd passen en meten. Het is ook niet niks om je hele hebben en houden mee te moeten nemen. We geven toe dat de campingstoelen het niet makkelijker maken. De meeste verstelbare stoelen zijn vrij groot en onhandig op te stapelen. Een mooie oplossing voor dit probleem zijn de compacte vlinderstoelen (vouwstoelen). Deze zijn makkelijk op te vouwen tot een smal en langwerpig pakket. Je kunt ze op die manier bijna altijd nog wel ergens tussen drukken, bijvoorbeeld onder de autostoelen of in de dakkoffer.

Vind je een vlinderstoel niet zo prettig, maar heb je ook geen ruimte voor een standenstoel? Overweeg dan eens een strandstoel. Op de zithoogte na biedt deze hetzelfde comfort als de meeste verstelbare stoelen, maar is hij wel een stukje compacter op te bergen.

Voor hen die enthousiast zijn over een fietsvakantie of motorvakantie is de indeling van de bepakking nog een grotere uitdaging. Je hebt minder ruimte om spullen mee te nemen en hebt daarbij soms ook te maken met een maximaal aantal kilo’s wat je mee kan of wilt nemen. Een tocht of vakantie met de fiets of motor is vaak gericht op het afleggen van meerdere kilometers. De specificatie ‘comfort’ speelt voor hen daarom een minder belangrijke rol dan het gewicht en het vermogen om de campingstoel compact in te kunnen pakken. De lichtgewicht stoelen zijn daarom ideaal. Zoals de naam al zegt, zijn ze licht van gewicht en daarbij eenvoudig in elkaar te zetten. Ook het afbreken is geen probleem. Zo kun je lekker snel weer verder fietsen of rijden. Het gewicht kan per merk nog wel wat verschillen, maar over het algemeen zal een goede lichtgewicht stoel niet meer dan 2,5 kg wegen.

Een vakantie met de caravan of camper biedt over het algemeen de meeste ruimte om spullen mee te nemen. We zien vaak dat de mensen die op deze manier van hun vakantie gaan genieten, voornamelijk op zoek zijn naar iets meer comfort. Je wilt rechtop aan tafel kunnen zitten, maar ook zo nu en dan een dutje kunnen doen als het zonnetje schijnt. Omdat er meer ruimte is voor gewicht en pakformaat, zijn de verstelbare stoelen een goede eerste optie. In de meeste caravans of campers heb je genoeg ruimte en zo’n stoel mee te nemen. Mocht je nog wat ruimte over hebben en nog een beetje extra comfort wensen, dan kun je kiezen voor een fijne relaxstoel.

Keuzehulp campingstoelen

Waar moet je nou precies op letten om lekker te kunnen zitten op een campingstoel? De beste manier om een passende stoel te vinden is natuurlijk door de stoel in levenden lijve te proberen in onze showroom in Ermelo. Om je vast op weg te helpen, hebben we hieronder een aantal punten uitgewerkt die jouw zitcomfort kunnen vergroten.

Keuzehulp campingstoelen

Lekker zitten in een stoel begint bij het vinden van de juiste afmetingen voor jouw lichaam. De ervaring van verschillende afmetingen is erg verschillend en persoonlijk, maar er zijn zeker een aantal aspecten die houvast geven voor het selecteren van een comfortabele campingstoel. Zo is het belangrijk dat alle hoeken, in een rechte zithouding, zoveel mogelijk een hoek van 90° hebben.

Naast de rechte hoeken die je zoveel mogelijk wilt hebben, is het belangrijk om te letten op de zithoogte van de stoel. Zo moet de zitting niet te hoog zijn, want dan gaan de voeten bungelen, maar eigenlijk ook niet te laag. Met een te lage zitting kunnen de benen nooit echt lekker ontspannen.   

Campingstoelen zijn nooit in hoogte verstelbaar dus een perfecte zithouding is lastig te vinden. Er zullen daarom ergens wat compromissen gesloten moeten worden. Hoe beter de stoel op jouw lijf is afgesteld, hoe lekkerder je zult zitten. Natuurlijk speelt persoonlijke voorkeur hierin een grote rol.  

De stof waarvan de zitting en de rugleuning gemaakt zijn, spelen tevens een belangrijke rol in het zitcomfort van de campingstoel. Over het algemeen is het zo dat hoe zachter de bekleding is, hoe lekkerder de stoel zit. Toch kunnen er ook nadelen zitten aan een extra zachte bekleding.  
Er zijn drie soorten bekleding die je het meeste tegenkomt bij campingstoelen, namelijk: 

  • Textileen: dit is een geweven kunststof die erg goed tegen het weer kan. De zitting is open waardoor deze lekker luchtig en erg snel droog is. Als het heel warm is, kan het wel wat plakkerig aanvoelen. Tegenwoordig is er ook gepolsterd textileen. Dit geeft iets meer zitcomfort, maar kan ook iets slechter tegen regen. Voor een stoel die langer buiten moet staan, is het normale textileen dus de betere optie.  
  • Mesh of 3D Mesh: deze dekjes zijn vaak van polyester of nylon gemaakt en gevuld met schuimrubber. Het heet Mesh omdat de structuur zo gemaakt is dat het erg luchtig is. Hierdoor is de stoel niet zo gauw te warm om op te zitten, en kan ook het water er snel doorheen. Zo is de stoel ook sneller droog. De dichtheid van het schuimrubber heeft hierop wel een grote invloed. Bij sommige campingstoelen wordt gebruik gemaakt van het zogenoemd 'quick-dry' foam waardoor deze stoelen bestempeld kunnen worden als sneldrogend.  
  • Polyester of nylon: sommige stoelen hebben een polyester of nylon dek. Dit vind je vooral terug in de vlinderstoelen en eenvoudigere klapstoeltjes. Omdat deze dekjes vaak niet gevoerd zijn, is het totale gewicht van de stoel al gauw wat lager. Het is wel belangrijk om te onthouden dat de stof niet zo goed tegen water kan. Een regenbuitje kan het wel hebben, maar door langdurig buiten staan en invloed van het weer gaat de levensduur achteruit.  

De stevigheid van een campingstoel komt vooral voort uit het frame wat er gebruikt is voor de stoel. Daarnaast is de ondergrond is natuurlijk ook van belang. Er zijn grofweg twee soorten onderstellen die je steeds terug ziet komen, namelijk:

  • Rond onderstel
  • Recht onderstel  

Het ronde onderstel zorgt ervoor dat het gewicht evenredig verdeeld wordt over de poten. Zo kan een campingstoel met een rond onderstel niet zo makkelijk wegzakken in een zachtere grond. Mocht de stoel toch wat wegzakken, bijvoorbeeld in het zand of een drassig grasveld, dan zorgen de ronde buizen ervoor dat je niet gelijk helemaal scheef zit. Om ervoor te zorgen dat de stoel met het ronde onderstel wel stevig op zijn poten kan staan, hebben de meeste campingstoelen met dit frame stabilisator voetjes op de hoeken. Dit geeft extra stevigheid.  

Een ander frame dat je veel ziet, is het rechte onderstel. Hierbij hebben de campingstoelen 4 stoelpoten die, net als veel stoelen thuis, los van elkaar recht naar beneden gaan. Dit zorgt voornamelijk op een harde ondergrond voor een stuk meer stevigheid. Wanneer je met dit frame op het strand zou gaan zitten, dan zak je gelijk naar één kant weg. De campingstoelen met een recht frame zijn dus perfect voor gebruik op de camping.  

Keuzehulp campingstoelen

Naast fysiek comfort speelt ook de service een rol in de ervaring van je comfort. Deze kan verschillen per merk en heeft betrekking op verschillende onderwerpen.

Keuzehulp campingstoelen

Is goedkoop duurkoop? Dit hoeft niet altijd zo te zijn. De voordeligere campingstoelen zijn per definitie zeker niet slecht gemaakt of oncomfortabel. Wel is het vaak zo dat hoe hoger de prijs, hoe beter de service is. Denk bijvoorbeeld aan garantietermijnen, het verkrijgen van losse onderdelen en de levensduur. Het is belangrijk om jezelf af te vragen wat je van de kampeerstoel verwacht.

Voor de meeste producten in Nederland hebben een garantietermijn van 2 jaar en zo ook de campingstoelen. De garantie heeft betrekking op gebreken die binnen deze periode eigenlijk niet zouden mogen ontstaan bij normaal gebruik. Nagenoeg ieder merk hanteert dezelfde garantieregel van 2 jaar, behalve de grotere namen in deze branche, namelijk: Lafuma, Crespo en Dukdalf. Zij geven flink meer garantie op hun producten en daarmee geven ze al aan dat hun producten kwalitatief beter zullen zijn. Ook Helinox, de grotere naam in de lichtgewicht stoelen branche, geeft een langere garantie op zijn producten.

Hetzelfde wat geldt voor de garantie, geldt eigenlijk ook voor het repareren en verkrijgen van losse onderdelen. Wederom zien we dat er bij de wat grotere namen, in tegenstelling tot de voordeligere merken, wél losse onderdelen verkrijgbaar zijn. Zo hebben wij in het assortiment al een aantal onderdelen die het meest in aanmerking komen voor vervanging buiten de garantietermijnen. Daarnaast is het via grote leveranciers vaak makkelijker en sneller om losse onderdelen te regelen. Zo kan zelfs een campingstoel van 15 tot 20 jaar oud vaak nog gerepareerd worden.