Keuzehulp Kachels
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten kachels die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Hoe weet je nou welke kachel jij nodig hebt? Wij helpen je graag bij het maken van deze keuze. Nieuwsgierig? Lees dan vooral verder.
Het hoofddoel van je kachel
Waarom ga je een kachel gebruiken
Elke (kampeer)situatie is anders en vraagt daarom om een ander type verwarming. Onderstaand leggen we uit welke verschillende doeleinden een kachel kan hebben. Naar aanleiding daarvan kun jij bepalen wat je nodig hebt.
Een kachel als hoofdverwarming
Hiermee wordt bedoeld dat het de enige vorm van verwarming in de ruimte is. Alle warmte die geproduceerd moet worden, moet dus uit die ene kachel kunnen komen. In de zomermaanden functioneert de zon als hoofdverwarming en kun je daarom uit de voeten met een heater die iets minder capaciteit heeft. Zoek je een kachel voor de herfst- of wintermaanden? Dan is het wel belangrijk dat je een kachel neemt die veel capaciteit heeft. Over het algemeen hebben elektrische kachels niet voldoende vermogen om als hoofdverwarming te voldoen. In deze situatie kiest men dan ook vaker voor een gas- of petroleumkachel.
Een kachel als bijverwarming
Wanneer je in de caravan, camper of in huis al een centrale verwarming hebt, maar het in de avonduren toch wat fris is, kun je een extra kacheltje als bijverwarming overwegen. Zo’n kleinere extra kachel heeft vaak minder capaciteit nodig, omdat het enkel een klein gedeelte van de ruimte wat extra warmte moet geven. Denk bijvoorbeeld aan een studeerkamer waar het soms toch wat koud aan de voeten wordt. In dat geval is een elektrisch kacheltje vaak een hele goede keus. Elektrische kachels zijn klein van formaat en makkelijk te verplaatsen. Ook geven ze snel warmte af waardoor je direct resultaat hebt! Je zou ook kunnen denken aan een kleinere gaskachel die op gas cartridges werken. Deze hebben een stuk minder vermogen dan hun grote broers en daarom perfect als gerichte bijverwarming.
Een kachel als buitenverwarming
Als een soort buitenbeentje in ons assortiment, tussen alle camping gerelateerde producten, is de terrasverwarming als enige geschikt om in de openlucht als een goede verwarming te functioneren. De terrasverwarmers op gas hebben namelijk een veel groter vermogen dan de gaskachels die voor binnen bedoeld zijn. De elektrische terrasverwarming is een goede keus voor wanneer je een mooie veranda hebt waarin je tijdens de wintermaanden ook wil kunnen genieten.Let er wel op dat het stroomverbruik van elektrische heaters vrij hoog ligt. De één is makkelijk te bevestigen aan het plafond of de wand en de ander komt met een staander zodat je hem op verschillende plekken kunt gebruiken.
Welke plek krijgt je kachel?
De plek bepaalt de kachel
Voor de aankoop van je kachel is het belangrijk dat je nagaat in welke ruimte je de kachel wil gebruiken. Niet elke kachel kan elke ruimte even goed verwarmen. Hieronder hebben we in het kort een drietal ruimtes beschreven en aangegeven welk type kachel daarbinnen het beste past.
Kachels voor in goed ventilerende ruimtes
(Voor)tenten en DIY houten schuurtjes in de achtertuin vallen binnen de categorie goed ventilerende ruimtes. Deze ruimtes worden niet volledig afgesloten waardoor er eigenlijk een continue stroom aan verse zuurstof de binnenkomt. Op deze plekken kun je het beste gebruik maken van een gas- of petroleumkachel. Dit zijn kachels met een hoge capaciteit die voldoende warmte bieden en geplaatst moeten worden in goed ventilerende ruimtes. Petroleum- en gaskachels zijn daarbij voorzien van een ingebouwde beveiliging die de kachels laat afslaan wanneer er niet genoeg zuurstof is. Toch is een koolmonoxide melder nooit een overbodige luxe.
Kachels voor in minder goed ventilerende ruimtes
In tegenstelling tot een (voor)tent heeft een caravan of camper beperkte ventilatie omdat deze beter zijn geïsoleerd. Zuurstof krijgt in deze ruimtes minder kans om vanzelf binnen te komen. Dat klinkt misschien negatief, maar het zorgt er ook voor dat de warmte binnen blijft en je dus geen last hebt van de kou buiten. Bij gebruik van een gas- of petroleumkachel in de camper of caravan is het belangrijk om een raam of deur open te zetten voor de ventilatie. Een goede optie is dan de kleinere gaskachels die werken op gas cartridges (CP250). Elektrische kachels zijn een hele geschikte verwarming voor in de caravan of camper, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over de ventilatie. Daarbij geeft een elektrische kachel snel resultaat.
Kachels voor in niet ventilerende ruimtes
Onder de noemer ‘niet ventilerende ruimtes’ beschouwen wij in dit geval een huis- of slaapkamer. De wanden zijn goed geïsoleerd en er zijn hopelijk geen kieren waardoor tocht, een continue stroom aan zuurstof, ontstaat. Ook de aanwezige warmte kan in deze ruimtes niet zomaar weg. Een geschikte kachel voor in een werk-, slaap- of woonkamer heeft dus per definitie al iets minder capaciteit nodig. De elektrische kachel is in dit geval dan ook de beste keuze. Een elektrische kachel verbrand niets en heeft dus ook geen ventilatie nodig.
Gebruiksgemak en brandstof van de kachel
De voor- en nadelen van de brandstoffen
Sommige kachels vragen om een brandstof als gas of petroleum en andere kachels vragen om een stopcontact. We leggen graag uit wat het voordeel is van beide opties.
Een plug & play kachel
Elektrische kachels geven het snelste resultaat en vragen om weinig voorbereidingen. Sommige modellen zijn in te stellen op temperatuur en andere werken met voorgeprogrammeerde standen, maar één ding hebben zij allemaal gemeen: stekker in het stopcontact en verwarmen maar! Je hoeft geen brandstof achter de hand te houden of extra aandacht te geven aan het ventileren van de ruimte. De elektrische kachels zijn makkelijk en veilig in gebruik.
Kachels die vragen om een brandstof
De gas- en petroleumkachels branden op de brandstoffen gas en petroleum en hebben meer capaciteit dat de elektrische kachels. Gaskachels hebben daarom een ruimte in de kachel waar de gasfles geplaatst kan worden. Dit geldt ook voor de terrasheaters die op gas werken. Zo hoef je niet steeds tegen een gasfles aan te kijken. Bij petroleum- en gaskachels moet je zelf in de gaten houden of de gasfles of de brandstoftank gevuld moeten worden. Ook wanneer je de kachel niet in gebruik hebt, is het van belang dat je een veilige plek hebt waar je de brandstoffen kan opslaan. Bij een caravan is dit bijvoorbeeld de disselbak. Zorg ervoor dat de fles of jerrycan met brandstof goed is afgesloten en in een donkere ruimte staat.
Kachels met verschillende prijs-kwaliteitverhoudingen
Is goedkoop duurkoop
Gaat ‘goedkoop is duurkoop’ op bij alle kachels? Gelukkig niet. Er zitten zeker verschillen tussen de diverse prijsklassen, maar goedkoop is geen duurkoop wanneer die ene kachel precies is wat jij zoekt en nodig hebt. De prijzigere kachels hebben over het algemeen een grotere capaciteit en dus meer warmte dan de voordeligere kachels. We leggen per type kachel graag uit waar de prijsverschillen vandaan komen.
Elektrische kachels
Het prijsverschil bij de kachels die werken op elektriciteit komt voort uit de functies die wel of niet beschikbaar zijn en de capaciteit die de kachel biedt. De eenvoudigere kachels zijn laagdrempelig in de aanschaf, hebben vaak twee standen en kunnen enkel aan- of uitgezet worden. De elektrische kachels met een duurder prijskaartje hebben vaak meerdere standen, een display die de temperatuur weergeeft en een ‘swing’ functie waarmee ze de warmte sneller kunnen verspreiden.
Gaskachels
Ook voor de kachels die werken op gas geldt dat de duurdere kachels vaak een stukje groter zijn en meer warmte leveren dan de kleinere voordeligere varianten. Tegenwoordig zijn er zelfs gaskachels die ook een elektrisch hitte element hebben als extra bijverwarming. Die extra functie maakt zo’n kachel wel weer wat prijziger.
Petroleumkachels
Petroleumkachels worden opgedeeld in twee verschillende types, namelijk: de kouskachel en de laserkachel. Iedere kouskachel werkt altijd hetzelfde en het verbruik is bij alle kachels gelijk. Er geldt wel: hoe groter (en duurder) de kachel, hoe mee capaciteit en warmte. De laserkachels zijn eigenlijk altijd duurder dan de kouskachels en dat komt onder andere omdat ze een stuk gebruiksvriendelijker zijn. Daarbij geldt wederom dat de warmteopbrengst hoger is bij de duurdere en grotere laserkachels. Wanneer je soortgelijke laserkachels van bijvoorbeeld de merken Qlima en Zibro naast elkaar legt, zal je zien dat Zibro over het algemeen net iets duurder uitkomt. Dit kleine prijsverschil zie je wel terug in de kwaliteit en dus levensduur van een kachel.
Good to know!
Bij sommige kachels is het mogelijk om reserveonderdelen via de retailer of leverancier te bestellen. Zo kun je de levensduur van je kachel verlengen en heb je er langer plezier van. Toch verschilt dit wel per type kachel. Bij elektrische kachels is het helaas wat lastiger. Dit geldt eigenlijk voor alle mankementen die ontstaan in de elektronica van kachels. Weet je niet goed waar het probleem zit? Laat dan eens een expert meekijken.
Bij een kouskachel is de kous vaak het eerste onderdeel dat slijt. Deze kun je daarom eenvoudig vervangen. Zorg er wel voor dat je de juiste kiest, want er zijn een hoop verschillende maten. Soms kan het zijn dat je gaskachel door een klein beetje viezigheid niet meer zo krachtig brandt. Je kan de kachel in dat geval eenvoudig schoon laten blazen.