Isolatiewaarden passieve koelboxen
Vraag je jezelf nou af hoe de producten gekoeld kunnen blijven terwijl de passieve koelbox niet wordt aangesloten op een stroompunt of gas? In de harde rechtopstaande wanden zit isolatiemateriaal verwerkt waardoor gekoelde producten hun kou niet verliezen aan de buitenlucht. Het verschil met actieve koelboxen is dan ook dat actieve koelboxen je producten koelen en passieve koelboxen je producten koel houden. Om je producten langer koel te houden is het daarom aan te raden gebruik te maken van extra koelelementen. Let er wel op dat de koelelementen ruimte in beslag nemen waardoor je misschien net een flesje minder drinken mee kan nemen.
Passieve koelboxen in verschillende maten
Passieve koelboxen zijn in veel verschillende maten beschikbaar. Zo zijn ze er in het klein waarbij ze precies ruimte bieden voor een sixpack blikjes zoals de 5QT Performance van Coleman, maar zijn ze er ook in het groot met een literinhoud van 42 tot wel 66 liter. Een goed voorbeeld is de Cool-Ice WCI 42 koelbox van Dometic. Deze is met 42 liter niet alleen lekker groot, hij isoleert zo goed dat het eigenlijk een ijsbox is! Zo zijn er koelboxen voor verschillende gelegenheden en is het dus zelfs mogelijk een lekker ijsje mee te nemen naar het strand.
FAQ: Passieve koelbox
Meest gestelde vragen over passieve koelboxen
Wat is een passieve koelbox?
Koelboxen zijn passief wanneer ze producten koel houden zonder aangesloten te zijn op het stroomnetwerk of gas. Dit zijn dus vaak de koelboxen die je op het strand of op de bijrijdersstoel van de klusjesman ziet staan. Passieve koelboxen houden je eten en drinken koel, maar ze maken het niet koud. Daar hebben ze letterlijk geen energie voor.
Hoe houd ik mijn passieve koelbox koel?
Als je het echt goed wil doen, is het verstandig om de koelbox voor gebruik eerst zelf te koelen. Dit kan door de box in een vrieskist te zetten. De temperatuur van de koelbox en de lucht erin worden hierdoor beide erg koud. Wanneer je de koelbox vervolgens meeneemt, is het belangrijk om er gekoelde koelelementen in te stoppen en de passieve koelbox goed af te sluiten.
Hoelang blijft een passieve koelbox koel?
Een concreet antwoord op deze vraag kunnen we helaas niet geven. Het hangt namelijk sterk af van de kwaliteit van de passieve koelbox en de temperatuur van de koelelementen die je erin stop.
Hoe gebruik ik een passieve koelbox op de camping?
Op de camping is het verstandig om in ieder geval twee koelelementen mee te nemen. Eén kan in de passieve koelbox geplaatst worden en de tweede kan in de tussentijd koelen in een koelkast of vriezer van de camping. Veel campings hebben vriezers voor algemeen gebruik zodat jij je koelelementen kan laten koelen.
Hoe maak ik een passieve koelbox schoon?
Je kan je passieve koelbox het beste reinigen met een eenvoudige allesreiniger. Probeer chloor of bijtende schoonmaakmiddelen te vermijden.
Wat is de garantie van een passieve koelbox?
De garantietermijn verschilt per passieve koelbox. De garantietermijn van onze grootste drie merken zetten we graag op een rij:
- Coleman, 2 jaar garantie
- Dometic, 5 jaar garantie
- Stanley, 25 jaar garantie
Kan een passieve koelbox buiten blijven staan?
Ja een passieve koelbox kan buiten staan, maar met slecht weer staat hij natuurlijk het liefst lekker binnen. Wanneer je koelbox buiten staat en het regent, heb je kans dat er toch wat water inloopt. Wil je zo lang mogelijk kunnen genieten van je passieve koelbox? Dan kan je hem het beste binnen of overdekt neerzetten.
Kan ik een passieve koelbox ook gebruiken om items warm te houden?
Dat kan zeker. De isolatielaag van een passieve koelbox werkt beide kanten op.
Is het formaat van een passieve koelbox nog belangrijk in mijn keuze?
Over het algemeen verliezen grotere passieve koelboxen meer kou dan de kleine boxen. Een grote koelbox heeft namelijk een groter oppervlak dat in contact staat met de warmere buitenlucht. Let er bij het kiezen van een formaat daarom op dat de passieve koelbox niet te groot en niet te klein is voor jouw doeleinde.
Past elke passieve koelbox op een trolley?
De meeste passieve koelboxen passen op een trolley. De erg grote koelboxen (koelboxen van meer dan 50 cm breed) zijn minder geschikt om te vervoeren op een trolley.
Welke koelelementen kan ik het beste gebruiken in een passieve koelbox?
Een keuze maken rondom koelelementen is erg simpel. Ze zijn namelijk allemaal even goed. In alle koelelementen zit water waardoor ze hetzelfde koelen. Het enige verschil zit hem in het formaat. Grotere koelelementen blijven langer koud.
Kan ik ook ijsklontjes gebruiken als koelelement in een passieve koelbox?
Dit kan, maar het heeft wel een aantal nadelen ten opzichte van koelelementen. Zo moeten ijsklontjes onder andere in een waterdicht zakje zitten om te voorkomen dat het smeltwater onderin je passieve koelbox terecht komt. Het is dus mogelijk, maar iets onhandiger.
Passen in elke passieve koelbox 1,5 liter flessen?
Niet alle passieve koelboxen zijn groot genoeg voor flessen van 1,5 liter. Wil je dat wel? Hou daar dan rekening mee bij de aankoop van een passieve koelbox. Tip: een 1,5 liter fles is 34 cm hoog.
Komt er veel vocht onderin de passieve koelbox?
Als je spullen vanuit de koelkast thuis in je koelbox zet, komt er in principe geen water onderin de passieve koelbox te staan. Maar wanneer je warme spullen in de koelbox plaatst, zal de damp onderin de koelbox terecht komen. Ditzelfde geldt voor producten die vanuit de vriezer in de koelbox geplaatst zijn. Aan de buitenkant van bevroren producten zit vaak een klein beetje ijs dat gaat smelten in je passieve koelbox.
Maakt een passieve koelbox geluid?
Kan je op een passieve koelbox zitten/staan?
Een passieve koelbox is niet bedoeld als stoel of opstapje, maar de meeste passieve boxen zijn wel sterk genoeg voor kinderen om op te zitten.
Wat verklaart het prijsverschil tussen passieve koelboxen?
Het prijsverschil heeft alles te maken met de kwaliteit en het gebruiksgemak van de passieve koelbox. De duurdere koelboxen koelen vaak een stuk beter, omdat er gebruik is gemaakt van een hoogwaardiger isolatiemateriaal. Daarbij zijn prijzigere passieve koelboxen robuuster, hebben ze stevigere handvatten, beschikken ze over een dopje onderin de bak zodat het water weg kan lopen en hebben ze sterkere scharnieren.