Gore-Tex
Unieke uitvinding
Gore-Tex is een materiaal dat zeer goed wind- en waterdicht is, maar toch goed ademt. In 1969 ontdekte Robert W. Gore dat wanneer PTFE folie (ook bekend als teflon) opgerekt wordt, er een sterk en poreus membraan gevormd kan worden. Dit membraan is voorzien van zo’n 1,4 miljard poriën per vierkante centimeter. Deze microscopisch kleine openingen zijn ongeveer 700 keer groter dan waterdamp moleculen en laten deze vrij door. Regendruppels zijn echter zo’n 20.000 keer groter dan de gemiddelde porie en kunnen hierdoor niet door het membraan heen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor grotere hoeveelheden water, zoals plassen of golven. Op deze manier wordt dus een stof verkregen die wel ademt, maar toch een waterdichte werking heeft.
Functie van Gore-Tex en toepassingen
Een stof met dit soort eigenschappen is natuurlijk ideaal voor gebruik in kleding en schoenen. Iedereen transpireert van nature en het is erg prettig wanneer dit gewoon kan verdampen en met de warme lucht afgevoerd kan worden. Ook is het erg fijn als je droog blijft wanneer het regent of wanneer je door een plas loopt. We zien Gore-Tex dan ook vaak terug in bijvoorbeeld wandelschoenen, outdoorkleding, motorkleding en zeilkleding. Hierbij zit het ingebouwd als membraan tussen andere lagen stof, aangezien Gore-Tex zelf vrij ruw en oncomfortabel is.
Wat te doen als de Gore-Tex minder goed werkt?
Natuurlijk kent de ademende werking zijn grenzen. Bij erg veel transpiratie kan vocht eenvoudig niet snel genoeg afgevoerd worden en wordt de binnenkant alsnog vochtig en blijft meer warmte hangen. Hierbij komt ook een stukje onderhoud kijken. Wanneer het Gore-Tex membraan “verstopt” komt te zitten met vuil of zoutkristallen (uit transpiratie) dan verminderd dit de ademende werking van de stof. Wij raden dan ook aan om vuile of bezwete kleding en schoenen eens in de zoveel tijd even schoon te spoelen met lauw water, zodat vuil en zout uit het Gore-Tex membraan verwijderd worden. Reinigingsmiddelen zijn hiervoor meestal niet nodig en worden bij schoenen ook vaak afgeraden.
Wanneer is iets waterdicht?
Waterdichtheid is een eigenschap die zowel met water als met druk te maken heeft. Het wordt vaak gemeten in het aantal milimeters waterkolom. Dit wordt bepaald door een buis met een diameter van ongeveer 2,5 centimeter op te stof te plaatsen en deze te vullen met water. Een waterkolom van 3000 mm wil hierbij zeggen dat er 3 meter water nodig is om te stof te doen lekken. Hierbij zegt de 3000 mm eigenlijk iets over de hoeveelheid druk die op het water wordt uitgeoefend. Deze druk kan in de praktijk van vallende druppels komen of van het wrijven of drukken op de stof. Volgens Europese wetgeving mag een stof waterdicht worden genoemd wanneer de waterkolom 1500 mm of hoger is. Bij kleding en schoenen ligt de drempel een stuk hoger, aangezien hierop druk wordt uitgeoefend. De waterkolom van Gore-Tex producten kan oplopen tot 30.000 mm en dit is ruim voldoende om volledig waterdicht te zijn, wat je ook gaat doen.
De toekomst van Gore-Tex
Op dit moment is het Gore bedrijf bezig met de ontwikkeling van nieuwe ademende en waterdichte stoffen. Zo proberen zij de stof vrij te krijgen van PFC’s (schadelijke, niet afbreekbare stoffen die voorkomen in diverse soorten kunststoffen) en ontwikkelen zij het “permanent beading surface”, een winddichte, ademende en waterdichte laag die direct aan het buitenoppervlak gedragen kan worden. Dit resulteert in dunnere, lichtere en soepelere waterdichte stoffen en vormt in de toekomst mogelijk een vervanger voor het bekende Gore-Tex membraan.