FAQ: Tenten
Meest gestelde vragen over alle soorten tenten en accessoires
Je mag ervanuit gaan dat al onze tenten waterdicht zijn. Dit geldt voor zowel de tenten van katoen, technisch katoen en polyester.
De waterkolom houdt in tot hoeverre de tent waterdicht is. Des te hoger dit getal, des te meer en langer kan de tent regen buiten houden. Een waterkolom van 4000 is al meer dan genoeg voor een tent die je meerdere weken per jaar gebruikt. Katoen en technisch katoen heeft geen waterkolom. Dit heeft te maken met het materiaal.
Ja, alle tenten die wij verkopen worden compleet geleverd. Een binnen- en buitentent, haringen en scheerlijnen. Sommige modellen hebben een luchtpomp meegeleverd. Dit heeft met het frame te maken. Toch raden we aan om voor de vakantie begint alles wel een keer te controleren. Dit voorkomt teleurstellingen op de eindbestemming en kan je een keer oefenen met het opzetten van de tent.
Helaas is dit een vraag die wij of niemand kan beantwoorden. De levensduur van een tent wordt bepaald door veel verschillende factoren. Het weer, het gebruik, de opslag enz. Onze ervaring is dat wanneer je de juiste tent voor het gebruik koopt je hier jarenlang plezier van kan hebben. Mocht je twijfelen welke tent dan geschikt is, aarzel niet en neem contact met ons op of kom langs in de winkel.
Alles met betrekking op productie fouten valt onder garantie. Buiten deze fouten om bekijken wij ook hoe een defecte tent bij ons wordt aangemeld. Stormschade valt bijvoorbeeld niet onder garantie, net als gebroken tentstokken of lekke luchtbuizen. Neem dus altijd een reparatiesetje mee zodat je noodreparatie kan uitvoeren. Op deze manier kan je nog prima vakantie vieren en thuis het euvel goed laten beoordelen en repareren door ons, voor zover dit kan.
De grondmaat van deze tenten is vaak 140cm. Aangezien de luchtbedden vaak breder zijn dan 70cm past het niet, ondanks dat het een 2-persoonstent is. Ook de dikte van het luchtbed heeft invloed. Vrijwel alle tenten lopen taps toe naar boven de bovenkant van een luchtbed kan hierdoor het tentdoek raken. Iets wat niet wenselijk is.
Gelukkig heb je bij ons in de winkel ook de mogelijkheid om dit te gaan testen. Vraag op de slaap- en de tentenafdeling naar de mogelijkheden om jou gekozen combinatie te testen.
Ja, lichtgewicht tenten zijn over het algemeen ook heel compact op te bergen. Zowel de binnen- als buitentent, samen met de haringen en scheerlijnen, zit in de tent zak. Afhankelijk van het model tent is het mogelijk om de haringen en scheerlijnen nog zelf uit te breiden, maar zoals de tent in de zak zit kan je deze al 100% goed opzetten. Natuurlijk is het aan te raden om voor de vakantie de tent een keer goed op te zetten. Heb je voor jezelf een controle moment en heb je meteen even geoefend.
De footprint is een grondzeil dat je extra kan gebruiken om onder de tent te leggen. Vrijwel alle footprints zijn voor specifieke tenten gemaakt. Bij lichtgewicht tenten wordt veel dun materiaal gebruikt om gewicht te besparen. Wanneer je alleen op gras staat is dit geen probleem, maar als dit wordt afgewisseld door stenen en rotsen dan slijt je grondzeil. Een footprint vangt dit op. Het is tenslotte goedkoper om een footprint te vervangen dan een compleet nieuwe binnentent. Het is geen must om een footprint te gebruiken maar wel een aanrader. Niet voor de waterdichtheid, maar wel voor de slijtage.
Net zoals bij eigenlijk alle producten vallen productiefouten onder de garantie regelingen. Op schade die door gebruik is ontstaan zit geen garantie. Gaten of scheuren zijn eenvoudig te repareren. Ook breuken in tentstokken vallen niet onder garantie. Gelukkig kunnen wij goed ondersteunen met reparaties en afhankelijk hoe een tent bij ons wordt aangeleverd kunnen vaak ook nog wel zonder al te hoge kosten een reparatie uitvoeren. Het geval van stormschade is ook geen garantie kwestie, maar voor de reisverzekering.
Ja, alle lichtgewicht tenten die wij aanbieden en verkopen zijn 100% waterdicht. Dat de waterkolom lager is heeft met het gebruik te maken. Lichtgewicht tenten zijn ervoor gemaakt om veel op en af te breken. Overdag zit de tent in je tas en ’s nachts staat deze op. Hierdoor is er minder slijtage door UV-straling en heeft de tent in verhouding minder regen en hiermee waterdruk te verduren. Je kan nagaan wanneer je tent hele dagen in de regen staat de waterdruk hoger is en de waterkolom dus hoger moet zijn.
Natuurlijk kan je lichtgewicht tenten ook dagen achter elkaar opzetten, zelfs in de regen. Hij zal niet lek zijn, maar op de lange termijn kan er wat water doornevelen.
Een opblaastent is zeker stevig. De buizen waar de lucht in gaat, ook wel tubes genoemd, kunnen behoorlijk wat druk hebben en staan door deze druk netjes rechtop. Daarbij wordt een opblaastent net als een stokkentent afgespannen met scheerlijnen.
Doordat er geen stokken in de tent zitten, is de tent flexibel en kan deze goed meebewegen met de wind. Bij extreme wind zal je dan ook zien dat een opblaasbare tent sneller uit zijn vorm raakt dan een stokkentent. Bij echt slecht weer zie je dat een stokkentent altijd sterker en steviger staat dan een opblaasbare tent.
Kan de opblaastent lek gaan? Dat kan inderdaad. Gebeurt dit snel? Nee, dat zeker niet. De meeste opblaastenten beschikken over hoogwaardige luchtslangen welke beschermd worden door twee lagen tentdoek. Dit kan technisch katoen of polyester zijn, dat is afhankelijk van het type tent. Voordat de tube een gaatje krijgt moet je dus eerst door een flinke beschermlaag heen welke erg duurzaam is en niet snel slijt.
Tijdens je vakantie kan het zijn dat een tube van je opblaastent langzaam leegloopt. Dit zou een lek kunnen zijn, maar waarschijnlijker is dat het ventiel niet helemaal goed in de tube zit waardoor deze langzaam leeg loopt. Om die reden is het slim dit als eerste te controleren, door het ventiel er opnieuw in te draaien, nadat je geconstateerd hebt dat de tube leegloopt. Mocht je toch een gaatje gevonden hebben dan kun je deze op dezelfde wijze als een fietsband plakken met Tear Aid B. Dit is echter wel tijdelijk, want een lekke tube moet vervangen worden. Let er wel op dat dit niet onder garantie valt tenzij het gaat om een productiefout.
De eerste keer zal het opzetten van een opblaastent niet sneller gaan dan bij een stokkentent. De tent is relatief zwaar en het duurt even voordat alles op zijn plek ligt en je klaar bent met pompen. Beide nemen dan ongeveer een uur in beslag. Na een aantal keren opbouwen en afbreken zal het inderdaad een stukje sneller gaan omdat je er dan handigheid in krijgt. Het opzetten kan dan in een half uurtje geregeld zijn.
Er zijn een aantal voor- en nadelen aan een opblaastent:
- Voordelen
Het is één geheel waardoor tentdelen altijd op de juiste manier aan elkaar vastzitten
Je hoeft geen stokken uit te zoeken, maar kan simpelweg beginnen met oppompen
Een opblaastent is altijd van technisch katoen of polyester wat beide sneldrogend is ten opzichte van een volledig katoenen tent
Nadelen
De tenten zijn, mede omdat ze uit één geheel bestaan, een stuk zwaarder
De tenten zijn onhandig te verplaatsen omdat ze uit één geheel bestaan
Doordat het een groot zwaar pakket is, moet je bij het inpakken van de auto hier wel serieus rekening mee houden
Op de meeste campings zijn kleine 2 á 3 persoons tenten toegestaan als bijzettent. Vaak zijn dit de koepeltentjes met een kleine voortent waar nog net een paar tassen in passen. Echter gelden er op de campings verschillende regels over het toegestane formaat bijzettent. Je kunt bij jezelf te rade gaan of een 3 persoons tent met voortent waarin je zelfs kunt koken en kunt zitten nog door kan gaan als bijzettent. Controleer alvorens je naar de camping gaat op de betreffende website wat is toegestaan als bijzettent en controleer de afmetingen nauwkeurig zodat je niet onaangenaam wordt verrast.
Tip: Wanneer je twijfelt over het formaat van het tentje, contacteer dan de campingbeheerder of de tent nog als bijzettent wordt gezien.
De meeste 3 persoons tenten hebben een te lage hoogte in de voortent om te kunnen staan. Kinderen tot hun tienerjaren kunnen dat in een aantal tenten nog wel, maar volwassenen lopen toch gauw met rugklachten door zo’n tent. Wil je bijvoorbeeld een paar stoelen kwijt dan kun je het beste voor een tunnelmodel of een 4 of zelfs 5 persoons tent kiezen.
Het merendeel van de 3 persoons tenten bestaan uit slaapcabines zonder tussenwand(en). Een uitzondering op de regel is de Safarica Chicco serie. Deze heeft namelijk 2 aparte cabines met een gedeelde tussenruimte en is al beschikbaar in een 2 persoons uitvoering.
Binnen de lichtgewicht trekking tenten is dit zeker mogelijk. Houdt er echter wel rekening mee dat deze 3 persoons tenten niet de grootste slaapruimtes hebben. Een 3 persoons trekking tent zal in de praktijk eerder als een ruime 2 persoons tent aanvoelen. Wanneer je wel met 3 personen wilt overnachten dan heb je gemiddeld een kleine 60 cm ruimte per persoon. De katoenen 3 persoons tenten zijn te zwaar om mee te backpacken of mee te nemen op de fiets. Enkele 3 persoons polyester tenten zijn nog wel compact en licht genoeg om mee op reis te nemen.
In de meeste 4 persoons tenten, die voorzien zijn van een voortent, heb je in tegenstelling tot het merendeel van de 3 persoons tenten meer ruimte om kleine campingmeubels neer te stallen zonder hierover te hoeven struikelen. Echter valt deze categorie in de meeste gevallen niet meer onder de bijzettenten vanwege het grotere formaat en ruimte in de voortent.
Het grootste voordeel van een opblaastent is dat de tent sneller opgezet kan worden, omdat je niet een voor een de tentstokken door de tentsleuven hoeft te drukken. Tentstokken gaan verhoudingsgewijs gemakkelijker stuk en wegen meer. De luchtslangen zijn veel steviger en kunnen beter tegen harde windstoten of zelfs storm. Daarnaast is het mogelijk om de tent op te zetten zonder hulp van een extra persoon. Ditzelfde geldt voor het afbreken.
Wanneer je een hoge tent hebt en je wilt voorkomen dat deze tijdens stormachtig weer gaat klapperen kun je eenvoudig een setje stormbanden bevestigen aan de tent. Bekijk op voorhand goed over welke lussen de tent beschikt en of deze sterk genoeg zijn om stormbanden aan te bevestigen.
De meeste 5 persoons tenten hebben in ieder geval 2 aparte slaapruimtes die met 1 scheidingswand aan elkaar zitten. Sommige grotere luxe katoenen 5 persoons tenten hebben zelfs 3 aparte slaapruimtes naast elkaar zitten. Wanneer je met een gezin van 4 personen bent, kun je deze ruimte naast slaapplaats ook benutten als extra opslag of extra slaapplek voor bijvoorbeeld een logé.
In de 5 persoons tenten heb je verreweg de meeste ruimte. Vaak is de katoenen 4 en 5 persoons variant in 3 segmenten opgedeeld. Aan de achterzijde bevindt zich het slaapgedeelte. In het midden bevindt zich het leefgedeelte en aan de voorzijde bevindt zich nog een leefgedeelte of bergruimte. Hoe groter de tent, hoe beter deze ventileert. Het nadeel echter is dat de warmte bij de koudere avonden en nachten eerder wegtrekt. Daarnaast wegen grotere tenten meer, zeker de katoenen tenten kunnen wel 60 kilogram wegen. Het pakvolume is uiteraard ook groter.
In principe staat de tent het best afgespannen wanneer alle haringen en scheerlijnen en eventuele stormbanden in de grond bevestigd zijn. Dit geldt overigens voor alle tenten. Doe je dit uit gemakzucht niet, dan riskeer je dat je er ’s nachts plotseling uit moet om alles alsnog vast te zetten, omdat het regent of stormt.
Tip: vind je het te veel gedoe om een 4 of 5 persoonstent voor 1 nacht op te zetten? Kijk dan naar andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een 2e tentje of een hotelovernachting halverwege de reis.
Bij tenten waar de zijwand rechter omhoog staat, kun je in veel gevallen een campingbedje vrij gemakkelijk kwijt. Bij een stapelbed dien je deze meer naar het midden van de slaapcabine te plaatsen. Let hierbij op dat je iets onder de pootjes bevestigt, zodat het grondzeil bespaard blijft en de druk beter verdeeld wordt.
FAQ: Partytent
De meeste partytenten zijn gemaakt van PVC of PE, hiervoor bestaan speciale reinigingsmiddelen. Borstel eerst het droge vuil weg en gebruik lauwwarm water en eventueel een reinigingsmiddel om de partytent schoon te maken.Is het doek al verouderd dan raden wij het schoonmaken af omdat het doek dan makkelijk beschadigt kan raken. Laat na het schoonmaken het doek altijd goed drogen voordat je de partytent opbergt.
Nee, partytenten zijn nooit waterdicht. Er zijn wel waterbestendige tenten. Deze houden wel een hoeveelheid water tegen maar zijn nooit 100% waterdicht. Wanneer de partytent waterbestendig is zijn de naden niet getapet en kan de tent hier doorlekken. Het materiaal zelf zal geen water doorlaten omdat het waterbestendig is. Bij veel en zware regen zal een waterbestendige partytent het water doorlaten als een nevel. Partytent daken die wel waterdicht zijn hebben een veel hogere verkoopprijs, vanaf ongeveer € 300,-
Ja, ook een partytent moet je altijd vastzetten. Deze tenten zijn hele goede windvangers en kunnen, wanneer ze niet vastgezet zijn, gemakkelijk door de wind opgetild worden. Wanneer je de partytent vastzet staat hij niet alleen een stuk steviger maar is ook de kans kleiner dat hij wegwaait.
Partytenten zijn bedoeld als een tijdelijke oplossing. Het is dus niet verstandig om deze permanent te laten staan. Wanneer je op zoek bent naar een partytent die je permanent kunt laten staan dan zijn er speciale modellen die hiervoor geschikt zijn. Deze zijn vele malen duurder in aanschaf en hebben wij niet in ons assortiment.
FAQ: Tentharing
Welke soort tentharingen je nodig hebt, hangt af van de ondergrond waar je gaat kamperen. Hieronder een overzicht welk materiaal haring het beste past bij de soort ondergrond:
Ondergrond: | Type tentharing: |
Zachte ondergrond (gras of bos) | Staal, aluminium of kunststof (zoals polyester en nylon) |
Steen/rots grond | Rotspennen |
Kleigrond | Kunststof, staal |
Duinen | Hout |
Kiezelgrond | Gekarteld, staal |
Welk materiaal en vorm haring je het beste kunt kopen ligt dus aan de ondergrond waar je gaat kamperen. Het makkelijkste is om een voorraad aan te leggen van verschillende tentharingen zodat je altijd de goede soort mee hebt. Naarmate je meer gaat kamperen en meer gebieden bezoekt, zul je snel zo’n voorraad aanleggen. Lees deze blog "tentharing hulp" voor extra informatie.
Dit komt doorgaans omdat je de verkeerde tentharingen voor de ondergrond van je kampeerplek gebruikt. Ook is het belangrijk een geschikte hamer te gebruiken om geen schade aan de haringen aan te brengen. Sommige rubberen hamers hebben een extra haakje om de haringen makkelijker de grond uit te trekken. Als jouw hamer dat niet heeft kun je ook een haringtrekker kopen.
Ook dit hangt af van de ondergrond waar je op kampeert. De bijgeleverde haringen zijn geschikt voor een ondergrond van gras. Als je gaat kamperen op een andere ondergrond, heb je andere haringen nodig. Zie de tabel bij de eerste vraag voor verdere informatie.
Dit verschilt heel erg van het type tent die je hebt. Vaak staat er bij de tent aangegeven hoeveel haringen je nodig hebt of je kunt het aantal lussen aan de tent tellen waar de haringen in moeten.
Wanneer je een luifel gebruikt bij de caravan of camper, dan heb je vaak genoeg aan 30-40 haringen. Met een voortent en luifel zit je snel op 40-50 haringen. Maar wederom, het hangt af van het aantal lussen en van wat je zelf prettig vindt werken.
Deze zijn zeker sterk genoeg. Dit zijn haringen speciaal ontwikkeld voor de grammenjagers onder ons. Ideaal als je bijvoorbeeld gaat backpacken met de tent.
Iedere soort ondergrond vraagt om een verschillende vorm haring om de tent goed te verankeren. Als er bijvoorbeeld kiezels in de grond zitten kun je het beste een gekartelde haring gebruiken.
FAQ Tarp
De meeste tarpen zijn waterafstotend. Deze tarpen hebben geen getapete naden en de coating is veel minder van kwaliteit. In de meeste regenbuien kan je deze tarpen prima gebruiken. Na een tijdje kunnen deze wel gaan doornevelen en druppels doorlaten op de naden. We kunnen deze tarpen dan ook niet waterdicht noemen. De wat duurdere tarpen zijn wel waterdicht. Getapete naden zorgen hierbij voor een complete afdichting in combinatie met een zeer goede coating van het doek. Ook katoenen tarpen zijn waterdicht. Hoewel deze geen coating hebben en geen getapete naden laten ze geen druppel water door. Katoen gaat wel lekken als er iets tegen het doek aandrukt.
Een tarp schoonmaken is vrijwel hetzelfde als je tentdoek schoonmaken. Waar je op moet letten als je je tarp of tent schoonmaakt is dat je niet zomaar een emmer warm water pakt, er wat allesreiniger in gooit en het daarmee begint schoon te maken. Dit zal echt de coating van je tarp of tent aantasten. Gebruik bij het schoonmaken van je tarp altijd lauw water. Gebruik ook geen groene zeep want dit kan bij sommige materialen zorgen voor schimmel, en dat wil je natuurlijk niet. Gebruik bij voorkeur een gespecialiseerd tentdoek schoonmaakmiddel voor het beste resultaat.
De meeste tarpen zijn zo gemaakt dat ze de zon goed tegenhouden en de warmte weerkaatsen. Dit is ook de reden dat de meeste tarpen in natuurlijke kleuren verkrijgbaar zijn zoals antraciet, beige of groen.
De snelheid waarmee de tarp verkleurt, is gekoppeld aan het materiaal waar de tarp van gemaakt is. Een katoenen tarp verkleurt bijvoorbeeld sneller dan een tarp die van polyester is gemaakt. Lichtgewicht tarpen verkleuren over het algemeen ook sneller dan een normale tarp, dit komt door het vaak dunnere materiaal.
FAQ: Tenttapijt
Een tenttapijt heeft meerdere functies. Ten eerste zorgt tenttapijt voor meer comfort wanneer je door de voortent of onder de luifel doorloopt, omdat het fijn en warm aanvoelt onder je voeten. Daarnaast houdt het vuil en vocht buiten de tent.
De enige manier om hierachter te komen is door de tent op te meten waar het tenttapijt in moet komen te liggen. Als het te lang is kun je het ook altijd nog omvouwen, of afknippen.
Je kunt tenttapijt zowel binnen als buiten gebruiken. Dus ook buiten de tent, onder de luifel. Zorg er wel voor dat je altijd een grondzeil gebruikt om de ergste kou tegen te houden en het tenttapijt te beschermen.
Tip! Gebruik tenttapijtclips om het tapijt makkelijk te spannen.
Tenttapijt kan in grofweg twee categorieën verdeeld worden:
1. Safaritex (ook wel gaatjestapijt genoemd)
Safaritex is gemaakt van pvc-schuim en juteweefsel, dit werkt als een antislipmat. Met dit materiaal komen voor- en nadelen:
+ Voelt erg zacht aan de voeten
+ Antislip, dus schuift niet
+ Door de gaatjes valt vuil en zand er makkelijk doorheen
+ Makkelijk op maat te knippen (kan ook in de winkel gedaan worden)
- Moeilijk schoon te maken door antislip werking en grote gaatjes
- Materiaal kan soms gaan stinken (meestal is dit na een paar uur weer verdwenen)
- Opvouwen gaat lastig omdat het erg tenttapijt erg zwaar is
2. Bolon (ook wel geweven tapijt genoemd)
Isabella heeft een breed assortiment aan Bolon tenttapijt. Dit is gemaakt van polypropeen, een combinatie van nylon en pvc. Wederom komen hier voor- en nadelen om de hoek kijken:
+ Duurzamer dan Safaritex omdat het sterker is
+ Makkelijker schoon te maken dan Safaritex
+ Stinkt niet
+ Beter bestand tegen vocht dan Safaritex
- Bolon tenttapijt heeft geen gaatjes, dus je moet vaker vegen of afkloppen
- Voelt minder zacht aan dan Safaritex
Op vakantie kun je het tenttapijt schoonvegen met een tentbezem.
Eenmaal thuis kun je het tenttapijt reinigen door het af te nemen met warm water en een sopje van allesreiniger. Echter, bij Bolon werkt dit beter dan bij Safaritex door de gaatjes in dit laatste tapijt. Voor Bolon is er ook nog de Bolon Carpet Cleaner.
Je kunt er ook voor kiezen het tapijt schoon te maken met een tuinspuit of hogedrukreiniger op de zachtste stand met een platte kop. Dit werkt voor beide soorten tapijt en dan heb je het meeste vuil er wel vanaf.
Een laatste optie is om het tenttapijt in de wasmachine op 40 graden te wassen. Thuis lukt dit meestal niet omdat het tenttapijt te groot is. In wasserettes zijn meestal wel grote trommels waar ze in passen
Een nieuwe trend is een chill mat als tenttapijt in de voortent of onder de luifel. Net zoals Bolon, zijn deze matten gemaakt van polypropyleen. Het verschil met Bolon is dat chill matten dikkere versies zijn.
+ Voelen comfortabel aan
+ Nog duurzamer dan Bolon
+ Zien er mooi en hip uit door geweven patronen en verschillende kleuren
- Chill matten zijn er in verschillende afmetingen en vormen, maar bedekken zelden de hele voortent of luifel