FAQ: Slapen
Meeste gestelde vragen over slaap producten
FAQ: Slaapmat
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten slaapmatten. Er zijn zelfopblaasbare slaapmatten gevuld met schuim en lichtgewicht slaapmatten gevuld met isolatievulling die je zelf op moet blazen met een pomp.
- Schuimgevulde, zelfopblaasbare matten zijn comfortabel en liggen net zoals een matras van een gewoon bed. Ze vullen zichzelf met lucht wanneer het ventiel opengedraaid wordt.
- Lichtgewicht slaapmatten zijn gericht op de reiziger die lichter wil reizen en beschikt over minder bagageruimte. Het grootste voordeel hiervan is dat het pakvolume kleiner en gewicht lager worden zonder al te veel in te leveren op warmte en comfort.
De slaapmatten gaan onder normale omstandigheden niet snel lek. Om te voorkomen dat ze toch lek kunnen gaan, moet de slaapplaats van tevoren goed gecontroleerd worden door voorzorgsmaatregelen te nemen.
- Controleer de kwaliteit van de ondergrond waar de slaapmat komt te liggen. Verwijder steentjes, takjes, dennenappels en zorg voor een egale ondergrond. Niet alleen de slaapmat heeft hier profijt van. Ook het grondzeil van de tent blijft in een betere conditie.
Bij veel slaapmatten wordt een plaksetje meegeleverd waarmee de mat eenvoudig te plakken is. We hebben diverse slaapmat accessoires in het assortiment om de slaapmat te repareren.
Zo repareer je de slaapmat:
Leg de opgeblazen mat in een ligbad met water of smeer de mat in met water en zeep op de plaats waar men de lek verwacht. In beide gevallen zijn er kleine luchtbellen zichtbaar.
Maak de plaats van het lek dan goed vet- en vuilvrij en droog de mat hierna goed.
Smeer de plek in met voldoende lijm. Plak er een plakker op en laat dit minimaal 8 uur drogen.
FAQ: Slaapzak
Voordelen van een mummy slaapzak:
- Ze zijn over het algemeen warmer dan deken slaapzakken. Omdat ze strakker rond het lichaam zitten.
- Mummy slaapzakken zijn veel compacter in pakvolume en daardoor ruimtebesparend.
- Daarnaast zijn mummy slaapzakken licht in gewicht. Ze wegen tussen de 500 en 1500 gram. De meeste deken slaapzakken wegen tussen de 1250 en 2500 gram.
Nadelen van een mummy slaapzak:
- Je ligt wat meer opgesloten in een mummy slaapzak. Dit kan minder aangenaam aanvoelen.
- Meestal ligt de prijs van een mummy slaapzak iets hoger dan bij een deken slaapzak. Dit komt door het gebruik van lichtere, isolerende en ademende materialen.
Dit is afhankelijk van enkele factoren. Zo is de locatie waar de overnachting plaats gaat vinden van invloed. Daarnaast is het afhankelijk van het geslacht. Mannen hebben het gemiddeld 4°C warmer dan vrouwen. Deken slaapzakken hebben een gemiddelde comfort temperatuur van 8°C.
De deken slaapzak van 8°C wil je uiteraard ook gebruiken in een gebied waar het ’s nachts afkoelt tot bijvoorbeeld 5°C. Dit kan door een Lakenzak aan te schaffen die voldoende extra warmte vasthoudt. Er zijn thermo lakenzakken die tot wel 7°C extra toevoegen aan warmte in de slaapzak.
De synthetische vulling van de slaapzak zorgt ervoor dat de temperatuur behaaglijk blijft en nauwelijks vocht opneemt. Echter ademt het materiaal minder goed, is minder duurzaam en weegt meer dan dons. Het voordeel is wel dat deze vulling goedkoper is dan dons.
Slaapzakken met een donzen vulling hebben een betere klimaatbeheersing vanwege het ademend vermogen. Ze kunnen veel kleiner worden verpakt. Verhoudingsgewijs is dons ook een betere warmte isolator. Echter kan dons wel klonteren wanneer het nat is geworden en dan verliest het haar werking.
Voor zowel donzen als synthetische slaapzakken geldt, doe dit zo weinig mogelijk en gebruik altijd technisch wasmiddel!
Een Synthetische slaapzak kan met vloeibaar Nikwax wasmiddel gereinigd worden op een synthetisch wasprogramma van maximaal 30°C. Drogen kan op de laagste temperatuur in de droger met 3 tennisballen erbij. Toch is het beter om de slaapzak neer te leggen en elke 1 á 2 uur om te draaien en goed op te schudden.
Een donzen slaapzak moet met een vloeibaar dons Nikwax wasmiddel in het eerste wasprogramma gereinigd worden. In het tweede, zelfde wasprogramma kan deze vervolgens geïmpregneerd worden.
Hierbij geldt ook op 30°C en met het donzen wasprogramma of handwasprogramma. Na beide wasprogramma’s mag de slaapzak de droger in met 3 tennisballen op de laagste temperatuur of worden omgedraaid en opgeschud.
FAQ: Lakenzak
Het voordeel van een lakenzak is dat je deze eenvoudiger uit kan wassen wanneer deze vies is. Zo hoeft de slaapzak minder vaak gewassen te worden wat de levensduur bevordert. De lakenzak zorgt tevens voor extra warmte en slaapcomfort wanneer dit wenselijk is.
In warme gebieden kan de lakenzak al voldoende zijn om in te slapen, zodat je jouw slaapzak thuis kunt laten. Een lakenzak kan ook gebruikt worden in een hostel wanneer je twijfelt aan de hygiëne.
De lakenzakken, ook wel liners genoemd, zijn in 2 formaten beschikbaar. Afhankelijk van het type slaapzak kan er gekozen worden voor een Dekenmodel lakenzak of een Mummymodel lakenzak. Qua materiaal kun je kiezen uit:
- Katoen - De katoenen variant ligt het meest comfortabel. Wel zijn deze wat zwaarder, nemen veel vocht op en houden dit langer vast.
- Polyester - De polyester lakenzakken zijn lichter in gewicht en nemen minder vocht op. Ze liggen iets minder comfortabel dan de katoenen variant.
- Zijden - De zijden lakenzakken zijn extra lichtgewicht, ademen zeer goed en zijn anti-allergisch. Nog een voordeel is dat zijde bij warmte koel aanvoelt en andersom.
Aanvankelijk van het gebied waar je naartoe reist is dit wel of niet aan te raden. In gebieden waar je onbeschermd en zonder tent in de buitenlucht slaapt, loop je een verhoogd risico op muggenbeten.
Muggen, teken en ander klein ongedierte worden afgestoten door het InsectShield.
Het gebruik van een InsectShield lakenzak is volkomen veilig en niet schadelijk voor de gezondheid. Het is namelijk een ander soort impregneermiddel dan DEET. Het is volledig geurloos en zal na minimaal 25 wasbeurten pas zijn werking gaan verliezen.
FAQ: Veldbed
Het grootste voordeel van een veldbed is dat je volledig van de grond ligt. Daardoor heeft de directe kou vanuit de grond dus geen kans om je lichaam af te laten koelen. Ze liggen stevig en zijn voorzien van een sterke constructie die tot wel 100 á 120 kg belast kan worden. Het gebruik in combinatie met een slaapmat zorgt ervoor dat je nog beter slaapt door deze extra laag, en dus warmte, toe te voegen. Je voelt met een extra mat minder belasting op je schouders, heupen, knie en enkels. Daarnaast sta je ’s ochtends makkelijker op van een veldbed dan van een luchtbed of slaapmat. Nog een voordeel is dat bij de hogere varianten je veel ruimte onder het bed hebt om tassen en andere spullen op te bergen.
Een nadeel van een veldbed is dat de pootjes door je binnententzeil heen kunnen drukken en deze kunnen beschadigen.
Veldbedden zijn tamelijk eenvoudig op te zetten en af te breken. De zwaardere systemen hebben een eenvoudig kliksysteem dat vaak binnen één á twee minuten staat. Andere lichtere varianten kosten vaak iets meer tijd om op te zetten, maar zijn compacter om op te bergen en zijn vele malen lichter.
FAQ: Hangmat
De katoenen hangmatten (met of zonder stok) zijn puur te gebruiken in de achtertuin of om mee te nemen op vakantie wanneer je met de auto bent. Ook zijn de katoenen hangmatten in het gewicht zwaarder en zul je deze niet snel meenemen wanneer je gaat backpacken of veel gaat reizen. Het pakvolume is ook groter wanneer je de katoenen hangmat opbergt.
De technisch nylon en polyester hangmatten zonder stokken zijn daarentegen meer geschikt om mee te reizen en in te overnachten. Ze zijn namelijk veel kleiner op te bergen en liggen meer om je hele lichaam heen wanneer je erin ligt.
Er zijn een aantal tips om het ligcomfort tijdens het slapen te verhogen.
- Hang de hangmat allereerst op met een bevestiging set in een hoek van 30 graden. Dit kun je makkelijk nagaan door de boomvriendelijke strap te laten rusten op je duim en het topje van je wijsvinger.
- Daarnaast kun je het beste diagonaal in je hangmat liggen, hierdoor lig je aanzienlijk vlakker.
- Zorg er vervolgens voor dat je hoofd iets hoger ligt dan je voeten.
- Mocht je willen zitten, sla de hangmat dan eenmaal dubbel zodat deze niet snijdt in je knieholtes.
Ja, om het slaapcomfort te verbeteren zou ik de volgende producten zeker meenemen tijdens je overnachting.
- Maak gebruik van een isolatiemat of een foam gevulde mat. Dit zorgt ervoor dat je meer warmte ervaart en niet na de eerst nacht meteen denkt: “dit doe ik nooit meer.” Het matje is bijna niet weg te denken bij het slapen in een hangmat.
- Gebruik een klein kussentje om je hoofd de optimale ondersteuning te geven.
- Neem een hangmat klamboe mee die ervoor zorgt dat je beschermd wordt tegen muggen, teken en ander ongedierte, zodat je ongestoord kunt slapen.
- Maak gebruik van een boomvriendelijke strap zodat je de boom niet beschadigd.
- En gebruik eventueel voor beschutting tegen regen een tarp, zodat je niet nat wordt van een regenbui terwijl je lekker ligt te slapen.
FAQ: Luchtbed
Wanneer het ’s nachts afkoelt, trekt de kou van de grond naar boven en neemt het luchtbed de temperatuur aan van de omgevingstemperatuur. Het lichaam koelt ‘s nachts af tot ongeveer 35.5°C. We adviseren dus om bij het gebruik van een luchtbed een warme slaapzak, isolatiemat of een geïsoleerde slaapmat aan te schaffen.
De hoogte van een traditioneel luchtbed is wellicht makkelijk met het op- en afstappen van het luchtbed, maar verder maakt het weinig uit. Een hoog luchtbed is voor het gebruik in een tent niet erg praktisch vanwege de ruimte die het inneemt.
De wanden van een tent lopen altijd schuin omhoog, waardoor je uiteindelijk minder ruimte tot je beschikking hebt. Mocht het luchtbed gebruikt worden als logeerbed dan is dit wel een betere optie.
Vaak pomp je een luchtbed overdag op. De warme lucht die in het luchtbed wordt geblazen is meer uitgezet. Tegen de tijd dat het ’s avonds kouder wordt, koelt de lucht in het luchtbed dus ook af waardoor het minder is uitgezet. Het luchtbed voelt dus zachter aan.
Denk hierbij aan een warme dag op het strand. Je wilt met het luchtbedje de zee in. In de felle zon, pomp je het luchtbed hard op. Je gaat de zee in en in een mum van tijd lijkt de mat wel de helft zo zacht te zijn geworden.
Wanneer een luchtbed geen banen- of wafelstructuur heeft, komt deze bij het oppompen bol te staan. Wanneer je toch last hebt van deze structuur is het luchtbed waarschijnlijk te hard opgepompt. Probeer het luchtbed de volgende keer iets zachter op te blazen, net zolang het wel comfortabeler ligt.
FAQ: Kampeerkussen
Een kampeerkussens gevuld met schuim of vlokken voelen het meest vertrouwd aan zoals de kussens die je thuis gewend bent. Het grootste nadeel van deze kussens is dat ze echter tijdens het vervoeren veel ruimte in beslag nemen.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten kussens: reiskussens en trekking kussens. Reiskussens zijn groter zowel in formaat als pakvolume. Trekking kussens zijn meer gefocust op gewichts- en ruimtebesparing. Het belangrijkste bij het gebruik van een kampeerkussen is dat de nek en schouderspieren ontspannen liggen. Iedereen slaapt het beste in zijn eigen vertrouwde lighouding en over het algemeen liggen grotere kussens prettiger dan kleinere kussens. Zoek het kussen dat het meest in de buurt komt van het kussen dat je thuis gebruikt. Is dit niet goed mogelijk vanwege het grote formaat in pakvolume omdat je graag compact wilt reizen? Kies dan voor een luchtgevuld kussen.
De meest compacte en lichtgewicht kampeerkussens zijn de kussens gevuld met lucht en microfiber. Deze zijn eenvoudig op te blazen, nemen erg weinig ruimte in beslag en zijn licht in gewicht. Je kunt ze tijdens je reis eenvoudig wegstoppen en kunnen zelfs in een jaszak worden vervoerd. Let op dat deze kussens niet volledig opgeblazen hoeven te worden, want ze liggen dan minder comfortabel.
Ja, dit is mogelijk bij veel van onze campingkussens. Deze hebben namelijk een losse hoes die eenvoudig te verwijderen is en in de was kan.
FAQ: Klamboe
Afhankelijk van de overnachtingsplek heb je keuze uit diverse modellen. Bell- of box-modellen zijn het meest voorkomend en daarin zijn verschillende maasgroottes verkrijgbaar. We adviseren om een geïmpregneerde klamboe te gebruiken wanneer je naar een tropisch gebied gaat waar malaria of knokkelkoorts voorkomt. Wanneer je met knutten te maken hebt in het gebied waar je blijft overnachten kun je ook beter voor de geïmpregneerde variant kiezen, of voor een fijnere maas. Ga je binnen Europa op reis, dan heb je vaak voldoende aan een niet- geïmpregneerde klamboe tegen muggen en teken.
Een geïmpregneerde klamboe houdt door middel van Durallin impregnatie muggen en andere insecten op afstand, zodat deze niet op het net komen en er alsnog doorheen kunnen prikken. De impregnatie werkt tot 3 jaar en verdwijnt na 20 wasbeurten. Hang deze geïmpregneerde klamboe na een wasbeurt op in een goed geventileerde ruimte en was je handen hierna goed.
Een niet- geïmpregneerde klamboe werkt ook effectief tegen muggen en kleinere andere insecten. Ze worden alleen niet op afstand gehouden door een impregnatie en landen dus wel op de buitenkant van de klamboe.
De maasgrote is groot genoeg om zonder belemmering te kunnen blijven ademen. Voel je je misschien sneller opgesloten in de klamboe, kies dan voor het box-model. Deze kun je namelijk op 4 plekken bevestigen aan het plafond met haken of kleine spijkertjes. Hierdoor voel je je minder opgesloten.