De verschillende soorten wandelstokken
Welke wandelstok past bij jou?
Wat is het verschil tussen een eendelige- en meerdelige wandelstok? Uit welke onderdelen bestaat een wandelstok? Op deze vragen geven wij je op deze pagina antwoord.
Eendelige wandelstokken
Deze wandelstokken zijn eigenlijk ontworpen voor skiërs en langlaufers, maar via de winterwandelaars is deze stok de wandelwereld binnengekomen. Deze lichtgewicht stokken zijn niet al te duur, maar het grote nadeel is dat ze lang zijn en niet verstelbaar zijn. Als je ze een poosje niet wilt gebruiken zal het niet meevallen ze een handige plek aan je rugzak te geven, en dat is een flink nadeel. Bovendien heb je bij klimmen en dalen verschillende stoklengtes nodig. Deze stok is dus alleen geschikt voor redelijk vlak terrein. Daar staat tegenover dat deze stokken wel meer gewicht kunnen hebben, waardoor ze geschikter zijn voor het zwaardere werk.
Meerdelige wandelstokken
De meerdelige stok wordt ook wel telescopisch genoemd, omdat deze kan in- en uitschuiven. De meerdelige wandelstok is een veelzijdig model en zijn bij wandelaars dan ook zeer populair. Voordeel van dit type stok is het lage gewicht, de mogelijkheid om hem snel in lengte te verstellen (handig bij klimmen en dalen, bij klimmen moet de stok namelijk korter zijn dan bij dalen) en de accessoires die verkrijgbaar zijn. Ook de compactheid is een plus: Als je de stok tijdelijk niet wilt gebruiken kun je hem gemakkelijk inschuiven en zo in of aan je rugzak meenemen. Tegenwoordig zijn er ook stokken die je niet in elkaar schuift maar juist uit elkaar. Met een stukje staalkabel of rubber blijven deze aan elkaar zitten zodat je deze snel weer kunt gebruiken. Het grote voordeel is dat je deze nog kleiner kunt maken en ze dus gemakkelijk in je tas of koffer passen.
De verschillende onderdelen
Niet elke wandelstok is hetzelfde. Hieronder een overzicht van verschillende onderdelen. Deze zitten niet allemaal op een en dezelfde wandelstok. Meestal is dit een bepaalde combinatie. In de productomschrijvingen kan je deze specifieke informatie teruglezen.
1. Polsband
Polsbanden helpen je jouw gewicht op de stok over te brengen. Verder geven ze een betere grip en ze zorgen ervoor dat je de stokken niet verliest. Je vindt ze van simpele riempjes tot halve handschoenen. Deze halve handschoenen kan je met een druk op de knop helemaal van de stok afhalen zodat je bij een stop niet elke keer de handschoen moet verwijderen. De polsband moet goed passen en comfortabel aanvoelen aan je pols. Eventueel moet hij gemakkelijk passend gemaakt kunnen worden.
2. Handgreep
Handgrepen worden gemaakt van plastic, rubber of kurk. Plastic is het goedkoopste materiaal, kurk absorbeert transpiratie beter en het zet zich - net als rubber - enigszins naar de vorm van je hand. Ook de hoek van de handgreep ten opzichte van de stok is belangrijk. Sommige wandelstokken hebben een positieve hoek - iets naar voren geknikt. Dat vermindert de belasting op je polsgewricht, waardoor het risico van overbelasting minder is (Aergon-greep). De grepen zijn er in compact en long uitvoeringen. De compact greep is iets korter en beter geschikt voor de kleinere dameshand.
3. Materiaal
Wandelstokken zijn verkrijgbaar in diverse materiaal soorten: Bijvoorbeeld aluminium, carbon, titanium of combinaties van materialen. Dit heeft alles te maken met gewicht. Titanium is lichter en sterker dan aluminium (dat ook licht is), maar wel veel duurder. De meeste wandelstokken zijn gemaakt van aluminium omdat dit erg stevig is en kwalitatief goed. Andere materialen worden gebruikt om stokken extreem lichtgewicht te maken.
4. Speed/ FlickLock System
Dit systeem wordt door verschillende merken gebruikt zoals Leki en Black Diamond. Het voordeel van dit systeem is dat je, door een hendeltje over te halen, heel snel en makkelijk een gedeelte kan verstellen of in-uitklappen. Zelfs met handschoenen aan gaat dit erg makkelijk. Dit systeem is echter wel iets minder stevig van het Twist/ SuperLockSysteem.
5. SuperLockSystem
Dankzij het SuperLockSystem of Twistlock kunnen je wandelstokken niet in elkaar schuiven tijdens het wandelen. Deze systemen bieden veel meer klemkracht dan andere systemen, terwijl je de stok slechts in 2 slagen hoeft aan te draaien om de maximale klemkracht te bereiken. Op deze manier kan je de stokken ook weer heel gemakkelijk losdraaien. Met handschoenen aan gaat dit systeem wat lastiger open en dicht.
6. Schotels
Deze tellers zijn speciaal ontworpen voor wandelstokken en voorkomen dat de punt van de stok in de ondergrond zakt, zoals in zachte grond of tussen stenen en rotsen. Voor iedere situatie of terrein zijn verschillende tellers verkrijgbaar, die eenvoudig en zonder gereedschap omgewisseld kunnen worden. Voor de winter kan je grotere schotels gebruiken die eenvoudig te monteren zijn.
7. Anti Shock
Een aantal Leki trekkingstokken beschikt over een AntiShock systeem. Dit biedt een verhoogd comfort en minimaliseert ongewenste trillingen. Bij dit systeem wordt gebruikt gemaakt van een veersysteem dat in- en uitgeschakeld kan worden. Dit voorkomt energieverlies en ontlast de spieren, gewrichten en banden.
8. Punt
De punten van de wandelstokken zijn vaak van Carbonstaal. Hierdoor is de punt harder dan normaal en gaat dus langer mee. Bij een merk als Black Diamond zijn er reserve punten verkrijgbaar. Mocht je deze punten niet nodig hebben, dan kun je deze afdekken met rubberen tips. Deze doppen zijn er in verschillende soorten en maten. Ze dempen het geluid en zorgen voor een betere grip om bijvoorbeeld bospaden.