Wildkamperen in Noorwegen
Zomer 2019. Back to basic! Kamperen in Noorwegen. We hebben al eens eerder gekampeerd, maar dat was gewoon met de familie op een camping met alle voorzieningen die je nodig hebt. Noorwegen staat bekend om zijn ongerepte natuur en de mogelijkheid om te gaan wildkamperen. Hoe gaan we ons vervoeren? Welke lichtgewicht spullen hebben we nodig? En misschien nog wel het belangrijkste, hoe en waar gaan we slapen?
De voorbereiding
Samen met 2 vrienden zijn wij op het idee gekomen om naar Noorwegen te reizen. Omdat we allemaal een keer wilden gaan wildkamperen en Noorwegen hier het ideale land voor is.
Nadat we het idee hadden bedacht komt alle voorbereiding. Hoe gaan we ons daar vervoeren, waar gaan we slapen en het belangrijkste.. Welke lichtgewicht spullen neem ik mee? Omdat wij alle 3 bij Kampeerwereld Hendriks werken, hebben wij al een hoop informatie kunnen verzamelen over de nodige artikelen. Later in deze blog vertel ik meer over de spullen die wij mee hebben genomen.
Het is eindelijk zo ver!
En toen was het eindelijk zo ver. Wij gingen met de auto richting Denemarken naar de stad Hirtshals. Vanuit daar namen wij de veerpond naar Kristiansand in Noorwegen. We hebben ruim 3 uur op de boot gezeten. Wanneer je aan komt bij Noorwegen met de boot is het een indrukwekkend gezicht. Je ziet vanuit de boot al verschillende dorpjes en hoge donkere rotsen. Wij kwamen in de avond aan, dus we moesten gelijk een plek zoeken om onze eerste nacht door te brengen. Na een poos zoeken hebben we een mooi afgelegen plek gevonden in het bos ten westen van Kristiansand.
Na de eerste nacht
We hadden onze wekker al vroeg gezet om onze reis te vervolgen en ik kan jullie garanderen, de eerste ochtend wakker worden in je tent midden in de natuur is in één woord.. WAUW!
Ik heb geslapen op de Therm-a-Rest NeoAir Venture Large slaapmat. Het is een klein pakketje dus ideaal om mee te nemen in je backpack. Ikzelf heb gekozen voor de Large omdat wat groter ben en ik veel waarde hecht aan mijn nachtrust. De mat was erg comfortabel en makkelijk uit te rollen.
Met een mooi uitzicht genoten we van een lekkere bak koffie en een schaaltje havermoutpap.
Nadat wij onze spullen bij elkaar hebben gepakt vertrokken wij weer met de auto naar onze volgende bestemming. Na een reis van ongeveer 4 uur kwamen wij aan in Gitlandsåsen. Het mooie aan Noorwegen is dat onderweg je super veel tegen komt. Dorpjes met authentieke huizen, de zee en vooral hoge bergen.
Bijna weg gewaaid
Op onze bucketlist stond als eerste de Preikestolen. Deze staat bekend om het geweldige uitzicht over het Lysefjord. Na een lange wandeling naar boven bevonden wij ons op de Preikestolen. Omdat dit best wel een toeristische spot is, was het redelijk druk. We hadden dit al enigszins verwacht, daarom hadden wij gelijk onze kampeer uitrusting mee genomen. We wilden namelijk op de Preikestolen overnachten. Het probleem op deze hoogte is dat je geen normale grond hebt om je haringen in te slaan. Hierdoor moesten wij onze tent creatief maar toch stevig vastzetten. Dit hebben we gedaan door onze scheerlijnen en paracord vast te knopen aan stenen. Na een nacht bijna weggeblazen te worden, werden we wakker met een geweldige zonsopgang. Tijd voor een lekker ontbijt en onze spullen in te pakken voor de volgende bestemming en wandeling naar beneden.
Ik heb zelf gekampeerd in de MSR Hubba Hubba NX 2 persoons tent. Deze heb ik gekozen omdat hij licht is van gewicht en veel ruimte heeft van binnen. Hij is makkelijk op te zetten en kan zeker tegen een stootje. Bij de tent heb ik de MSR Universal footprint regular gebruikt. Dit bied extra bescherming voor je tent. Wij hebben hier veel aan gehad omdat je in Noorwegen veel te maken hebt met rotsgrond en losse stenen.
Je wilt geen natte voeten
De volgende dagen hebben we vooral wandelingen gemaakt en genoten van de natuur. Voor het wandelen heb je natuurlijk goede wandelschoenen nodig. Hiervoor heb ik de Meindl Air Revolution 4.1 gekozen met categorie B/C. Dit had ik nodig omdat dit goede ondersteuning geeft aan de enkel, een stevige zool heeft en een Gore-Tex membraam heeft. Hierdoor blijven je voeten gegarandeerd droog.
Onderweg visten we regelmatig op forel in bergmeren en bereidde we onze vangst voor het avondeten. Door regelmatig te vissen in zoet en zout water hoefden wij minder eten mee te nemen in onze backpacks.
Wil je meer informatie over de categorieën wandelschoenen? Klik dan op onderstaande button!
Het eind is in zicht
Op dag 7 van onze reis begonnen wij aan onze tocht richting de Kjeragbolten. Ons eerste idee was om hier ook te gaan kamperen. Maar na nader onderzoek bleek dit niet zo’n goed plan. Het zou hier namelijk flink koud worden en hard gaan waaien.
Na de Kjeragbolten was het alweer tijd om aan onze terugweg te beginnen. Dit deden we lekker op ons gemak zodat we onderweg nog konden vissen en genieten van onze laatste dagen in Noorwegen.
Een aantal tips op een rijtje
#1 Eet Adventure food, makkelijk, lekker en snel!
#2 Neem een waterfilter mee. Zoals de Care plus Water filter. Je hebt namelijk niet overal punten om water te tappen. Met een waterfilter kan je zoet water zuiveren om het veilig te kunnen drinken.
#3 Neem een goede zaklamp of hoofdlamp mee. Zodat je altijd licht bij je hebt, ondanks dat je telefoon er mee opgehouden is.
#4 Goede wandelsokken zijn net zo belangrijk als de schoen zelf. Hiervoor is een goede sok de Falke TK2.
#5 Neem extra paracord mee. Dit kan je gebruiken om je tent mee vast te zetten, of een waslijn van te maken.
#6 We droegen tijdens onze reis vooral een afritsbroek. Ondanks dat we dit niet heel modieus vinden, is het wel erg makkelijk. Je bent zo geswitcht van een lange naar een korte broek.
#7 Neem Drybags mee, zoals de Exped Fold Drybag UL. Handig voor als je spullen mee neemt die niet nat mogen worden. Ook is het handig voor vieze of natte kleding.
#8 Heel belangrijk.. Neem een regenjas mee. Het wisselende weer in Noorwegen zorgt ervoor dat je alle seizoenen leert kennen in 1 vakantie.
Weetje: In Noorwegen heb je het Allemansrecht. Dit betekend dat je mag gaan en staan waar je maar wilt. Zolang je je afval maar opruimt en de natuur respecteert.