Warm blijven met het lagen systeem!
Wanneer je tijdens de wintermaanden een activiteit buiten gaat ondernemen, kan het ontzettend koud zijn. Denk aan wintersporten of bijvoorbeeld sneeuwschoenwandelen. Je wilt dan graag warm blijven en daarom is het belangrijk goed gekleed op pad te gaan. Je wilt niet bibberend de piste af of aan een winterwandeling beginnen. Om nog maar te zwijgen over bevriezingsverschijnselen. Daarom hebben wij een aantal handige tips voor het warm blijven onder koude omstandigheden!
Warm blijven met laagjes
De belangrijkste tip die we je kunnen geven om warm te blijven bij koude omstandigheden is je kleden tegen de kou met laagjes. In principe bestaat je outfit uit 3 verschillende lagen: de onderlaag, middenlaag en bovenlaag. Hieronder lichten we even toe wat elke laag precies inhoudt:
1. De onderlaag / Baselayer
Dit is een thermische laag die de basis legt van je bescherming tegen de kou. De Baselayer (1e laag) is belangrijk voor de vochtafvoer en het warm houden van je lichaam. Kies bij voorkeur thermisch ondergoed gemaakt van bijvoorbeeld merinos wol. Dit houdt de warmte extra goed vast en zorgt ook voor een optimaal vochttransport. Thermo kleding sluit nauw aan op het lichaam en is gemaakt van elastaan. Hierdoor word je niet beperkt in je bewegingsvrijheid.
Met een lange mouwen shirt en een thermo broek ben je al een heel eind in de goede richting. Heb je te maken met minder koude omstandigheden dan kan je er ook voor kiezen een shirt te nemen met korte mouwen.
2. De middenlaag / Midlayer
De tweede laag die je over je thermische ondergoed draagt is een laag van fleece, synthetische isolatie, dons isolatie of wol. Let er wel op dat je bij deze tweede laag kleding iets kiest waarin je nog goed kan bewegen. Fleece is bijvoorbeeld lichter van gewicht dan wol. Je kan hier ook kiezen voor meer dan één kledingstuk voor extra warmte. Vergeet ook je benen niet, door bijvoorbeeld een fleece broek te dragen.
Zorg er wel voor dat je geen kleding van katoen draagt. Katoen ademt dan wel goed, maar heeft geen goed vochttransport. Hierdoor houdt het eerder vocht vast waardoor je weer sneller afkoelt.
3. De bovenlaag / Hardshell
De laatste laag die je aantrekt is de bovenlaag die het geheel wind- en waterafstotend maakt. Kies een broek en jas die vocht en wind buiten de deur houden. Ga voor kleding met een hoge waterkolom en kleding waarvan de naden getaped zijn. Jassen die gemaakt zijn in combinatie met Gore-Tex of eVent zijn hier goede voorbeelden van. Maar ook de Texapore, Omni-TECH en dryVENT. Kijk naar ritsen die winddicht zijn en kies een jas en broek waarvan de mouwen, pijpen en onderkant versteld kunnen worden. Zo sluit je alles goed goed af voor wind en water.
Extreem weer of koukleum?
Als je deze basis goed hebt, dan ben je goed beschermd tegen de kou. Ga je extreme kou opzoeken of weet je dat je een koukleum bent, kies er dan voor om in de middenlaag een extra kledingstuk aan te trekken. Onthoud dat je maar beter een laag teveel aan kan trekken dan te weinig. Want onderweg kan je prima een laagje uittrekken. Ga je zitten, trek die laag dan wel weer aan. Zo houdt je het langst de lichaamswarmte vast. Laat je hier ook niet verleiden door de zon. Ondanks de warmte hiervan kan je ongemerkt sterk afkoelen met als gevolg dat je spieren koud worden. Zo vergroot je de kans op een blessure.
Nuttige tips
Naast je kleding hebben we nog een aantal nuttige tips voor je om je warm te houden tijdens koude omstandigheden:
- Houd je hoofd warm. Het grootste deel van de warmte verdwijnt via je hoofd. Het is daarom belangrijk dat je hoofd warm blijft. Zet een muts op en kies bijvoorbeeld een jas met capuchon. Ook een beanie in combinatie met een Buff werkt erg goed.
- Naast de 3 lagen kan je ook een sjaal of Buff en wanten toevoegen aan je outfit. Waarom wanten? Omdat je vingers elkaar dan warm kunnen houden in één ruimte, in tegenstelling tot handschoenen waar je vingers allemaal apart zitten.
- Is het zonnig of wil je je gezicht en lippen insmeren? Kies dan een crème of vaseline zonder water. Water kan namelijk bevriezen als het koud is.
- Het allerbelangrijkste is dat je warm naar buiten gaat. Op motorkleding na zit er geen kachel in je jas. Dit houdt in dat een jas je niet warm maakt, maar warm houdt. Des te beter de isolatie is die je aanhebt, des te beter de lichaamswarmte behouden wordt.
- Eet en drink ook voldoende. Het kost je lichaam veel energie om op temperatuur te blijven. Met extra calorieën kan je langer in de kou rondlopen. Zeker als je warm gekleed bent zal je ongemerkt veel zweten. Vang dit op door voldoende water te drinken.
Met deze tips weten wij zeker dat je het lekker warm gaat hebben. En misschien wel de belangrijkste tip: blijven bewegen! Dat levert natuurlijk de meeste warmte op!