Verplicht tijdens de vakantie
Het moment is eindelijk daar: lekker op vakantie met de auto! Je voelt je helemaal klaar voor die trip samen met je bolide. Maar wat moet je eigenlijk verplicht bij je hebben? In elk land gelden andere veiligheidseisen. We hebben speciaal voor jou alle verplichte items op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je zorgeloos én met een goed gevulde auto op reis!
De volgende producten kom je tegen in het blog. Een aantal items zijn altijd nuttig, ook als ze in een land niet verplicht zijn. Het is raadzaam om sowieso een EHBO-set, een gevarendriehoek, een brandblusser en een veiligheidshesje bij je te hebben. Je kunt onderstaande producten op onze website bekijken door op de linkjes te klikken.
- Gevarendriehoek
- Veiligheidshesje
- Gevarenbord fietsendrager
- Reservelampen
- Verbanddoos
- Reservewiel
- Brandblusser
- Reservebril of reserve lenzen
België
Verplicht:
- Gevarendriehoek
- Bezit en gebruik van veiligheidshesje
- Brandblusser
Uitzondering: een verbanddoos is ook verplicht, maar niet voor auto's met een Nederlands kenteken (dus wel voor auto's die je ter plekke huurt!)
Denemarken
Verplicht:
- Gevarendriehoek
Je kan een gevarendriehoek 100 meter achter de auto als je op de snelweg stil staat. 30 meter is voldoende op overige wegen.
Duitsland
Alle regels in Duitsland gelden alleen voor auto's die je ter plekke huurt. Een Nederlands kenteken valt niet onder de regelgeving.
Verplicht voor huren:
- Verbanddoos
- Gevarendriehoek
- Bezit van veiligheidshesje
Tip: neem de groene kaart, of een digitale versie hiervan, mee. Ondanks dat deze niet in alle landen verplicht is, kan de informatie handig van pas komen op het moment van ongevallen of diefstal.
Frankrijk
Verplicht:
- Gevarendriehoek
- Veiligheidshesje (alleen voor bestuurder & binnen handbereik bewaren)
Het is sinds mei 2020 niet meer verplicht om in Frankrijk een alcoholtest bij je te hebben. Toch raden we het wel aan om mee te nemen voor eigen gebruik.
Italië
Verplicht:
- Gevarendriehoek
- Gebruik van veiligheidshesje
Luxemburg
Verplicht:
- Gevarendriehoek
- Bezit en gebruik van veiligheidshesje
Kroatië
Verplicht:
- Verbanddoos
- Gevarendriehoek (twee stuks bij gebruik van een aanhangwagen)
- Bezit en gebruik van veiligheidshesje (alleen voor bestuurder)
- Voor auto's zonder xenon, neon of ledverlichting: reservelampjes
Tip: de ANWB adviseert mensen met een bril of contactlenzen om een reservebril in de auto te leggen. Kan altijd van pas komen!
Oostenrijk
Verplicht:
- Verbanddoos
- Gevarendriehoek
- Bezit en gebruik van veiligheidshesje (alleen voor bestuurder)
Spanje
Verplicht:
- Gevarendriehoek (1 stuk bij Nederlands kenteken, 2 stuks bij Spaans kenteken)
- Gebruik van veiligheidshesje
- Vanaf 1 januari 2026 is een gevarendriehoek niet meer toegestaan. In de plaats daarvan wordt een speciaal in Spanje goedgekeurd V-16-knipperlicht verplicht. Dit is een oranje knipperlicht dat bij ongevallen op het dak van de auto gezet kan worden. Het is op dit moment ook al toegestaan, maar nog geen noodzaak
- Ook is het in Spanje verplicht om een reservewiel plus gereedschap bij de hand te hebben. Een spuitbus met antilekspray of een bandenreparatieset is voldoende als een reservewiel niet tot de standaarduitrusting behoort
- Reservebril of extra lenzen (voor de bestuurder)
Gekke Europese verkeersfeitjes op een rijtje
- Wist je dat het in Portugal verboden is om je fiets op een fietsendrager achter op je auto te hebben? Je stalen ros moet op of in je auto geplaatst worden. Mocht je betrapt worden, dan moet je hem verwijderen en krijg je een boete.
- Als je in Spanje rijdt, ben je verplicht een extra setje lenzen of een reservebril bij je te hebben. Is dit niet het geval, dan krijg je een flinke boete.
- Als je in Zwitserland te snel rijdt, krijg je een boete gebaseerd op je inkomen of vermogen. Dat klinkt leuk als je niet heel veel verdient, maar de boetes blijven erg hoog! Nog een leuk feitje: ga daar niet op zondag je auto wassen. Dit is per wet verboden, ook op je eigen terrein. Oh, en sla niet te hard met de autodeur. Dit kan verkeerd opgevat worden en dus ook beboet.
- De politie van Oostenrijk mag je snelheid zonder apparatuur in schatten. Als deze onder de 30 kilometer te hard valt, dan mogen ze je beboeten.
- In Wenen is het te allen tijde verboden om te claxonneren.
- In Denemarken is het verplicht om onder je auto te kijken voordat je wegrijdt. Ander feitje: als je in het Deense land wordt aangehouden met meer dan 2,0 promille, dan wordt je auto ingenomen en geveild.
In Griekenland en Noorwegen mag je niet roken in de auto. - In Frankrijk maak je kans op een boete als je rijdt met slippers. Ook op hakken of blote voeten is niet toegestaan. Dit geldt ook voor Spanje.
- In Italië mag je sommige steden niet in met de auto tenzij je een vergunning hebt. Vaak zie je de borden hiervoor door de hectiek over het hoofd. Deze vergissing kan je een boete opleveren van €200,- per keer.
- In Duitsland mag je zo hard rijden als je wil, maar zorg er wel voor dat je genoeg brandstof hebt. Je krijgt een beste boete als je zonder langs de weg komt te staan.
- Oké, weliswaar geen Europa meer, maar als je in Engeland fietsers of wandelaars nat maakt doordat je door een plas rijdt, dan kan de boete oplopen tot bijna 6000,-!
- Heb je een elektrische auto? Handig als je naar Noorwegen gaat op vakantie: je mag daar dan gebruik maken van de busbaan!
Het is verstandig om niet alleen te kijken naar je eindbestemming, maar ook naar de landen waar je doorheen rijdt. Daar kunnen immers andere regels gelden dan je gekozen vakantieland. We hopen dat je met een voorbereid gevoel op vakantie kan. Fijne reis!