Tips & Tricks: Barbecues
Directe tips
Voorkom dat je vlees blijft plakken
Het is ons allemaal wel eens overkomen. Je legt een lekker stuk vlees op de barbecue en wanneer je het wil omdraaien, blijft de helft aan het barbecuerooster plakken. Als gevolg trek je het stuk vlees stuk en kan je het niet meer zo mooi serveren als gehoopt. Eigenlijk betekent het blijven plakken van je vlees dat het stuk nog niet goed gegaard is, maar dat is natuurlijk precies wat je wil bij een lekker medium rare stukje biefstuk. Dit kan je gemakkelijk voorkomen door ervoor te zorgen dat het rooster echt goed heet is of je kan het vlees insmeren met een marinade tijdens het garen. Dit laatste doe je met een siliconen kwast.
Zorg dat je vlees lekker mals blijft
Wanneer je malse stukjes vlees op barbecue legt, wil je natuurlijk dat deze zo sappig mogelijk blijven. Dit kan door gebruik te maken van het juiste barbecue gereedschap. Het ‘lek prikken’ van vlees zorgt er namelijk voor dat het vlees een stuk meer vocht verliest. Kies daarom voor een goede barbecuetang in plaats van je vork uit de keukenlade.
Breng de barbecue goed op temperatuur
Het aansteken van je barbecue is een klusje die wat tijd en aandacht verdient. Wanneer je iets meer haast hebt, zijn er een aantal opties:
- Maak gebruik van aanmaakblokjes of -wokkels. Let er wel op dat je aanmaakblokjes met spiritus zo veel mogelijk vermijdt of lang genoeg wacht zodat er geen spiritussmaak aan je vlees gaat zitten.
- Maak gebruik van een brikettenstarter. Een brikettenstarter zorgt voor geconcentreerde hitte waardoor de briketten of houtskool sneller op temperatuur zijn. Wanneer de kolen mooi rood gloeien, giet je ze in de barbecue en kan je gelijk aan de slag. Vaak duurt het met een brikettenstarter maar een minuut of 20 voordat je ready-to-go bent.
Voor meer informatie over het aansteken van je barbecue kan je hier terecht.
Periode tips
Zet je barbecue beschermd weg
Wanneer je barbecue niet gebruikt wordt, staat hij het liefst in een droge schuur. Niet iedereen heeft die tot zijn beschikking en daarom is ervoor bijna iedere barbecue een speciale hoes beschikbaar waarmee je hem veilig kan opbergen. Met een barbecuehoes bescherm je je buitenkeuken tegen vocht en vuil en gaat deze langer mee.
Je barbecue gaat langer mee als je hem goed onderhoudt
Een barbecue is een serieuze en leuke investering waar je zuinig op moet zijn. Door goed onderhoud heb je er langer plezier van. Dit betekent dat je niet alleen het rooster, maar de hele barbecue na gebruik goed schoon moet maken. Zo voorkom je dat de kolen en etensresten vast gaan zitten in je barbecue. Een goede schoonmaakbeurt is niet alleen goed voor het behoud van de barbecue, maar het is na de winter ook een stuk makkelijker om de barbecue weer in gebruik te nemen.
Houd je barbecue goed schoon
We raden aan om je barbecue minimaal één á twee keer per jaar helemaal schoon te maken. Dit kan door de roosters en de barbecue zelf helemaal te reinigen met heet water en een sopje. In ons assortiment vind je meerdere schoonmaakmiddelen voor je barbecue. De roosters kan je, tenzij ze van gietijzer zijn, goed schoonmaken met een staalborstel. Voor meer tips en tricks over een goede nazorg voor je barbecue, kan je terecht op deze pagina.
Haal meer uit je barbecue
Ben je uitgekeken op de standaard hamburgers of kipspiesjes en wil je wel eens wat nieuws proberen? Probeer dan een ander lekker gerecht te maken uit één van de barbecue kookboeken. Je zal merken dat er een stuk meer mogelijk is dan je voorheen had kunnen en durven denken. Natuurlijk zijn de mogelijkheden deels afhankelijk van de grootte van je barbecue, maar je kan gegarandeerd meer dan alleen een burger bereiden. Voor meer informatie over barbecueën kan je hier terecht.