Tips & Tricks: Campingtafels
Zorg ervoor dat je tafel recht staat
Niets is zo vervelend als je kopje thee op tafel zetten en die vervolgens naar de andere kant zien glijden totdat hij over de rand valt. Dit kan je voorkomen door de tafel goed recht neer te zetten. Nou kan dat wat lastig zijn op een oneffen ondergrond en precies daarom hebben de meeste tafels verstelbare pootjes. Met een klein waterpasje erbij kan je snel zien of jouw tafel helemaal recht staat. Heb je een tafel die over het midden dubbelgeklapt kan worden? Dan is het belangrijk dat deze echt goed uitgeklapt wordt en met de daarvoor bestemde beveiligingen wordt vastgezet.
Wees voorzichtig met extreme weersomstandigheden
Je campingtafel kan een hoop hebben, maar vraagt toch om wat extra aandacht bij extreme weersomstandigheden. Zo kan te veel warmte ervoor zorgen dat de tafel kromtrekt. Ook vocht en regen is voor jouw kampeertafel geen pretje. Probeer de tafel in deze omstandigheden daarom onder een tarp, in de voortent of in de schaduw te plaatsen. Je kan de tafel ook afdekken met een waterdicht zeil.
Check je tafel voor vertrek
Voordat je op reis gaat, is het verstandig om de tafel eerst even te controleren. Vanuit de fabriek kan er een productiefoutje in zitten, maar ook wanneer je hem een tijdje niet gebruikt heb, kan het zijn dat je bijvoorbeeld bent vergeten dat één van de pootjes een voetje mist. Het zou vervelend zijn als je daar tijdens de reis achter moet komen. Mocht je zoiets ontdekken dan kan je voor vertrek nog maatregelen treffen.
Ga niet op je campingtafel zitten
Een campingtafel is niet hetzelfde als de eettafel thuis en vindt het dus niet zo leuk als je er bovenop gaat zitten. Hij is gemaakt voor het gewicht van een paar pannen en wat servies. Het gewicht van een mens? Liever niet.
Wist je dat?
##
Je campingtafel met haringen vastgezet kan worden? Speciaal voor tafels zijn er brede voetstukken beschikbaar waarmee je tafel minder snel wegzakt in een zachte ondergrond. Deze voetstukje kunnen ook met haringen vastgezet worden aan de grond.
##
Je lichtgewicht tafel stabieler gemaakt kan worden met een eenvoudig netje? Zo’n net kun je onder de tafel spannen en door er (kampeer)spullen in te leggen, geef je de tafel gewicht om stevig te blijven staan. Een 2 in 1 oplossing!
Maak je bamboe- of oprolbare tafel makkelijk schoon
Bamboetafels hebben een gladde afwerking waardoor ze makkelijk schoon te maken zijn. Je veegt er met een poverheen en schoon zijn ze. Wanneer je dit met regelmaat doet, voorkom je dat er hardnekkige vlekken in de tafel gaan zitten die lastiger te verwijderen zijn. De oprolbare tafels van aluminium zijn net zo makkelijk schoon te maken. Alleen de vouwen zijn soms wat lastiger, maar met een afwasborstel of iets anders met fijne haartjes haal je het vuil er eenvoudig tussen weg.
Zet je tafel stevig neer
Het zou vervelend zijn als de tafel inklapt net nadat je er een lekker avondmaaltje op hebt gezet. Zorg er daarom voor dat je tafel stevig wordt neergezet door alle poten allereerst volledig uit te klappen. Daarbij hebben sommige bamboetafels aan de onderzijde hendels waarmee het blad extra vastgezet kan worden. Wanneer je beide stappen zorgvuldig doet, gaat je tafel als het goed is nergens heen.
Zet je tafel vast in de grond
Een lichtgewicht tafel heeft veel voordelen en de grootste is natuurlijk dat de tafel licht is. Dit zorgt er helaas wel voor dat de tafel wat makkelijker wankelt wanneer er iets tegenaanstoot. Door de tafel vast te zetten in de grond gebeurt dit een stuk minder snel en voorkom je dat jullie ontbijt over de grond vliegt.
Neem de tijd voor je roltafel
Een roltafel bestaat uit meerdere losse onderdelen waardoor hij lekker klein opgeruimd kan worden. Deze tafels zijn vakkundig ontworpen en kunnen prima tegen een stootje, maar vragen wel om wat extra tijd en aandacht bij het in- en uitklappen. Gebruik daarbij vooral geen geweld om te voorkomen dat je de tafel beschadigt.
Neem een opbergnet mee
Een campingtafel raakt al snel vol met tijdschriften, puzzelboekjes, telefoons, glazen of een lamp, en wanneer je de pannen met het avondeten op tafel wil zetten, is daar geen ruimte meer voor. Hoe handig zou het dan zijn om wat extra opbergruimte in de buurt te hebben? Dat kan! Er zijn speciale tafel opbergnetten die je onder de tafel kan bevestigen waardoor je extra ruimte hebt om wat spullen op te bergen.
Hou je tafelblad schoon
Het blad van je campingtafel kan je eenvoudig schoonmaken met normale zeep en een warme doek. Als je dit met regelmaat doet, voorkom je op de lange termijn vlekken in de tafel gaan zitten. Bij het selecteren van je zeep is het belangrijk dat er geen schurende bestanddelen in zitten. Daarmee kan je de beschermede melamine coating beschadigen.
Bescherm en vervoer je tafel met een tafelhoes
Tijdens het vervoeren van je tafel kan er makkelijk schade ontstaan doordat deze ergens tegenaan stoot of er iets scherps bovenop ligt wat krassen veroorzaakt. Dit kan je voorkomen door de tafel in een tafelhoes te vervoeren en op te bergen. Een bijkomend voordeel is dat het ook wat makkelijker tilt.
Advies
Wanneer je je tafel goed wil beschermen zodat je er zo lang mogelijk plezier van kan hebben, is een tafelkleed je oplossing. Een tafelkleed houdt je tafel goed schoon en ziet er ook nog eens leuk uit.
Gebruik placemats op je campingtafel
Bij onze eettafel thuis gebruiken we vaak een tafelkleed of placemats om de tafel te beschermen. Waarom zouden we dat met onze campingtafel niet ook doen? Dat maakt het schoonmaken weer een stukje makkelijker en je tafel gaat weer een stukje langer mee. Daarbij geeft het ook wel een sfeervolle uitstraling.
Wees voorzichtig met traploos verstelbare tafels
Een traploos verstelbare tafel is een tafel waarvan je de poten op elke gewenste hoogte kunt afstellen. Je bent dus niet afhankelijk van een ‘traptrede’ die je limiteert aan vooraf bepaalde hoogtes. Wanneer je hebt gemerkt dat de tafel toch niet helemaal waterpas staat, dan kan je de tafel wat verplaatsen of de poten opnieuw afstellen. Let er dan op dat je voorzichtig bent met dit mechanisme. Probeer de poten niet te verschuiven wanneer het mechanisme nog gesloten is. Daardoor verliest het zijn kracht en gaan de poten uiteindelijk schuiven op momenten dat je het zelf niet wil.