Tips om te voorkomen dat je ziek wordt op vakantie
Niemand vindt het leuk om tijdens een reis ziek te worden. Je hebt waarschijnlijk lang gespaard voor je droomreis en dan wil je niet dat je naar het ziekenhuis moet met verschijnselen van uitdroging of diarree. Het is dus enorm belangrijk dat je van tevoren goed voorbereid bent op de meest voorkomende ziektes en ongemakken. Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor je samengevat.
Op naar het buitenland
Het is belangrijk om op tijd te beginnen met je voorbereidingen. Wanneer je naar het buitenland gaat is het aan te raden om twee maanden voordat je op reis gaat met je voorbereidingen te beginnen.
Het eerste waar je mee begint is om onderzoek te doen naar je vakantieland. Zijn er speciale regels of wetten waar je je aan moet houden? En is er medicatie en/of inentingen die je moet halen? Hierbij kan je denken aan hepatitis A, tetanus of gele koorts. Deze hebben vaak een herhalingsprik die ook voor vertrek gehaald moet zijn. Verder kun je alvast een lijst maken met de juiste uitrusting die voor je reis nodig is. Zo voorkom je blessures door een slecht zittende rugzak of verkeerde wandelschoenen.
Met alle coronamaatregelen is het ook handig om in de gaten te houden welke kleur je bestemming heeft en of je een goede annuleringsverzekering hebt.
Hierna kan je je oriënteren op verschillende ziektes die vaak voorkomen bij reizigers. Zorg dat je de juiste medicijnen bij je hebt. Zo kan je zelf al een heel aantal problemen oplossen en hoef je niet in een vreemd land naar de apotheek met bijsluiters in vreemde talen.
De meest voorkomende medicijnen:
- ORS (tegen uitdroging)
- Pijnstillers zoals: paracetamol, ibuprofen, diclofenac en naproxen
- Diarreeremmers
- Malaria medicijnen
- EHBO set
- Tekentang
Veel ongelukken en problemen kunnen voorkomen worden door voldoende kennis te hebben. Zorg er daarom voor dat je genoeg weet over drinkwater, voedsel, seksueel contact en bloedcontact. Dit zijn namelijk allemaal onderwerpen die heel anders gaan in het buitenland dan bij ons.
Voedsel
In verschillende culturen en landen zijn er andere gebruiken en gewoontes met betrekking tot voedsel. Het is goed om je in te lezen op de cultuur waar je je in gaat begeven. Zo kun je voorkomen dat je voedsel koopt waar je erg ziek van kan worden.
Door besmet drinkwater of voedsel kun je verschillende ziekten krijgen, zoals hepatitis A (leverontsteking), buiktyfus, cholera en reizigersdiarree. Zwemmen in besmet water geeft dezelfde risico's.
Ook van ijsblokjes, schepijs en ongekookte melk kun je ziek worden. Nog wat tips:
- Eet geen rauw voedsel: groente (salades), vlees, vis, schelp- of schaaldieren.
- Eet alleen vers gekookt voedsel dat heet is.
- Eet alleen fruit dat je zelf hebt geschild.
- Drink alleen water dat gekookt is of uit afgesloten flessen. Let erop dat de dop nog helemaal dicht zit als je de fles koopt (of in een restaurant besteld hebt).
- Gebruik dit water ook bij het tandenpoetsen.
- Was je handen met water én zeep na gebruik van het toilet, voor het koken en voor het aan tafel gaan.
- Gebruik schoon servies en bestek.
Schoon drinkwater
In het buitenland is het water uit de kraan vaak niet drinkbaar. Je zal dan in de supermarkt flessen drinkwater moeten kopen. Mocht je de bergen ingaan of naar andere afgelegen plekken gaan, is het slim om een waterfilter mee te nemen. Zo kun je het water wat je tegenkomt filteren op de meeste bacteriën. Het is daarbij wel belangrijk dat je stromend water filtert en geen stilstaand water. Lees je hier dus goed op in.
Seksueel contact en bloed
HIV, Hepatitis B en Hepatitis C kan je krijgen via seksueel contact en bloedcontact. In veel landen komen deze ziektes veel meer voor dan in ons land. Zonder behandeling kunnen deze ziektes ernstige gevolgen hebben. Gebruik daarom altijd condooms uit Nederland. Deze voldoen namelijk aan hogere eisen dan buitenlandse voorbehoedsmiddelen. Gebruik ook geen scheermesjes, injectie- of tatoeagenaalden die al gebruikt zijn. Zo voorkom je dat er besmet bloed in je huid komt.
Muggen
Via muggen kan je malaria, knokkelkoorts, zikakoorts, chikungunya, gele koorts en Japanse encefalitis krijgen. Het is dus belangrijk om je goed te beschermen.
Ten eerste is het goed om je in te smeren met DEET. Dit is een spray of crème die je op je huid aanbrengt. Deze spray of crème stoot muggen en teken af. Het is wel belangrijk dat je DEET niet in je mond of ogen krijgt. Smeer het daarom niet op de handen van kinderen. Er zijn ook speciale kledinglijnen met tops en broeken die bestand zijn tegen muggensteken.
Het helpt hoe dan ook om zo veel mogelijk lichaamsdelen te bedekken met kleding. Overdag zijn er ook al muggen actief en ’s avonds wordt de malariamug wakker.
Wanneer je gaat slapen is ook een muskietennet of klamboe geen overbodige luxe. Ook al heeft je kamer horren of afgesloten ramen, het is veiliger om in een klamboe te liggen. Hoe kleiner de mazen in een klamboe, hoe beter hij werkt. Ook zijn er veel klamboes die geïmpregneerd zijn tegen muggen. Zo stoten ze ook nog muggen af door een bepaalde wassing die ze hebben gehad. Wel is het belangrijk om te kijken na hoeveel keer wassen die coating weg is. Dan is de werking namelijk ook weg en beschermt hij alleen door middel van het net.
Wil je meer informatie over EHBO op reis? Bekijk dan onze eerder geschreven blogs!