Tips & Tricks: Wandelschoenen
Neem de tijd om je wandelschoenen in te lopen
Voordat je grote afstanden gaat afleggen met je nieuwe wandelschoenen, is het van belang dat je ze eerst inloopt. Een wandeling van 5 km zonder inlopen gaat nog wel goed, maar wanneer je ze een hele dag aan hebt en de bergen intrekt, is het wel verstandig om dit voor te bereiden. Een goede richtlijn voor het eerste gebruik: halveer de uiteindelijk gewenste loopafstand. Wil je straks 10 kilometer lopen? Begin dan met 5 en bouw het vandaaruit rustig op.
Strik je veters goed en voorkom blaren
Strik de veters kruipslings tot aan de enkel. Hier vind je een haakje dat meer naar achteren is geplaatst. De veter rijg je niet van onder naar boven om dit haakje, maar van boven naar beneden. Hierdoor kruist de veter zichzelf, wat je niet in de wandelschoen voelt, maar wat wel voor meer weerstand op de veter zorgt. Zo raken ze minder snel los en blijft de hak goed in de schoen zitten. Na dit haakje strik je de veters weer kruislings verder.
Als er zich een haak op de tong bevindt, ga je hier kruislings onderdoor en nog een keer kruislings overheen. De haken die hieronder en -boven zitten, strik je normaal. Het haakje op de tong zorgt ervoor dat deze niet gaat schuiven tijdens het lopen.
Op deze pagina leggen we het veters strikken van je bergschoenen uit met visualiserende tekeningen.
Zet je schoenen niet bij de kachel
Zijn je wandelschoenen nat geworden of zijn ze helemaal doorweekt? Zet ze dan niet bij de kachel. Door het snelle opdrogen kunnen er scheuren ontstaan in zowel het leer als de Gore-Tex. Droog je schoenen ook niet met krantenpapier. De inkt uit een krant kan dan in je schoenen gaan zitten en de Gore-Tex verstoppen. Je zou eventueel wel keukenrol kunnen gebruiken.
Hoe moet je je wandelschoenen dan wel laten drogen? Door het binnenzooltje uit de schoen te halen en ze op een natuurlijke manier aan de openlucht te laten drogen. Na die tijd kun je ze eventueel behandelen met Nikwax. We leggen hier uit waarom.
Maak gebruik van je inlegzolen of steunzolen
Gebruik je in het dagelijks leven inlegzolen of steunzolen? Gebruik deze dan ook in je wandelschoenen. Let er wel op dat je de oude binnenzolen eerst uit de schoenen haalt. Leg daarna pas de steun- of inlegzolen in de schoenen.
Advies
Wil je nog meer loopcomfort? Kies dan voor wandelsokken. Wandelsokken zorgen voor een goede afvoer van warmte en ademen goed. Vaak zijn ze vaak ook iets dikker dan gewone sokken. Dit zorgt voor extra demping en helpt bij het voorkomen van blaren.
##
Je kunt blaren voorkomen door wandelsokken te dragen, je wandelschoenen goed te strikken en eventueel door inlegzooltjes te gebruiken. Heb je toch blaren? Dan zou je blarenpleisters (preventief) of talkpoeder kunnen gebruiken.
##
Heb je last van nare geurtjes of vocht in je wandelschoenen? Dan zijn de Boot Bananas wellicht iets voor jou. Dit is een artikel in de vorm van een banaan dat echt werkt tegen ongewenste geurtjes in je schoenen. Door hun vorm passen ze vrijwel in elke schoen. Oorspronkelijk zijn ze ontwikkeld voor klimschoenen, maar ze werken in elke (wandel)schoen.
##
Voor vragen over je wandelschoenen kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice of langskomen in onze winkel. Daar helpt één van onze specialisten je graag verder.
Onderhoud je schoenen door ze te impregneren/waxen
Op den duur is het van belang dat je je wandelschoenen onderhoud door ze goed schoon te maken en opnieuw te impregneren of waxen. Schoonmaken kan met lauw water en een stevige borstel (zie volgende tip). Het impregneren en waxen volgt na het schoonmaken en opdrogen van de schoen.
Op deze pagina lichten we uitgebreid toe hoe en met welke middelen je je schoenen het beste kan onderhouden.
Gebruik de juiste schoenborstel
Er bestaan verschillende schoenborstels en ze hebben dan ook verschillende doeleinden. Je kan een zachtere borstel gebruik om het leer van je schoenen weer mooi te laten glanzen. Wil je het vuil onder de zool en tussen de randen verwijderen? Dan kun je beter een grovere borstel gebruiken. Let er wel op dat deze niet te grof is, want dan kun je diepe krassen in het leer veroorzaken.
Nubuck wandelschoenen hebben opgeruwd leer en worden vaak weer wat gladder nadat je ze voorziet van een wax of impregneer. Om de oude look terug te krijgen, kan je juist wel gebruik maken van een speciaal staalborsteltje.
Wist je dat?
Je de lengte van nieuwe veters kun bepalen aan de hand van het aantal veterogen in de schoen? Op de verpakking van veters staat weergegeven voor hoeveel veterogen deze geschikt is. Tel twee ogen op bij het aantal gaatjes in je eigen schoen en je hebt de juiste lengte. Wanneer je precies het aantal ogen van je schoen aanhoudt, heb je kans dat ze net te kort zijn.
##
Je schoenen hun grip kunnen verliezen als je ze een lange tijd niet hebt gebruik?. Je kan dit verhelpen door de onderkant van je schoenen op te schuren met schuurpapier. Wil je tijdelijk meer grip onder je schoenen? Dan zou je van tape een kruis op je schoenzool kunnen maken.
Hebben je schoenen een lange tijd in de kast gestaan? Check ze dan eerst!
Wanneer je je wandelschoenen een lange tijd niet hebt gedragen en in de tussentijd hebben ze in de kast gestaan, dan is het verstandig om ze goed na te lopen voordat je ze weer gaat gebruiken. Het kan zijn dat de schoen is uitgedroogd waardoor je het risico hebt dat onderdelen (bijvoorbeeld het leer, veterhaakjes of de zool) stuk gaan bij het wandelen. Het zou vervelend zijn als je daar halverwege de hike achter komt.