Tips en tricks kooktoestellen en branders
Directe tips
Gebruik een windscherm
Wind zorgt ervoor dat de vlam van je kooktoestel of brander niet goed blijft branden. Om de vlam te beschermen en een hoop gedoe te voorkomen, kan je het beste gebruik maken van een kookwindscherm. Op die manier verbruik je ook minder brandstof. Controleer voordat je begint met koken of de ondergrond goed vlak is. Een vlakke en stevige ondergrond is belangrijk om veilig te kunnen koken.
Zet je gasfles niet in de zon
Gas is brandbaar en daarom moet je zorgvuldig omgaan met je gasflesjes. Zet deze zo min mogelijk in de hete zon en vermijd ook de extreem koude temperaturen. Demonteer de gasfles van de brander wanneer je hem niet gebruikt en zet hem vervolgens rechtop weg. Tijdens het vervoeren is het aan te raden om hem goed vast te zetten. Wat goed is om te weten: een gasbrandertje gebruikt tussen de 150 en 180 gram gas per uur. Met die gegevens kan je ongeveer berekenen hoeveel je nodig gaat hebben tijdens je reis.
Maak je kooktoestel of brander goed schoon
Het is belangrijk om je kooktoestel of brander na gebruik goed schoon te maken. Zo heb je er langer plezier van en hoef je minder snel te kijken naar een nieuwe. Voor een kooktoestel en gasbrander (ook voor de brandstofpomp) kan je eenvoudig een doekje gebruiken. De gaspitten van een kooktoestel zou je kunnen laten weken in een sopje en vervolgens schoonschrobben met een schuursponsje. Stop je gaspitten nooit in de vaatwasser. Bij een benzinebrander kan je alle vettigheid verwijderen door hem te laten branden op Coleman fuel.
Advies
Maak gebruik van campingpannen. Campingpannen zijn een stuk dunner en lichter van gewicht dat je pannen thuis. Het voordeel daarvan is dat het eten wat je bereid een stuk sneller warm wordt en je ze makkelijker mee kan nemen.
Wist je dat?
Je gastankje hoog in de bergen (>2000 m) minder goed functioneert dan op hoogtes dichter bij het zeeniveau? In een gastankje zit een bepaalde druk die precies goed verhoudt tot de druk erbuiten. Vanaf 2000 meter is de luchtdruk zo anders dat het ook niet meer mogelijk is om alle gas in je tankje te verbruiken. Het duurt daarbij wat langer voordat je maaltijd of water warm is.
Periode tips
Controleer de inhoud van je gasfles
Voordat je op vakantie gaat, is het slim om te kijken hoeveel gas er nog in je gasfles zit. Op de gasfles staat aangegeven hoeveel kilo de fles weegt wanneer hij helemaal leeg is. Na het wegen van de fles kan je dus bepalen hoeveel kilo gas er nog in zit. Er zweeft ook zand in de gasfles. Als je fles helemaal leeg is, zal je dit over de bodem van de fles horen schuiven.
Vul je gasfles nooit zelf bij
Gas is een gevaarlijke brandstof en het bijvullen van een gasfles vraagt om de nodige expertise. Doe dit dus nooit zelf en breng de fles naar een specialist om hem om te ruilen of te laten bijvullen.
Vervang je gasslang op tijd
De gasslangen voor kooktoestellen gaan gemiddeld 5 tot 10 jaar mee. De leeftijd van jouw gasslang staat weergegeven op de slang zelf. Wanneer je deze niet op tijd vervangt, heb je kans dat er scheurtjes ontstaan door uitdroging. Dit maakt de slang onveilig en dat wil je natuurlijk niet. Controleer daarom regelmatig of jij nog veilig kan koken. Extra verstandig is het ook om bij het vervangen van je gasslang ook de gasdrukregelaar te vervangen. Zo ben je er weer helemaal klaar voor.
Bewaar een aansteker bij je kooktoestel
Een aansteker is een product dat je snel vergeet en je komt er pas achter op het moment dat je net wil beginnen met koken. Voorkom deze situatie en berg er voor de zekerheid één op bij je kooktoestel.
Bewaar de gasfles los van je kooktoestel of brander
Bewaar het gasblikje of gasfles altijd los van de brander en het liefst op een goed geventileerde en koele plek. Gas is zwaarder dan lucht en bij een lek ontstaat een gevaarlijke gasophoping. Zet een gasfles daarom nooit in de kelder en draai de gaskraan goed dicht. Voor je kooktoestel zijn er speciale opbergtassen.
Advies
Is jouw gasfles leeg gegaan tijdens de vakantie? Bestel bij thuiskomst dan direct een nieuwe en voorkom dat je bij de volgende reis voor verassingen komt te staat.
Advies
Bewaar kampeerspullen schoon en droog. Dat advies geldt voor het opbergen van veel spullen en dus ook voor je kooktoestel/gasbrander en gasfles. Voorkom daarbij grote temperatuur verschillen. Zowel een temperatuur ver onder nul als extreme hitte zijn niet goed voor een gastank. Laat hem daarom nooit in de zon staan.