Het gaat flink stormen! Wat moet je doen?
Voorbereiden op de storm
Natuurlijk hoop je dat dit niet tijdens je vakantie gebeurt, maar er is altijd een zekere kans op storm. Hoe kun je je hier nou het beste op voorbereiden? In dit blog geven we zowel tips aan de caravan/camper kampeerder als aan de tentkampeerder om je goed voor te bereiden op de storm.
1. Stormbanden
Ze heten niet voor niks stormbanden; met deze hulpstukken staat je tent een stuk steviger zodat je niet bang hoeft te zijn om deze te verliezen tijdens een storm. Zie onze speciale adviespagina over stormbanden voor meer informatie.
Ook kun je extra scheerlijnen aan de tent zetten. Dit zorgt voor meer stabiliteit en minder kans dat je met een rukwind de tent kwijtraakt of beschadigt.
2. Ramen en dakramen sluiten
Een tip die je in elk boek over voorbereiding op een storm tegenkomt. Het lijkt nogal logisch, maar toch wordt het wel vaker vergeten.
Als je de ramen gesloten hebt, maar het gevoel hebt dat het niet afdoende is, kan je de ramen ook nog extra zekeren.
3. Gas afsluiten
Een storm kan veel schade aanrichten. Om deze reden is het geen slecht idee om tijdelijk het gas af te sluiten wanneer de storm woedt.
4. Locatie kiezen
De omgeving is erg belangrijk tijdens een storm. Door de harde windvlagen kunnen bijvoorbeeld takken van bomen en dakpannen van gebouwen losraken en aanzienlijke schade aanrichten.
Het is daarom aan te raden de meest geschikte locatie te kiezen om de storm uit te zitten, daar waar de kans het kleinst is dat losgeraakte zaken de caravan/camper of tent raken.
Staan er bomen in de buurt en ben je niet in de gelegenheid van locatie te veranderen? Haal in dat geval dode en uitstekende takken uit de bomen.
5. Losliggende spullen opruimen
Spullen die normaal buiten staan, zoals bijvoorbeeld de fietsen, campingtafel of campingstoelen kun je het beste opbergen in de caravan/camper of tent (en als dat niet past, in de auto). Kun je de spullen niet naar binnen brengen? Veranker deze dan zo veel mogelijk (bijvoorbeeld met extra haringen) zodat ze niet weg kunnen waaien.
6. Elektrische apparaten opladen
Haal alle stekkers uit de stopcontacten, zeker als er onweer op komst is. Laad je elektrische apparaten voor de storm goed op, vooral je telefoon zodat je altijd contact kan zoeken in geval van nood. En de tablet is natuurlijk ook hartstikke belangrijk om de verveling door te komen van het binnen zitten.
7. Proviand inslaan
Bij storm blijf je het liefst bij je spullen in de buurt. Het is immers je leef- en slaapplek, dus niet geheel onbelangrijk. Daarnaast is het gevaarlijk om de weg op te gaan bij een storm. Het is daarom een goed idee om je boodschappen te halen voor de periode dat de storm verwacht wordt. Zo weet je zeker dat je genoeg proviand ingeslagen hebt om niet de weg op te hoeven bij de storm. Vergeet niet wat comfort food te halen, dat verdien je wel met zo’n nare storm!
8. Waterdichte zakken en afsluitbakken meenemen
Een storm gaat vaak gepaard met de nodige regenval. Om je spullen te beschermen tegen regen kun je waterdichte zakken, tassen en afsluitbakken gebruiken.
9. Medekampeerders helpen
Met de tips hierboven zit jij er veilig bij tijdens de storm. Je bent hoogstwaarschijnlijk niet alleen op de camping. Zijn er mensen die hulp nodig hebben, bepaalde dingen die ze niet zelf kunnen? Of vraag gerust zelf om hulp. Ben je bijvoorbeeld alleen met de tent op vakantie en wordt er een hevige storm verwacht? Misschien mag je dan wel zolang schuilen bij medekampeerders in de caravan/camper. Zo help je elkaar en houd je elkaar veilig tijdens een storm.
10. Alarmnummers paraat
Natuurlijk hoop je dat rampspoed je bespaard wordt, maar met een hevige storm weet je het maar nooit. Zorg er daarom voor dat je alarmnummer 112 paraat hebt bij acuut gevaar of spoed. Ook kun je de brandweer bellen bij gevaarlijke situaties zoals instortingsgevaar.
11. Stormschade instructies van de verzekeraar goed lezen
In geval van stormschade is het belangrijk om te weten wat je moet doen zodat je de schade gemakkelijk kan melden. Iedere verzekeraar hanteert verschillende maatregelen bij stormschade, lees je daarom goed in op de voorwaarden van jouw verzekeraar.
12. Gezellig maken
Een storm is al erg genoeg, maar het is geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Zorg daarom voor genoeg vermaak tijdens de storm. Neem bijvoorbeeld leuke spelletjes mee om samen te doen, pak een goed boek erbij of ga een leuke film kijken op je (opgeladen) mobiel of tablet. Zo maak je er gewoon iets leuks van!
13. Inpakken en wegwezen
Word er een heftige storm voorspeld waar je niet op zit te wachten? Of is er voorspeld dat de storm langere tijd aan zal houden? Om deze en andere redenen kun je ook besluiten de spullen in te pakken en naar huis te gaan.
Let the sun shine!
Hopelijk voel je je met deze tips wat zekerder wanneer er een storm de kop opsteekt. Nu maar hopen dat de zon weer snel doorbreekt!
Heb je nog vragen? Dan helpt onze klantenservice je graag, of kom naar de winkel voor persoonlijk advies.