Review Primus Lite+
Toen de Primus Lite+ werd aangekondigd was ik al enthousiast. En dit werd niet minder toen ik hem uiteindelijk in handen had. Ik had de keuze tussen de Lite en de Lite+. Hele grote verschillen zitten hier niet tussen, maar het waren wel de verschillen die mijn keuze bepaalde.
De verschillen:
Lite |
|
|
|
|
|
Lite+ |
|
|
|
|
|
Waarom deze verschillen mijn keuze bepaalde:
1. Omdat de deksel wat hoger is van de Lite+ kan je deze makkelijker optillen. Zeker als er water kookt wil je daar niet te lang met de blote handen boven zitten. Ook heeft de uitsparing in de deksel een rubberen rand zodat je ook met handschoenen een goede grip hebt.
2. Bij de Lite+ worden 3 pinnentjes ( en 1 reserve) geleverd. Deze kan je in de brander schroeven. Als je dit doet kan de kookpot die erbij geleverd wordt niet gebruikt worden, maar wel elke standaard pan. Met de Primus Lite kan je alleen de pan gebruiken die erbij word geleverd. Hierdoor ben je wel beperkt in gebruik vind ik.
3. Dat de Lite+ in meerdere kleuren beschikbaar is is leuk, maar doet verder niet af aan de brander. Wel is er een groot verschil tussen de materialen van de hoes tussen de Lite en Lite+. Het G-1000 materiaal zal langer mooi blijven en meegaan dan de standaard polyester stof van de Lite. Het verschil zal op de lange termijn blijken. Ik verwacht niet dat deze hoes na een paar jaar al kapot is, maar ik heb liever dat dit zo lang mogelijk duurt. Vandaar mijn keuze voor de Lite+ en de G-1000.
Deze drie kenmerkende en opvallende verschillen bepalen ook het prijs verschil. Al is dit niet schrikbarend veel, het kan wel net genoeg zijn om toch je keuze te laten veranderen. Gebruik je alleen de kook functie zoals hij is, dan heb je aan de Lite genoeg. Wil je deze toch wat breder inzetten, dan heb je aan de Primus Lite+ meer.
Ik zal de brander voornamelijk gebruiken als ik een stuk ga wandelen en ik onderweg zin heb in koffie of thee. Ook een lunch kan prima bereidt worden als een knakworstje, een soep of Adventure Food. Om deze reden heb ik ook voor de Lite serie gekozen omdat deze als een klein pakketje op te bergen is.
In de kookpot passen de brander en een 100 grams gasblikje. Hierdoor blijft er een pakketje over van Ø 10 bij 15 cm.
1 brander, alle pannen.
Omdat ik de brander ook wil gaan gebruiken als kleine, lichtgewicht camping brander heb ik voor de Lite+ gekozen omdat deze de panhoudertjes heeft. Zo kan ik ook een eitje bakken daar waar nodig of een wat grotere pan gebruiken.
Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je deze pinnetje kwijt raakt omdat je deze in het handvat kan schroeven. Gebruik dan wel je blote handen en geen handschoenen. Hier zijn ze net te klein voor.
Ook wordt er een snoer bijgeleverd waar je de brander mee kan ophangen. Ben je in de situatie dat deze niet kan staan, denk bijvoorbeeld in een tent met veel wind, een Big Wall tent of een boot, dan kan je de brander met pan en al ophangen en zo toch je water koken.De kookpot klik je eenvoudig vast aan de brander. Dit is ook goed te doen met handschoenen aan. Zelf als je water gekookt heeft en je wilt inschenken dan kan je dit met gasblik en al doen, maar makkelijker is om deze gewoon los te klikken en schenken maar.
In de deksel van de Lite+ zitten ook een paar gaatjes zodat je ook eventueel een pasta af kan gieten.
Laminar Flow Burner Technology
Primus adverteert met de Laminar Flow Burner Technology. Ik hoor je denken: “Wat is dat?” Dit is niks minder dan een techniek die ervoor zorgt dat je brander zuiniger brandt maar wel effectiever. Dit herken je aan de groeven die onder de kookpot zitten. Als je de brander aanzet merk je ook dat water sneller kookt en dat de brander stil is. Ik vond hem zelfs zo stil dat ik in het begin dacht dat hij uitgewaaid was.
Pas als het extreem hard waait dan moet je hierop letten omdat de groeven ook werken als een soort windscherm.
Dankzij de piezo ontsteking kan je makkelijker de brander aansteken. Zou deze er niet opzitten, dan moet je brander aansteken en dan de kookpot er op klikken. Nu scheelt het tijd en een handeling en dat is veel makkelijker.
Waar je wel op moet passen is dat wanneer je een dikkere handschoen aan hebt je deze niet tegen de brander aanhoud wanneer je het gas wat verder open of dicht wil draaien.
De onderkant wordt warm en nylon en polyester houden hier niet zo van.
De voor en nadelen:
Nadelen:
- Alleen te gebruiken op schroefblikjes
- Des te hoger het gasblik, des te instabieler staat de brander
- Vooralsnog is de kookpot niet los verkrijgbaar
Voordelen:
- Lichtgewicht
- Compact
- Brandt bijna altijd
- Robuust
- Betrouwbaar en duurzaam
- Efficiënt
Conclusie
Mijn conclusie van de Primus Lite+ is dat het echt een artikel is die doet wat het belooft. Met of zonder handschoenen en in wind en regen brandt de brander perfect en kan je altijd je bakje koffie en thee zetten.
Wat ik wel doe wanneer ik alles in één verpak om te gaan wandelen is een doekje gebruiken waar de brander en het blikje ingaan. Zo is de kans dat er krassen op komen aan de binnenkant van de kookpot veel kleiner en heb je er langer plezier van.
Om deze reden gebruik ik wanneer ik bijvoorbeeld soep verwarm een houten of plastic lepel. Zodra je met aluminium in de pot gaat roeren krijg je ook sneller krassen.
Hij is kostbaar, maar als je bedenkt wat de kwaliteit is en dat hij vrijwel onderhoudsvrij is, is hij het geld meer dan waard. Zeker ook door het compacte pakketje en het pure gemak met koken.