• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Reisverhaal - Kamperen met Joost

Reisverhaal - Kamperen met Joost

Onze servicemedewerker Joost is samen met zeven andere collega’s gaan kamperen tussen Nunspeet en Epe, ofwel de Veluwe. Omdat hij geen ervaren kampeerder is, heeft hij even zitten twijfelen, maar al gauw heeft hij enthousiast ja gezegd tegen het uitdagende kampeeravontuur. Met elkaar zijn ze drie dagen de bossen in getrokken en sliepen zij met hun eigen kampeeruitrusting op natuurcampings. Dit waren eenvoudige velden met een bescheiden toiletgebouwtje tussen de mooie bossen. In dit blog vertelt Joost graag meer over zijn ervaringen.

Zoals eerder al even kort werd benoemd, ben ik geen ervaren kampeerder. Het zal je dan vast ook niet verbazen dat ik wel wat kampeerspullen op zolder had liggen, maar niet voldoende om comfortabel te kunnen bivakkeren. Gelukkig werk ik bij de leukste kampeerwinkel van Nederland en kon ik mijn uitrusting eenvoudig uitbreiden met een spork, mok, gasblikje, gasbrander en waterdichte ON Cloudventure wandelschoenen.

Een volledig nieuwe slaapuitrusting aanschaffen vond ik iets te veel van het goede, maar gelukkig was Hendriks zo vriendelijk om een lichtgewicht tent en slaapmat uit te lenen. Met de Outer Space II tent van Exped en de Trail Pro slaapmat van Therm-A-Rest maakte ik mijn uitrusting voor dit kampeeravontuur compleet. 

Reisverhaal - Kamperen met Joost

De reis begon toen we in Nunspeet de trein uitstapten. Met een gemotiveerde blik en fris enthousiasme begon ik samen met mijn fanatieke collega’s aan mijn wandeling naar de natuurcamping. Al direct merkte ik hoe blij ik was met mijn nieuwe wandelschoenen. Ze zaten heerlijk en stootte de lichte regen, die helaas al snel en constant uit de lucht kwam vallen, goed af. Een uur of drie later arriveerden we op het kampeerterrein en gingen we direct aan de slag met het inrichten van onze slaapplek. 

Kamperen met een lichtgewicht trekkerstent 

Het opzetten van de Exped lichtgewichttent was even wennen. In het begin ging het neerzetten wat moeizaam, maar gelukkig werd ik er al snel handiger in en binnen de kortste keren stond mijn verblijf als een huis. De Exped tent die ik mee had, is onder andere uniek doordat de tentstokken aan de buitenkant van de tent zitten. Het voordeel hiervan is dat je bagage en de binnentent droog blijven wanneer je de tent moet opzetten in de regen. Je bevestigt de buitentent namelijk als eerste aan de tentstokken en daarna pas de binnentent. Daarbij heeft deze lichtgewicht tent van Exped een bijzonder grote voortent. Hierdoor heb je veel meer leefruimte. 

Reisverhaal - Kamperen met Joost

Slapen op een lichtgewicht selfinflating slaapmat

Over het algemeen isoleren luchtbedden niet. Gelukkig zijn mijn collega’s van de slaapafdeling hiervan op de hoogte en hebben ze me niet op pad gestuurd met een standaard luchtbed. Mijn lichtgewicht selfinflating mat van Therm-A-Rest had namelijk een hoge isolatiewaarde (R4.4) waardoor ik geen last heb gehad van de nachtelijke kou. 

Halverwege het weekend hebben een collega en ik voor één nacht geruild van slaapmat zodat we beiden de verschillende merken en modellen konden ervaren. Die nacht sliep ik op de MegaMat Lite 12 van Exped. Dit luchtbed is een stukje groter en isoleert iets beter waardoor ik meer slaapcomfort had. Mijn buren hadden zo nu en dan wel wat last van het gekraak dat ik als onrustige slaper veroorzaakte op dit luchtbed van Exped. De voordelen van de MegaMat Lite zie je terug in de hogere prijs en het extra gewicht. Ondanks dat dit een luchtbed is had ik meer dan voldoende isolatie. Exped heeft een synthetische vezel aangebracht in de slaapmat.

Reisverhaal - Kamperen met Joost

Nadat we onszelf helemaal hadden geïnstalleerd op het kampeerterrein, zijn we het gebied gaan verkennen door een wandeling van ongeveer 20 kilometer te maken. Een hoop hemelwater dreigde roet in het eten te gooien, maar gelukkig waren we goed voorbereid en hadden de meeste van ons waterdichte kleding en tassen mee. Het voordeel van de slechtere weersomstandigheden is dat we zwijnen hebben gespot die op de vlucht waren voor de regen. Het was heerlijk om terug bij de tent al onze natte spullen te laten drogen bij het kampvuur en zelf te genieten van een heerlijke mok warme chocolademelk.

Een kampvuur is zonder twijfel een onmisbaar item tijdens het kamperen. Vuur houdt je lekker warm en geeft licht. Daarbij kan je op vuur lekker op koken of barbecueën. Ik had wat tampons en een magnesium vuurstarter bij me. Deze lichtgewichte combinatie zorgde ervoor dat ik overal vlammen kon maken. Tampons zijn licht van gewicht en branden erg snel en lang. De ideale veilige vervanger van aanmaakblokjes als je het mij vraagt.

Avontuurlijk kamperen zonder Adventure Food; dat kan natuurlijk niet. Ik had een paar maaltijden bij me, namelijk: het expeditieontbijt, een portie scrambled eggs en een pasta bolognese voor het avondeten. Deze gevriesdroogde pakjes eten zijn met behulp van heet water eenvoudig om te toveren tot voedzame outdoor maaltijden. De zakjes zijn lekker licht en klein, maar bevatten ondanks dat een hoop voedingsstoffen. Mijn spork en mok kwamen bij het nuttigen van deze maaltijd erg goed van pas.  

Het liefst hadden we tijdens onze kampeertrip natuurlijk een lekker zonnetje, maar ondanks de regen hebben we een fantastisch weekend gehad en heb ik een hoop nieuwe dingen geleerd en ervaren. Het was een hele goeie keus om, ondanks mijn onervarenheid, mee te gaan met kamperen. Bij thuiskomst ben ik na een vlotte douche snel mijn bed ingedoken zodat ik de gemiste uren slaap door de late avondjes bij het kampvuur kon inhalen. Als je het mij vraagt, is dit weekend zeker voor herhaling vatbaar! 

Joost.

Reisverhaal - Kamperen met Joost
Over Specialist (Gast)
Een echte outdoor liefhebber, wandelspecialist of kampeervirtuoos vertelt je over zijn of haar bevindingen en geeft je handige tips en tricks.