Op pad met een caravan
Regelgeving voor het rijden met een caravan
Vind jij het heerlijk om er op uit te trekken met je eigen caravan, of ben je van plan dit voor het eerst te gaan doen? Dan is het fijn dat je van alle regels en verplichtingen op de hoogte bent voor je de weg op gaat. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje zodat jij goed voorbereidt de weg op kunt!
Rijbewijs
Om op pad te gaan met jouw caravan moet je minimaal in het bezit zijn van een rijbewijs B. Hoeveel de maximummassa (lege gewicht caravan + lading) mag zijn, verschilt per rijbewijs. Hieronder geven we je even kort een overzicht van de verschillende B-rijbewijzen.
- Rijbewijs B: Je hebt genoeg aan je rijbewijs B als de combinatie auto + caravan niet meer weegt dan 3500kg. Hoe zwaar de aanhanger mag wegen ligt natuurlijk wel aan het toegestane trekvermogen van de auto.
- Rijbewijs B+: Met een rijbewijs B+ mag de combinatie auto + caravan maximaal 4250kg wegen.
- Rijbewijs BE: Met een rijbewijs BE is er geen vastgestelde maximum massa. Het trekgewicht van jouw auto bepaalt dit dus. Heb jij dit rijbewijs behaald na 19 januari 2013? Dan mag de combinatie auto + caravan niet meer wegen dan 3500kg.
Kenteken
Ga je op pad en weegt jouw caravan, inclusief lading, minder dan 750kg? Dan is een witte plaat met het kenteken van de auto erop voldoende. Is het totale gewicht meer dan 750kg? Dan is het nodig dat jouw caravan een eigen kentekenbewijs heeft. Zo krijgt deze ook een eigen, gele kentekenplaat. Blijft het totale gewicht onder de 3500kg? Dan is een APK-keuring niet nodig. Wanneer je boven dit gewicht uitkomt, is dit wel verplicht. Op het keuringsrapport kun je vinden wanneer de caravan dan opnieuw gekeurd moet worden.
Verzekering
Op het moment dat je caravan gekoppeld is aan jouw auto is deze automatisch meeverzekerd op de WA-verzekering van het trekkende voertuig. Bij schade heb je in Nederland en de meeste Europese landen dan ook genoeg aan jouw verzekeringsbewijs, de groene kaart met de code ‘AF’. Wanneer je de caravan echter afkoppelt en bijvoorbeeld op de camping neerzet, wordt de schade aan jouw aanhanger bij bijvoorbeeld diefstal of weerschade niet vergoed. Speciaal hiervoor kun je een caravanverzekering afsluiten.
Groene kaart
In Nederland en de meeste Europese landen is een extra groene kaart voor de caravan niet verplicht. Je moet wel altijd aan kunnen tonen dat je verzekerd bent. Als de volgende dingen van toepassing zijn op jouw vakantie, heb je een aparte groene kaart voor jouw caravan nodig.
- Als je op vakantie gaat in of rijdt door Duitsland, Polen Spanje of Kroatië. Hier moet je bij schade zowel de groene kaart van jouw auto als caravan kunnen tonen.
- Als de totale massa (het lege gewicht + de lading) van jouw caravan zwaarder is dan 750kg. Deze heeft dan ook al een eigen kenteken. Dit geldt niet voor Nederland.
Een groene kaart voor jouw caravan kun je aanvragen bij de verzekeringsmaatschappij van je auto.
Caravanspiegels
Wanneer je met jouw caravan op pad gaat, is het bijna altijd noodzakelijk om gebruik te maken van caravanspiegels. Hoe check je dit? Als de autospiegels niet volledig voorbij de breedte van de caravan uitsteken, dan heb je hulpspiegels nodig. Hoewel het gebruik ervan niet wettelijk verplicht is, moet je wel aan een bepaald gezichtsveld voldoen. Je moet namelijk beide zijkanten in zijn geheel kunnen overzien zonder dat jouw zicht ergens wordt onderbroken door de caravan. Rijd je in een wat smallere auto of is jouw caravan breder dan 2.30m? Dan zijn er speciale spiegels met verlengde armen zodat je alsnog voldoende zicht hebt.
Opzetspiegels
Een makkelijk te monteren hulpspiegel is de opzetspiegel. Deze kun je ook vanuit de auto verstellen. Dit is erg handig omdat je dan al in dezelfde positie zit zoals je ook de auto gaat besturen. Er zijn zowel opzetspiegels met bol of plat glas. Het voordeel van een bolle spiegel is dat deze een groter gezichtsveld heeft dan de platte variant. Wel vervormd deze meer dan een platte spiegel. Hou daar dus rekening mee tijdens het inschatten van afstanden.
Maximumsnelheden
In Nederland gelden voor alle personenauto’s met een caravan de standaard toegestane snelheden zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Wegen jouw auto en caravan samen minder dan 3500kg? Dan mag je op zowel autowegen als snelwegen 90 kilometer per uur rijden. Als het totale gewicht zwaarder is, mag je op beide wegen niet harder rijden dan 80 kilometer per uur. Ga jij op vakantie in Duitsland of rijd je door het land om op plaats van bestemming te komen? Dan kun je een Tempo 100-ontheffing aanvragen. Als jouw auto + caravan combinatie aan bepaalde eisen voldoet, wordt de toegestane snelheid voor jou verhoogd tot 100km/h.
Wil jij ook weten hoe hard jij mag rijden in de andere Europese landen? Check dan hier gemakkelijk de maximumsnelheden!