Onze keuze voor hergebruikte verzenddozen
Door de flinke groei van webwinkels is het aantal pakketzendingen in Nederland de afgelopen jaren enorm gestegen. De enorme toename in pakketzendingen heeft echter ook z’n weerslag op het milieu, en daarom kiezen we bij Outdorado.com en kampeerwereld.nl voor hergebruikte dozen. In deze blog lees je onze ervaringen en hoe wij dit aanpakken.
Dit voorjaar kwam groene merkvergelijker Rank a Brand breed in het nieuws, nadat het onderzoek had gedaan naar de duurzaamheid van 20 grote webwinkels die leveren in Nederland. Op enkele webwinkels na kreeg iedere webwinkel het laagst mogelijke label. Dat is toch enigszins zorgwekkend, met in het achterhoofd de enorme voetprint die webwinkels inmiddels op het milleu hebben.
Heel veel verzenddozen!
Een deel van de tientallen miljoenen bestellingen wordt bezorgd in brievenbusenveloppen, maar de meerderheid wordt verzonden als pakket en dus ook vaak in een verzenddoos. De productie van kartonnen dozen heeft relatief veel grondstoffen, water en energie nodig. Bovendien is voor de productie van hout (landbouw)grond nodig, een schaars goed. Wel is hout een hernieuwbare grondstof, die steeds vaker uit goed beheerd productiebos komt. Natuurlijk worden veel dozen gemaakt van oud papier, maar de productie hiervan kost ook energie.
Onze duurzame doos
Door dozen te hergebruiken in plaats van direct weg te gooien, kunnen we het milieu enorm ontlasten. Elke ton herbruikbaar golfkarton bespaart meer dan 20.000 liter water, 2.026 km. aan brandstof voor vrachtwagens, meer dan 3 kubieke meter stortcapaciteit en 266 kg. Luchtverontreiniging1. Maar wat is precies een hergebruikte doos? Dit kan een bestaande doos van een leverancier zijn, maar tevens een doos uit een restpartij of een overproductie. Het is een doos die nog in een goede staat verkeert en daarom prima te hergebruiken is. Vanaf begin 2014 hebben wij bij Kampeerwereld daarom definitief gekozen dozen te hergebruiken en tweedehands dozen in te kopen
Positieve reacties
De eerste reacties waren wisselend. Een trouwe klant die meerdere bestellingen in een hergebruikte wijndoos ontving, reageerde opvallend: ‘mijn buren denken dat ik alcoholist ben met al die wijndozen’. Ook een cynische reactie als ‘jullie lopen zeker dagelijks naar de supermarkt voor dozen’ passeerde de revue. Het is ook voorgekomen dat een klant het pakketje aan de deur weigerde, omdat een product in de doos van een ander merk was verpakt. Reden genoeg om na een paar maanden onze keuze voor hergebruikte dozen toe te lichten in de communicatie naar de klant. Sinds we dit hebben opgenomen in de order- en verzendbevestiging, zijn klanten louter positief. We ontvangen wekelijks tientallen reacties van klanten die onze keuze toejuichen en soms zelfs andere duurzame suggesties geven.
Maar hoe herken je onze verzenddoos dan?
Gelukkig zijn er alsnog een aantal mogelijkheden om de verzendddoos te voorzien van ons eigen merk en logo. We gebruiken nu namelijk tape met daarop ons logo afgedrukt. Is de tape niet herkenbaar dan gebruiken wij vaak stickers van onze webwinkel.
Reactie op socialmedia
De volgende stap die we hebben gemaakt, is het duurzame effect verder verspreiden. Zowel door het verder hergebruiken van de doos door de klant, als het online delen ervan te stimuleren. In het reviewverzoek vragen we om de doos een ‘derde leven’ te geven en dit te delen op social media. Dit leverde al leuke reacties op.
Win-winsituatie
De keuze voor het hergebruiken van dozen en het inkopen van tweedehands dozen is vooral goed voor het milieu. Ondanks dat de doos hierdoor er minder mooi en netjes uitziet ervaren we dat een hergebruikte doos bij een groot aantal klanten als positief wordt ervaren.
1 https://www.dozenhal.nl/hergebruik-kartonnen-dozen/