(Nood)reparaties aan tenten
Het kan iedereen overkomen dat je tijdens het kamperen een defect hebt aan je (voor)tent. Je gaat er nooit vanuit, maar de tent wordt gebruikt en dan ontstaat er slijtage. Bij grote beschadigingen ben je aangewezen op ons tentenatelier waar wij reparaties aan je tent kunnen uitvoeren zoals het hoort. In sommige gevallen kan je ook zelf aan de slag gaan om een reparatie uit te voeren. Zeker wanneer er tijdens je vakantie een defect aan je tent ontstaat kan je een noodreparatie doen. Zo kan je gewoon je vakantie afmaken om zodra je terug bent de reparatie goed te doen.
Het frame van een (voor)tent
Het frame is een belangrijk onderdeel van de (voor)tent. Zonder frame blijft je tent niet staan en het zorgt ook voor de stevigheid van je tent. Gelukkig zijn de meeste frames zelf goed te repareren mocht hierin een defect ontstaan. Dit komt omdat vrijwel alle frames uit verschillende tussendelen bestaan. Zo hoef je bijna nooit een compleet frame te vervangen maar alleen maar de delen die stuk zijn.
Een frame kan op verschillende manieren stuk gaan:
- Slijtage door gebruik
- Blootstelling aan hitte (glasfiber)
- Niet goed opletten bij het in elkaar zetten
- Stormschade
Voortenten en luifels
Bij voortenten en luifels is het eenvoudig om tussendelen te vervangen. De meest gangbare maat is 22-25 mm. Dit is de diameter van de buis en is onafhankelijk van het merk. Het gaat hier wel om frames van aluminium en (prenox)staal. In onze winkel bieden wij losse stokdelen aan zodat je deze zelf eenvoudig kan vervangen. Houd er rekening mee dat deze meestal te lang zijn om ze zo universeel mogelijk te houden. Kwestie van zelf inkorten en afbramen.
Bij andere materialen als carbon en glasfiber is het afhankelijk van het merk. Goed om dus het merk bij de hand te hebben als je een stokdeel wil gaan vervangen.
Er zijn ook voortenten en luifels die luchtbuizen als frames hebben. Deze uitleg lees je hier.
Kampeerwereld tip:
Neem altijd een ijzerzaagje mee. Je kan dan altijd een tussendeel zelf op maat zagen.
Glasfiber in bijzettenten
Glasfiber is een van de meest gebruikte materialen als tentframe. Het is relatief goedkoop en makkelijk in gebruik. Glasfiber kan slijten door het veel te gebruiken. Ook bij hitte kan glasfiber slijten. Dit zie je wanneer de tentstok krom blijft staan in de boog.
Zijn er een of meerdere tussen delen kapot dan kan je deze ook zelf eenvoudig vervangen. De grote van de tent maakt hiervoor niets uit, maar wel de diameter van de tentstok. Goed om deze op te meten om zo de stok zo goed mogelijk te repareren. Je kan natuurlijk ook altijd een reserve stokdeel meenemen op vakantie.
Kampeerwereld tip:
Ga je veel rondreizen met een tent, kies dan voor een aluminium frame. Dit is hiervoor gemaakt en slijt veel minder snel dan glasfiber.
Aluminium in trekkerstenten
Een aluminium tentframe komt veel voor bij trekkerstenten. De reden daarvan is dat het lichtgewicht is en het goed tegen vaak op -en afbouwen (dagelijks) kan. Glasfiber slijt bij dit gebruik veel sneller. Maar ook aluminium kan kapotgaan. In de meeste gevallen komt dit doordat er bij het opbouwen niet goed wordt opgelet en de stokdelen net niet helemaal in elkaar vallen. Er komt dan een te grote druk op de stokdelen en het gevolg is dat het aluminium scheurt. Steek je de stok delen helemaal in elkaar dan zal je hier geen last van hebben.
Mocht het zo zijn dat er een of meerdere stokdelen kapot zijn dan zijn deze bij aluminium tentstokken makkelijk te vervangen. Alleen is dit per merk verschillend en is het vaak niet mogelijk om een aluminium deel in te korten. Hierdoor zullen wij een nieuw stokdeel voor je moeten bestellen. Afhankelijk van het merk gaat hier helaas wel een paar dagen overheen. Stokdelen van merken als MSR en Bardani hebben wij meestal wel op voorraad.
Bij Kampeerwereld kunnen wij in het tentenatelier deze kapotte stokdelen voor je vervangen, maar in de meeste gevallen is dit ook makkelijk zelf te doen. Het is goedkoper als je het zelf doet.
Bovenstaand zijn geen tijdelijke reparaties. Het komt natuurlijk voor dat je halverwege je vakantie bent en je met een kapotte tentstok zit. Op dat moment kan je het beste een noodreparatie uitvoeren. Hieronder de beste tips en materialen om dit te doen:
- Is een stokdeel gebroken, dan kan je met een haring en duct tape een noodreparatie uitvoeren. Leg de haring langs de breuk en tape deze goed vast.
- Met de repair splint van MSR schuif je deze over de breuk van de stok en tape je deze vervolgens ook vast. Let op, deze is wel aan een vaste diameter gebonden.
- Je kan ook altijd een winkel in de buurt opzoeken die reserveonderdelen heeft.
- Blijf altijd rustig. Op afstand kunnen wij niet altijd even goed helpen en met een beetje vindingrijkheid is een (tijdelijke) oplossing snel gevonden.
Airtubes in (voor)tenten
Een trend van de laatste jaren zijn tenten die een frame hebben van luchtbuizen of airtubes. Ontzettend gebruiksvriendelijk met opzetten maar ook deze kunnen defect raken. Op dit moment zijn er nog geen vaste reparatie mogelijkheden voor deze tubes en deze zullen ten alle tijden vervangen moeten worden. Voor de juiste tube zijn er bij ons in de winkel een aantal dingen noodzakelijk om te weten: het merk van de opblaastent, welk type tent en welke positie de buis heeft. Het vervolgens vervangen van de tube is makkelijk en zelfstandig uit te voeren.
Als een airtube lekt raakt heeft dit meteen grote gevolgen voor de tent. Bij stokkenframes kan je de tent altijd nog redelijk opzetten, maar bij luchtbuizen gaat dit niet. Gelukkig kan je kleine scheurtjes en gaatjes plakken met Tear Aid. Is de airtube van PVC kies dan voor variant B. Is de airtube van TPU kies dan voor variant A.
Kampeerwereld tip:
Zorg ervoor dat je de tubes niet te hard opblaast. Met de bijgeleverde handpomp heb je de meeste controle. Gebruik absoluut geen elektrische pomp. De kans is dan groot dat er een hele grote scheur in de tube komt. Gebeurt dit, dan valt dit niet onder de garantie.
Tentdoek van de tenten
Het meest voorkomende defect in tentdoek is een scheur of een gaatje. Hoe deze erin komen is altijd maar de vraag. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld een haring iets uitsteekt, of je bent met het tentdoek achter een takje blijven hangen. De meest voorkomende reden is Uv-straling. De weekmakers zijn eruit dankzij de Uv-straling en met het minste of geringste verandert een gaatje in een scheur naar een grote scheur.
Zitten deze op niet cruciale delen van de tent dan kan je dit eenvoudig zelf repareren. De producten hiervoor zijn tegenwoordig zo goed dat dit meteen een goede reparatie is en geen tijdelijke. Zit er een scheur of gaatje op een cruciaal deel van de tent, denk aan de naden of naast ritsen, dan is dit tijdelijk te repareren. Voor de lange termijn moet je dit laten repareren door onze naaimachine. Op deze delen staat veel kracht en met een tijdelijke reparatie is het niet te voorkomen dat het defect net zo hard weer terugkomt.
Belangrijk is om goed te kijken naar het materiaal waar het tentdoek van gemaakt is. Verschillende materialen vragen om verschillende reparatieproducten. Hieronder een klein overzicht met welk reparatieproduct waarop nodig is. Het meest voorkomende reparatie middel is Tear Aid. Dit is multifunctioneel, transparant en elastisch. Perfect om scheurtjes en gaatjes in tentdoek te repareren van de binnen en-of buitentent.
Bij het plakken van gaten en scheuren van de buitentent of het grondzeil is het verstandig deze aan zowel de binnen- als buitenkant te plakken.
Type doek | Reparatieproduct |
Polyester (PU coating) | Tear Aid A |
Nylon (PU– en SI coating) | Tear Aid A |
Acryl | Tear Aid A |
All Season | Tear Aid A |
Katoen | Tear Aid A, Reparatiedoek katoen |
Technisch katoen | Tear Aid A, Reparatiedoek katoen |
PVC | Tear Aid B |
Mesh/gaas binnentent (nylon of polyester) | Gear Aid mesh repair |
Mesh/gaas voortenten (PVC) | Tear Aid B |
Grondzeil polyester | Tear Aid A |
Grondzeil bisonyl | Tear Aid B |
Grondzeil PVC | Tear Aid B |
De reparatie producten voor de verschillende typen tentdoek gelden uiteraard ook voor andere typen tenten zoals schuurtenten, kooktenten en tarpen.
Kampeerwereld tip:
Gebruik alsjeblieft nooit maar dan ook nooit duct tape om tentdoek te repareren. Deze tape laat lijmresten achter en hierdoor kan je makkelijker een gat of scheur groter trekken met als gevolg dat het misschien niet meer te repareren is.
Water door de naden van het tentdoek
Niks vervelender dan water in de tent. Hoewel de oorzaak hiervan meestal condens is, ja dit kan ook heel veel vocht zijn, kan het voorkomen dat de tent lek is. Tentdoek dat kapot is hebben we hierboven al beschreven, maar de naden kunnen ook lek raken.
Bij vrijwel alle hoogstaande tentenmerken wordt er gewerkt met een kapnaad. Dit houdt in dat een naad dubbel om dubbel gevouwen is voordat deze gestikt wordt. Hierdoor is er al bijna een waterdichte naad gemaakt, ook omdat het garen waarmee genaaid wordt geïmpregneerd is. Dit garen zet uit bij het eerste contact met water zodat het de kleine gaatjes van het naaien afsluit. Om deze reden kan het voorkomen dat je in een (technisch)katoenen tent bij de eerste regenbui een beetje vocht in de tent kan hebben. Bij polyester en nylon tenten is dit niet het geval omdat de naden nog extra behandeld worden. Over de naden wordt er een dun filmlaagje aangebracht zodat de naden echt 100% waterdicht zijn.
Mocht de naad bij een (technisch) katoenen tent toch lek raken om de een of andere reden dan kan je deze gewoon opnieuw impregneren met Omega Dry of Omega Wet van 123.
Bij polyester en nylon tenten kan je de naden opnieuw tapen. Dit is niet merk gebonden, maar je moet wel opletten met wat voor een coating het tentdoek waterdicht is gemaakt. De meeste tenten hebben een PU coating. Heb je een lichtgewicht trekkerstent dan is de kans groot dat hier een SI coating is gebruikt. Afhankelijk van het type coating zijn er verschillende middelen te gebruiken.
Nadensealer | Type doek coating |
Gear Aid Seamgrip | PU coating |
Gear Aid Seamgrip +SIL | SI coating |
123 Seale | PU coating |
Exped repair kit | PU coating |
Wil je een reparatie zelf gaan doen of laten uitvoeren dan is het ook altijd goed om te bekijken of dit nog zin heeft. Soms is een (voor)tent aan het eind van de levensduur en dan kan het zijn dat een reparatie geen zin meer heeft. Dit kan zelfs zonde geld zijn. Wanneer je hieraan twijfelt kan je altijd langskomen zodat wij kunnen helpen met beoordelen en kunnen adviseren over hoe en wat te repareren.
Afhankelijk van het gebruik van het product en het defect kunnen wij ook beoordelen of en reparatie onder garantie valt.
Neem altijd een reparatie set mee
Het maakt niet uit wat je gaat doen of waar je naartoe gaat, maar neem altijd een reparatie setje mee. Deze kan je gemakkelijk zelf samenstellen met de producten die jij nodig (denkt) te hebben. Hiermee kan je altijd en overal proberen om zelf de eerste (nood)reparatie uit te voeren zodat je in ieder geval je vakantie kan afmaken. Probeer er wel altijd een foto van te maken zodat bij terugkomst wij nog beter kunnen helpen met een goede oplossing van het defect.
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar goed opletten bij het gebruik van een tent helpt vaak ook om defecten te voorkomen. Tenten slijten natuurlijk ook door het gebruik en deze helemaal nieuw houden is niet te doen toch.
Om te helpen met de reparatie producten hebben we deze hieronder op een rijtje gezet.