Kamperen voor ieder budget
In ons land is kamperen één van de populairste manieren van vakantie vieren geworden. Er zijn namelijk zo'n 3,3 miljoen Nederlanders die er jaarlijks op uit trekken naar een camping. Door de jaren heen is het beeld van kamperen natuurlijk erg veranderd. Waar we 50 jaar geleden nog met een tent op de camping aan de Nederlandse kust gingen staan, trekken nu hele gezinnen met caravan en tent naar zonnige bestemmingen om daar de zomervakantie door te brengen.
Kamperen kan op veel verschillende manieren, maar welke prijskaartjes hangen er nou aan die manieren van kamperen? Want als het aan ons ligt, is kamperen iets dat voor ieder budget geschikt is!
Tent huren op locatie
Een tent huren op locatie, ook wel rent-a-tent genoemd. Iets dat de laatste jaren steeds populairder wordt onder kampeerders. Wil je niet de aanschafkosten hebben van een tent, stoelen en complete kampeerinboedel? Dan is een tent op locatie huren zeker een idee. Hier zijn ook weer verschillende opties voor. Van een basis bungalowtent tot een compleet ingerichte stacaravan. Bij het huren van een accomodatie op locatie is het dus belangrijk om de optie te kiezen die het beste bij jouw budget past!
Mocht het kamperen nou ontzettend goed bevallen, kan je erover nadenken toch een eigen kampeeruitrusting aan te schaffen. Ja, dat is in één keer een grote uitgave, maar door de jaren heen bespaar je wel de kosten van het huren van een accomodatie.
Kamperen bij de boer
Wildkamperen is in veel Europese landen verboden, maar in veel Scandinavische landen mag dit wel gewoon. Groot voordeel van wildkamperen is, dat het gratis is. Dus ben je van plan om naar het noorden te reizen dan is wildkamperen bij een beperkt budget zeker de moeite waard. Zeker wanneer je van rust en natuur houdt. Maar reis je naar het zuiden dan hoeven de campings ook niet allemaal alleen maar duur te zijn. Kies bijvoorbeeld voor kamperen bij de boer op een boerencamping. Dat is al stukken goedkoper dan een grote familiecamping met alles erop en eraan. Daarnaast is het lekker rustig en kan je ultiem genieten van de omgeving!
Geheel gratis is het paalkamperen bij Staatsbosbeheer. Door heel Nederland staan bijna 40 palen en rond deze palen mag je gratis kamperen met een kleine tent. Zo bespaar je de kosten van de camping! Houdt er wel rekening mee dat er verder geen voorzieningen zijn behalve een waterpomp op deze plekken. Ook mag je hier maximaal 72 uur verblijven.
Glamping
Kijk, glamour kamperen is natuurlijk niet de goedkoopste optie, maar eigenlijk mag hij niet in ons rijtje ontbreken. De afgelopen jaren heeft glamping aan terrein gewonnen binnen het kamperen. Als je budget wat groter is, dan zal glamping ook zeker een optie zijn. Zo zijn er safaritenten, kan je slapen in een yurt of luxe boomhut, en niet te vergeten het eigen sanitair dat vaak bij de accomodatie aanwezig is. Voordeel is dat je zelf geen kampeerspullen hoeft aan te schaffen, net als bij het huren van een tent op locatie.
Kies voor een goedkoper land
Landen als Italië, Spanje, Frankrijk en ook Nederland zijn de duurste landen als het gaat om de prijs van een camping per nacht. Dit varieert tussen de €35,- en de €45,-. De kosten kunnen dan best wel oplopen als je 2 á 3 weken op zomervakantie wilt. Je kan hier kosten op besparen door een andere bestemming te kiezen. Zo zijn Duitsland, Oostenrijk en Zweden al stukken goedkoper als het op de camping aankomt.
Naast de kosten van de camping kan je ook kijken naar de kosten van onderhoud tijdens de vakantie. Bijvoorbeeld boodschappen, uit eten of uitjes. Zo is uit eten in landen als Duitsland en Italië stukken goedkoper dan in bijvoorbeeld Frankrijk.
Bespaartips
Tot slot hebben we nog een aantal bespaartips voor je!
- Spreek een dag-budget af. Zo houd je de kosten overzichtelijk en kom je bij thuiskomst niet voor een verrassing te staan.
- Vergeet niet dat je in sommige landen tol moet betalen of vignetten moet aanschaffen. Dit kan de vakantie duurder maken. Bereken dit voor of kies een land zonder deze kosten.
- Geef de kids ook vakantiegeld. Ze mogen dan zelf bepalen wat ze met het geld doen, maar op is op. Dan leren ze gelijk met geld om te gaan.
- Hoef je geen rekening te houden met schoolvakanties? Ga dan kamperen in het laagseizoen, dat scheelt enorm in de kosten voor de camping.
- Ga je erop uit? Smeer dan lunchpakketjes voor onderweg. Neem een kleed mee en een koelboxje vol lekkers, dan heb je een goed vakantiegevoel al snel te pakken!