Kamperen met regen, wij geven je tips!
Een goed begin is het halve werk
Vakantie = ontspanning, en wat is nu de beste manier om ervoor te zorgen dat je tijdens je vakantie goed kan ontspannen? Door goed voorbereid te zijn natuurlijk! Niets is beter dan het gevoel van lekker droog in je tent zitten terwijl het buiten stort van de regen. In dit blog geven we jou advies voor een prettige beleving van een regenachtige dag.
Met z’n allen onder de tarp
“Hé, kan ik er ook nog bij?” “Ja, natuurlijk, hier is nog wel een plekje!” Misschien ken je het wel. Met z'n allen schuilen onder de tarp of partytent. Op elke camping staan er wel een paar op zodat jij in de regen van schuilplek naar schuilplek kan sprinten voor een bezoekje aan het toilet. Om er zeker van te zijn dat jouw trap blijft staan wanneer er een goede stortbui langs trekt, hebben wij een aantal tips.
Het opzetten van de tarp begint met het analyseren van de omgeving. Zit je in een regio waar het veel waait? Zorg er dan voor dat je de tarp wat lager afspant. Op deze manier vangt hij minder snel wind en blijft hij op zijn plek staan. Het is ook verstandig om de tarp een beetje schuin af te spannen. Door de tarp schuin af te spannen, kan het water weglopen en ontstaan er geen waterophopingen die het doek kunnen beschadigen. Mocht je zien dat er toch waterzakken ontstaan, dan kun je altijd een extra tarpstok gebruiken en dit punt ondersteunen.
Het is goed om te weten dat een tarp de eerste regen tegenhoudt, maar niet 100% waterdicht is. Bij hevige regen komt er een moment waarop ook de tarp het water niet meer tegen kan houden. Dat is het moment waarom je de gezelligheid toch naar de tent moet verplaatsen. Tenzij je een tarp hebt die een hoge waterkolom en getapte naden heeft.
Lekkage? Niet vandaag!
Stel je voor: je zit lekker ontspannen in de stoel met een kacheltje aan je voeten, en samen met je partner moet je toch wel een beetje lachen om het gezinnetje tegenover jullie dat door de regen rent omdat ze hun tent opnieuw en goed af moeten spannen door de regen. Een moment waarop je tevreden naar je eigen tent kijkt, totdat...er een waterdruppel op je neus valt. En dat is het moment waarop jij tot de ontdekking komt dat jouw tent niet goed geïmpregneerd is.
Om bovenstaande situatie te voorkomen, hebben wij een aantal tips waarmee jij je tent zo droog mogelijk kunt houden, namelijk:
- Op het moment dat jij erachter komt dat er een scheurtje in de tent zit die lekkage veroorzaakt, is dat niet meer op te lossen met impregneren. Neem om die reden altijd een reparatiesetje zoals Tear-Aid en/of SeamGrip mee.
- Gebruik regenkapjes voor bovenop je tentstok. Met regenkapjes kan de regen niet meer via de tentstokken naar binnen druppelen.
- Gebruik je een onderzeil van plastic? Zorg er dan voor dat je hier gaatjes in prikt. Zo kan het water weglopen en ontstaan er geen plassen onder de tent. Of gebruik waterdoorlatend eco-doek.
- Let erop dat er in de tent geen spullen tegen het tentdoek aanstaan. Wanneer er spullen tegen het tentdoek aanstaan, zal er op die plek alsnog water door het doek heen dringen.
- Kijk goed naar de ondergrond waar je de tent op zet. Zitten er kuiltjes of geulen in? Dan bestaat de kans dat deze tijdens een regenbuien vol komen te staan met water.
- Blijft er water in het tentdoek staan? Gebruik dan een extra tarpstok op daksteun zodat het water beter weg kan lopen.
Opwarmen
Alles lijkt voor elkaar te zijn. Je tent is volledig waterdicht en je zit lekker droog terwijl de zon onder gaat. Toch zit je niet helemaal comfortabel in je tent. Het wordt alsmaar kouder en kouder en je krijgt het niet écht lekker warm. Wat is naast een dikke trui nou een goede manier om die kou tegen te gaan? Wij geven je graag een paar tips.
- Neem een campingkacheltje mee. Dat is de makkelijkste en snelste manier om het warm te krijgen. Let er wel op dat je goed blijft ventileren. Door de warmte van het kacheltje ontstaat er condens aan de binnenzijde van de tent.
- Een slaapzak houdt je warm, hij maakt je niet warm. Zorg er daarom voor dat je warm naar bed gaat. Zo kun jij ‘s nachts lekker warm en goed slapen.
- Heb je al rillingen en wil je naar bed? Warm jezelf voor die tijd op met een kopje thee of een cup-a-soup'je. Nou hoor ik je denken ‘Maar dan moet ik ‘s nachts toch naar het toilet?!’ Die kans bestaat inderdaad. Zorg ervoor dat je dan een chemisch toilet of toiletemmer in de tent hebt staan. Op die manier hoef je ‘s nachts niet meer in de kou over de camping te rennen.
Stampen in de plassen
Te lang in de tent zitten, kan voor verveling zorgen. Jullie ideeën voor activiteiten in de tent zijn op en buiten regent het nog steeds. Wat moet je dan? De hele dag stil zitten? Nee, natuurlijk niet! Trek je laarzen en regenkleding aan, zet je paraplu op en ga op pad. Met de juiste kleding is die nare regen te trotseren en maak je nog wat leuks van je dag! Geniet van die heerlijke geur na een regenbui op een zomerse dag, en kijk wie het hardste kan stampen in de plassen.
Dinner's ready!
Om verveling tijdens een regenachtige dag te voorkomen, hebben we wat extra aandacht gegeven aan het bedenken van leuke activiteiten voor in de tent. Het maken van een heerlijk diner met streekproducten is hiervan een goed voorbeeld. Ga er samen lekker op uit om de ingrediënten voor het streekgerecht bij elkaar te verzamelen. Je kunt zo wat zien van de omgeving en spreekt misschien nog wel een lokale ondernemer die leuke tips heeft voor in de buurt. Bereid met elkaar het eten en je zal sippe gezichten zien veranderen in een tevreden lachjes. Met nog wat extra tips van ons zorg jij voor een onvergetelijke maaltijd.
- Een oventje kan wonderen doen. Warme croissantjes als ontbijt is één van de beste manieren om je dag te beginnen. En dan de geur die er vanaf komt: Heerlijk!
- Wil je wat uitgebreider koken op de camping? Dan zijn de 2- of 3-pits kooktoestellen ideaal. Door de verschillende pitjes kunnen er meerdere dingen tegelijk klaargemaakt worden voor een wat uitgebreidere avondmaaltijd.
Wil je meer handige tips voor regenachtige dagen op de camping (of thuis)? Kijk dan even bij onze andere blog over regen op de camping.