Kamperen bij de boer
Kamperen bij de boer
Kamperen kan je tegenwoordig op heel veel verschillende manieren doen. Vroeger zette je de grote zware familietent, caravan of vouwwagen op en stond je de rest van je vakantie op één van de mooie campings in Nederland. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een tipi of pipowagen, een hangende boomtent of een compleet luxe ingerichte tent. Oftewel: Glamping. Daarbij zijn campingterreinen uitgebreid met zwembaden, heeft de ouderwets zandbak plaatsgemaakt voor grote gekleurde speeltoestellen en staat het animatieteam dag en nacht paraat. Voor degene die liever wil genieten van ruimte en rust, zijn er juist weer de duurzame natuurcampings. Wat ook steeds populairder wordt en onze aandacht heeft getrokken, is kamperen bij de boer!
Bertha de koe als buurvrouw
Vakantie op een boerencamping; wat moet je je daar nu bij voorstellen? Als je graag tussen de koeien, paarden, schapen of zelfs herten wil kamperen, kan je denken aan een veehouderij. 's Ochtends zal koe en buurvrouw Bertha je wekken en na de lunch kunnen jullie de boer helpen met het voeren en verzorgen van de koeien. Heb je liever wat minder geloei of geknor om je heen? Dan kan je ook kiezen voor een tuin- of akkerbouwboerderij. Daar kan je mee op de trekker en fruit plukken voor het maken van heerlijke jam. En zo zijn er genoeg klusjes op en rond de boerderij zodat je samen met jonge kinderen de handen uit de mouwen kan steken.
Kortom geniet van alles wat het platteland te bieden heeft op een van de gezellige kleinschalige campings. Wil je het iets luxer? Dan zijn er ook boerencampings met compleet ingerichte accommodaties zoals een huurcaravan, lodge, blokhut, chalet of safaritent. Vaak liggen de tarieven bij een boerderijcamping wat lager dan die van een normale camping, maar hebben ze wel gewoon de nodige faciliteiten zoals toiletten en douches.
Een leerzame vakantie bij de boer
Tijdens de vakanties zijn we vanwege onze drukke maatschappij steeds meer op zoek naar rust en ruimte. Voor kinderen geldt soms ook: less is more! Tijdens het kamperen bij de boer kunnen kinderen weer even helemaal kind zijn. Ze kunnen schommelen, zandkastelen maken in de zandbak, kippetjes voeren, eieren zoeken, pony's borstelen, spelen in het hooi en bokken met de geitjes. En weet je wat het mooiste is? Het is nog leerzaam ook! Vroeger deden we het allemaal, maar met de hedendaagse apparatuur gaat het voeren niet verder dan FarmVille.
Het fijne van een vakantie bij de boer is dat niets moet en alles kan. Kijk je uit naar picknicken in het weiland met een stapel stripboeken, een glaasje prik en een bakje met chips bij de hand? Go for it! Op verschillende websites kan je specifiek aangeven welke faciliteiten je wenst te hebben op je boerencamping. Denk bijvoorbeeld aan een leuke visvijver. Geef de kinderen een schepnetje, hengel en emmer, en je ziet ze de rest van de dag niet weer. Zo heb jij ook de tijd om even tot rust te komen in je relaxstoel.
Boerencampings voor jong én oud
Boerencampings zijn niet alleen voor kinderen leuk, maar ook een unieke verblijfplaats voor volwassen en ervaren kampeerders. Er zijn boerenbedrijven die hun camping niet hebben ingericht voor de kleintjes, maar bijvoorbeeld de senioren als doelgroep hebben. Zelfs je trouwe viervoeter is op een groot aantal boerencampings welkom. Dit betekent dat er echt voor iedereen wat te kiezen valt. Op boerencampings zijn er vaak heerlijkste streekproducten verkrijgbaar en 's avonds is er ruimte voor een glaasje wijn met verse kaas van de boerderij. Beide kunnen genuttigd worden terwijl je naar de schaapjes in de uitgestrekte weilanden kijkt. Heb je altijd al eens een koe willen melken of een schaap willen scheren? Dan is een boerencamping ook voor jou de uitgelezen kans om je horizon te verbreden.
Kamperen op een nog kleinere camping
Wanneer je op het internet gaat zoeken naar boeren- of kleinschalige campings, dan kom je ook de term micro kamperen tegen. Micro kamperen is een bijzondere manier van kamperen met als kernpunten: lokaal, duurzaam en kleinschalig. Een aantal voorbeelden van micro kamperen bij de boer zijn slapen in het stro, in de stallen of op een huifkar. Het kan ook betekenen dat je je tentje bij iemand in de achtertuin, in een boomgaard of zelfs op een klein eilandje opzet. Het zijn kleine kampeergelegenheden met weinig tot geen medekampeerders. Met micro kamperen ga je echt terug naar de basis en dat maakt het net een beetje anders.
Op vakantie naar een boerderij in het buitenland
Nederland staat natuurlijk wel een beetje bekend als het land met de uitgestrekte weilanden, boeren en koeien. Gelukkig hebben niet alleen boerenbedrijven in Nederland ruimte gecreëerd voor kampeerders die het leuk vinden om mee te lopen op de boerderij. Ook in de rest van Europa zijn er kleinschalige boerencampings te vinden. Geniet in Frankrijk, Duitsland, Zweden, Denemarken, Engeland, Marokko en nog veel meer landen van de boerengastvrijheid. Misschien tref je wel een Nederlandse eigenaar, maar ook lokale boeren nemen je graag mee naar hun minicamping op de boerderij.
Nog 5 laatste tips van ons:
- Neem kleren mee naar de boerderij die vies mogen worden. Het harde werken op de boerderij is vaak terug te zien op je kleding.
- Laarzen en een regenjas zijn onmisbaar op de boerderij. Ze houden je schoon en je kan door weer en wind door blijven spelen.
- Vergeet je warme trui of vest niet in te pakken. Een boerderij is vaak omringd door open weilanden en dat kan betekenen dat het snel afkoelt.
- Wil je je boerenvakantie echt compleet maken? Neem dan ouderwetse spelletjes mee zoals bijvoorbeeld mens-erger-je-niet of een dambord. Ook flessenvoetbal is een goed idee.
- Neem een extra grote koelbox mee. Al die lekkere streekproducten kan je vaak niet in één keer opeten.
Veilig en georganiseerd kamperen bij de boer
Veel boerencampings zijn aangesloten bij verenigingen of stichtingen en moeten voldoen aan een aantal eisen. Zo weet je als kampeerder zeker dat je het complete plaatje kan verwachten. Vaak vind je bij zo’n organisatie ook nog veel praktische informatie en leuke tips voor het kamperen bij de boer. Twee voorbeelden zijn Stichting Vrije Recreatie (SVR) en de Kamperen bij de Boer.