Kamperen als het warm is
We zijn allemaal mooi weer kampeerders, maar we kunnen wel stellen dat het de laatste jaren warm op de camping kan zijn. Maar dan ook echt warm. Afhankelijk waar je bent kan het maar zo zijn dat het zelfs in de nacht warm is. Op welke manier kan je hier het beste mee omgaan en hoe kan je voorkomen dat je het te warm krijgt.
Van tevoren bepalen waar je heen gaat
Door van tevoren te bepalen waar de reis naartoe gaat kan je al redelijk inschatten wat het weer gaat worden. Natuurlijk is regen hierbij geen factor want die kan overal vallen, hoewel in sommige landen en of gebieden de kans op regen nu eenmaal wat groter is. Hou je niet van warm weer dan is het advies om midden en Zuid-Europa te mijden tenzij je in de Alpen op wat grotere hoogte bent. Daar is het vaak wat koeler en kan je met deze temperaturen wat meer activiteiten doen dan wanneer het echt warm is.
Als we kijken naar de zomer van 2022 dan zien we dat het in heel Europa warm was. Op de meeste plekken zelfs zo warm dat van alleen al opstaan vanuit de campingstoel je ging zwemmen in het zweet. Laat staan dat je andere activiteiten onderneemt dan zwemmen en naar de supermarkt gaan waar het meestal lekker koel is. Gelukkig kan je in deze temperatuur nog steeds ontspannen want het is toch wel mooi weer en het regent niet. We blijven toch mooi weer kampeerders.
Kamperen met de caravan
Tegenwoordig zijn er steeds meer caravans uitgerust met een airco. Deze zit al ingebouwd of worden ter plekke geïnstalleerd als zijnde een split airco. Met deze airco's kan je de caravan zeker in de nachten wat meer comfortabel houden qua temperatuur en goed slapen. Denk er hierbij wel om dat het geen koelkast wordt. Sta je in een warme omgeving dan blijft ook met behulp van een airco de caravan warm.
Overdag is het een ander verhaal. Zit je in de voortent of onder de luifel dan kan hier de temperatuur flink oplopen. Verstandig is dan ook om daar waar het kan de zijwanden open te ritsen en met behulp van een verandastang deze op te hangen. Rits je de zijwanden open dan kan er frisse lucht door de tent waaien. Dit kan ook warme lucht zijn maar de hitte onder het tentdoek waait nu ook sneller weg en de temperatuur zal dalen. Ga je weg en wil je de tent helemaal afsluiten dan gaat dit hiermee een stuk makkelijker dan dat wanneer je de zijwanden compleet uit ritst. Je moet de tent dan weer opnieuw gaan afspannen. En met de hitte is iedere inspanning die je kan voorkomen wel fijner.
Kampeerwereld tip:
Reserveer je van tevoren en kan je een plek uitzoeken, probeer dan een schaduwrijke plek te vinden of probeer te achterhalen wanneer je welke zon hebt. Ochtend-, middag- of avondzon. Google Maps kan hierbij een goed hulpmiddel zijn.
Kamperen met een tent
Wanneer je gaat kamperen met een tent is het materiaal waar een tent van gemaakt is al heel belangrijk om rekening mee te houden. Waarom? Verschillende materialen gaan anders om met ventilatie en daarmee hitte in de tent.
Tenten van polyester
Polyester is een bekend materiaal waarvan tenten gemaakt worden. De reden hiervoor is dat het een relatief goedkoop materiaal is. Naast de vele voordelen zoals sneldrogend en lichtgewicht kent het materiaal ook nadelen. Een van de grootste nadelen is dat het materiaal niet ademend is. Polyester wordt namelijk gecoat om waterdicht te maken en er kan dan ook geen lucht door het materiaal. Om deze reden is het dan ook belangrijk dat een goede tent die gemaakt is van polyester veel ventilatiemogelijkheden heeft.
Doordat het polyester materiaal niet ademend is wordt een tent ook veel sneller warm en ook kan je de warmte minder goed uit de tent krijgen dan bij een tent die gemaakt is van katoen of technisch katoen.
Je kan dit oplossen door een polyester tent te nemen waarvan je alleen de binnentent kan gebruiken, maar dan is deze niet meer waterdicht en je hebt veel minder privacy in de tent. Een andere praktischere oplossing is een polyester tent te nemen die een speciale coating heeft die de warmte beter kan weerkasten. Klinkt mooi maar in de praktijk wordt een tent als deze iets minder snel warm dan een polyester tent zonder coating. Ook de temperatuur in de tent zal niet minder zijn dan een tent die geen coating heeft.
Kampeerwereld tip:
Bij een tent gemaakt van polyester is ventilatie het meest belangrijke waar je rekening mee moet houden of het nu mooi of slecht weer is.
Tenten van (technisch) katoen
Daar waar vroeger de meeste tenten gemaakt werden van katoen is er tegenwoordig een verfijnde tegenhanger en dat is technisch katoen. Dit is een mengsel van polyester (65%) en katoen (35%). Technisch katoen is wat lichter in gewicht, neemt minder vocht op en is voordeliger. Naast deze voordelen is er een ander groot voordeel en dat is dat het doek ademend is.
Dit materiaal heeft geen coating zoals bij 100% polyester om volledig waterdicht te zijn. Een katoenen vezel neemt vocht op en door het opzwellen komen de vezels strak naast elkaar te liggen en sluiten hiermee af zodat er geen regen meer doorheen kan komen. Om deze reden ventileert het tentdoek uitermate goed zolang het maar droog is. De tent warmt veel minder snel op en de warmte verdwijnt ook sneller uit de tent dan bij een van polyester. Katoen werkt in dit opzicht nog veel beter dan technisch katoen.
Ondanks dat het tentdoek goed ademt is het bij dit soort tenten nog steeds belangrijk dat er voldoende goede ventilatiemogelijkheden zijn. In de ochtend en avond is het verstandig daar waar het kan de tent helemaal open te zetten zodat er optimaal luchtverplaatsing is. Je moet dan geen last van muggen hebben uiteraard. Overdag is het verstandig de tent zoveel mogelijk dicht te laten zitten. De lucht in de tent warmt dan zo langzaam mogelijk op.
Kampeerwereld tip:
Wanneer je een nieuwe tent hebt van (technisch) katoen dan kan het zijn dat er bij de eerste keer regen er wat vocht door de naden komt. De tent is niet lek maar het garen moet gaan zetten. Je merkt er bij de volgende keer regen niks meer van.
Schaduw voor jou en de tent
Probeer je tent en of caravan zoveel mogelijk, daar waar het kan, in de schaduw te plaatsen. Doordat de zon niet direct op je kampeermiddel schijnt warmt deze minder snel op. Is dit helemaal of deels niet mogelijk dan kan je altijd nog een tarp of parasol gebruiken om onder te gaan zitten. Je zal merken dat dit fijner is dan een luifel omdat de wind de warmte beter weg kan voeren. Natuurlijk is dit niet verkoelend, maar de lucht warmt ook niet op omdat deze “opgesloten” zit onder een luifel of in de tent. Een nadeel van een parasol is dat je deze de hele dag aan het verplaatsen bent of je hele zitje. Bij een tarp, mits deze groot genoeg is, kan je deze gewoon laten staan met het zitje eronder om toch de hele dag in de schaduw te zitten.
Een ander voordeel van een goede tarp is dat deze ook waterdicht is. Zo kan je bij warmte en regen er gewoon onder blijven zitten zonder je terug te hoeven trekken in de tent of voortent. Ook het koken kan prima onder een tarp.
Elektrische verkoeling
Ook in tenten kan je tegenwoordig elektrisch verkoelen. Dit kan in de vorm van een kleine ventilator op batterijen of een mobiele airco. Afhankelijk wat voor soort tent je hebt en hoeveel ruimte je nog over hebt om spullen mee te nemen kan je hiervoor kiezen. De meeste mensen houden er gewoon rekening mee dat het warm is en passen zich ter plekke op aan. Neem eerder een duik in het zwembad of ga in een vennetje zwemmen. Meteen een leuke activiteit en je raakt er niet van oververhit.
Extra tips voor de hitte
- Drink meer dan voldoende water. Dit koelt je lichaam ook af naast het feit dat je wanneer je zweet vocht ook weer moet aanvullen
- Leg een hoes om je slaapmat zodat je niet op de slaapzak hoeft te liggen. Een hoes kan je makkelijker laten luchten wanneer je zweet
- Neem af en toe een lekkere ijsco
- Accepteer dat het warm is
- Ben je meer van een wat koelere omgeving, misschien is Noorwegen of Zweden een leuke alternatieve vakantiebestemming. Maar dan wel het noorden