Hoe en wat: Wandelstokken
Bij het gebruik van wandelstokken wordt er nogal eens gedacht dat dit voor mensen op leeftijd is die dan wekelijks ergens in een bos achter elkaar aanlopen. Uiteraard kan je ze hiervoor gebruiken alleen gaat het hierbij om Nordic walking. In dit blog gaan we dit niet behandelen maar juist de andere soort wandelstokken of trekking stokken. Wanneer gebruik je deze, waarvoor dienen ze en wat zijn de verschillen tussen de merken en modellen.
Wanneer gebruik je wandelstokken
Het doel van wandelen met wandelstokken is meer balans creëren. Zeker wanneer je met een grote en of zware backpack loopt ligt het zwaartepunt van je lichaam ver boven je middel. Ga je wandelen dan zal je merken dat je meer heen en weer aan het wiegen bent dan wanneer je geen rugzak om hebt. Met het gebruik van wandelstokken kan je nu ook je armen belasten met de instabiliteit en blijf je meer rechtop lopen. Dit loopt niet alleen veel prettiger maar je lichaam is ook minder snel vermoeid. Ook ontlasten wandelstokken voornamelijk de kniegewrichten. Het totale gewicht wordt nu niet over de benen verdeeld maar ook over de stokken.
Zeker wanneer je in de bergen gaat wandelen is stabiliteit belangrijk. Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar op kleine bergpaden kan je snel uitglijden en met wandelstokken blijf je beter op de been. Mensen die al eens zijn uitgegleden op een bergpad kiezen er vaak voor om vervolgens met wandelstokken te gaan lopen. Ook tussen de oren zorgt dit voor meer balans.
Loop je op paden die bestaan uit keien en losse gravel dan steek je de punten van de wandelstokken hier goed tussen. De punten zijn gemaakt van gehard materiaal en zullen niet snel breken maar eerder slijten.
Kampeerwereld tip:
Gebruik wandelstokken niet om met je hele gewicht op te leunen. Hier zijn ze niet voor bedoeld. Doe je dit dan kan er extra snelle slijtage van de stokken optreden. Wandelstokken zijn gemaakt om je net dat beetje extra balans en grip te geven.
Ook in ons eigen vlakke Nederland heeft het wandelen met wandelstokken een meerwaarde. Ga je met een kinderdrager op pad dan is hierbij ook je zwaartepunt anders. Met wandelstokken loopt dit een stuk prettiger. Ga je wat sportiever wandelen dan doe je dit met Nordic walking stokken. Minder geschikt voor in de bergen, maar net zo effectief voor de balans.
Zwangere vrouwen die graag in het bos wandelen kunnen op een bepaald moment ook baat hebben bij het gebruik van wandelstokken. Je hebt dan wel geen rugzak om, maar het zwaartepunt van het lichaam is toch niet helemaal wat het was en de balans is dus ook een beetje anders. Geen zorgen, dit komt wel weer terug na een maand of negen.
Nordic walking
Nordic walking doe je ook met stokken, alleen zijn deze anders dan trekking stokken. De Nordic walking stokken zijn zo vorm gegeven dat je hier ook snel mee kan wandelen. De handvatten zijn smaller en de stokken zijn minder verstelbaar.
Stel je wandelstokken goed af
Het afstellen van de wandelstokken naar jouw lichaam is belangrijk. Wanneer je dit niet goed doet heb je eerder last van de stokken dan dat je er voordeel van hebt. Ga op een vlakke ondergrond staan en houd je onderarm in een hoek van 90 graden langs je lichaam. De afstand van je hand tot de grond is het aantal centimeters dat een wandelstok lang moet zijn. Vrijwel alle wandelstokken zijn goed in lengte verstelbaar en kan je dus makkelijk naar jouw lichaam aanpassen.
Waar je rekening mee moet houden is dat, wanneer je in de bergen gaat wandelen, je de wandelstokken moet kunnen verstellen. Ga je omhoog richting de toppen dan verstel je de stokken korter. Op deze manier houd je de beste grip en geven de stokken de beste ondersteuning. Doe je dit niet dan moet je de wandelstokken steeds hoger zetten en dat kost veel kracht en geeft meer onbalans.
Ga je weer naar beneden naar het dal dan zet je de wandelstokken wat langer. Hierdoor kan je de stokken beter voor je uit op de grond zetten. Ze kunnen je zelfs wat afremmen daar waar nodig. Zou je dit niet doen dan ben je voor je gevoel continue naar voren aan het buigen en dit corrigeren kost veel kracht en dus loopt het minder fijn.
Afhankelijk van het pad en wat je prettig lopen vindt bepaal je hoeveel korter of langer de wandelstokken moeten zijn. Wij kunnen alleen goed advies geven, het daadwerkelijke gebruik doe jezelf.
Verstelsystemen van wandelstokken
Om de wandelstokken naar de juiste lengte te zetten zijn er verschillende systemen. Waar sommige merken ze allemaal gebruiken bij de verschillende modellen gebruiken andere merken er veel minder. Er zijn zelfs uitzonderingen waar een model trekking stok 2-verschillende verstel systemen heeft.
De meest voorkomende variant is de classic lock. Hierbij draai je een deel van de stok los om deze vervolgens te stellen. Draai hetzelfde deel weer vast en de stok wordt van binnenuit vastgezet. Een effectief en vooral goedkope manier. Helaas heeft dit systeem ook nadelen. Met handschoenen aan en als het nat is gaat het draaien van de stok moeilijk. Ook zal dit systeem gaan slijten naar mate je het vaker gebruikt met als gevolg dat de wandelstok niet meer te verstellen is.
Merken die dit classic lock systeem gebruiken zijn:
- Leki
- Vango
Vervolgens heeft Leki een eigen sluiting ontwikkeld, de speedlock en de speedlock 2. Dit is een kunststof clip die om een stokdeel valt. Wanneer je deze dicht klapt klemt deze de hele omtrek van de stok samen en klemt hierdoor met het stokdeel dat aan de binnenkant zit. Hierdoor is het stokdeel gefixeerd en kan geen kant op. Het voordeel van deze systemen is dat het weinig bewegende delen bevat en dus minder snel zal slijten. Ook met handschoenen zijn deze systemen goed te bedienen.
Een ander merk dat niet zo bekend is als Leki maar misschien wel beter is, is Black Diamond. Dit Amerikaanse merk is al heel wat jaren actief op het gebied van klimmen en alpinisme, maar de trekking stokken zijn ook van hele goede kwaliteit. Anders dan andere merken hebben alle standaard wandelstokken van Black Diamond allemaal dezelfde sluiting. Dit omdat het FlickLock systeem ontzettend goed werkt en het goedkoper is dan allemaal andere systemen toe te passen.
Bij dit systeem is er een kunststof clip die om een stokdeel valt. Wanneer je deze dicht klapt klemt deze de hele omtrek van de stok samen en klemt hierdoor met het stokdeel dat aan de binnenkant zit. Hierdoor is het stokdeel gefixeerd en kan geen kant op. Een verschil met Leki is dat deze FlickLock sluiting een grotere clip heeft en daardoor nog makkelijker met handschoenen te hanteren is.
FlickLock Pro
Black Diamond heeft ook wandelstokken die gemaakt zijn van carbon. Speciaal hiervoor hebben zij de FlickLock Pro ontwikkeld. Deze klemt beter in combinatie met carbon. Carbon kan minder goed tegen krachten die komen kijken bij het klemmen. Deze FlickLock Pro is niet gemaakt van kunststof maar van aluminium.
Kampeerwereld tip:
Ga je ook wandelen met handschoenen aan in de winter, dan is het goed om te kijken of je de stokken hiermee ook fijn vindt vasthouden.
Ook zijn niet alle wandelstokken even goed te verstellen met handschoenen aan.
Verschillende materialen van de wandelstokken
Tegenwoordig zijn vrijwel alle wandelstokken gemaakt van aluminium. Het kan wel per merk en model verschillen welk type en wanddikte er gebruikt is. Aluminium wordt gebruikt omdat dit lichtgewicht en sterk is. Zeker als je de wandelstokken niet de hele tijd gebruikt en ze dan aan je rugzak fixeert moeten deze niet te zwaar zijn. Als je in de bergen loopt heb je kans dat een van de stokken blijft steken achter een rotsblok. Aluminium kan tot bepaalde hoogte hiertegen. Dit wil niet zeggen dat de wandelstokken dan onbreekbaar zijn maar ze kunnen tegen een stootje.
Je hebt ook trekking stokken die gemaakt zijn van carbon. Een heel stuk lichter dan de aluminium modellen, maar hierdoor ook een stuk duurder. Zeker voor de grammenjagers zijn deze wandelstokken een verrijking voor de uitrusting. Ook heb je carbon wandelstokken die je nog compacter kan opbergen in bijvoorbeeld een dagrugzak. Een nadeel van carbon is wel dat deze minder goed tegen een stootje kunnen. Blijf je hiermee bijvoorbeeld achter een rotsblok steken dan is de kans groot dat er een breuk ontstaat in de stok. Kijk dus goed naar hoe je de wandelstokken wilt gaan gebruiken en of deze daar geschikt voor zijn.
Aluminium
- Relatief goedkoop
- Duurzaam
- Zwaarder dan carbon
- Alleen sterk met de juiste wanddikte
Carbon
- Echt lichtgewicht
- Sterk materiaal
- Bij te ver buigen is carbon breekbaar
- Duur materiaal
Kampeerwereld tip:
Alle standaard wandelstokken van Black Diamond zijn ook geschikt om te gebruiken in de sneeuw in combinatie met sneeuwschoenen. Iets wat uniek is en door andere merken niet toegepast wordt. De wanddikte van de aluminium wandelstokken van Black Diamond zijn net een fractie dikker en dus steviger. Door dit bij alle wandelstokken toe te passen is de productie en de uiteindelijke prijs goedkoper dan allemaal verschillende diktes te gebruiken.
Handvatten in alle soorten en maten
Met de technische mogelijkheden van tegenwoordig zijn er veel soorten handvatten ontwikkeld voor wandelstokken. Deze variëren van goedkoop tot duur en alles wat ertussenin zit. Qua vorm zijn er ook verschillen, maar dit is persoonlijk wat jezelf het fijnste vindt vasthouden. Hieronder hebben we de meest voorkomende op een rij gezet met de eigenschappen ervan.
Kunststof
Is de goedkoopste variant. Nadeel van kunststof is dat het niet ademend is en deze handvatten zijn hard. Na lange tijd vast houden worden deze steeds minder comfortabel.
EVA foam
Deze handvatten zijn zacht en veren een beetje. Als je deze lange tijd vasthoudt zijn ze nog steeds comfortabel. Nadeel van EVA foam is dat deze nat worden wanneer je zweethanden hebt.
Kunst kurk
Handvatten van kunst kurk vind je bij Leki. Het is een materiaal dat comfortabel vasthoudt, ook voor langere tijd. Wanneer je last van zweethanden krijgt dan kan het zweet vervliegen. Een nadeel is dat het minder goed werkt dan echte kurk handvatten.
Kurk
Eigenlijk het beste materiaal om handvatten van te maken. Je hebt goede grip, ook als je zweethanden hebt. Een nadeel is dat je deze handvatten niet ziet op de goedkopere modellen. Black Diamond werkt bijvoorbeeld alleen met echt kurk.
Vaak zie je onder de handvatten een verlengstuk op de wandelstok. Hier kan je ook de stokken vasthouden wanneer je bijvoorbeeld een steil stuk van een route beklimt. Door de wandelstokken op deze manier vast te houden ben je zekerder van je stappen en houd je je balans. Let erop dat niet alle modellen trekking stokken dit hebben. Wandelstokken die dit niet hebben kan je ook beter niet op deze manier gebruiken.
Polslussen zie je op alle soorten en varianten wandelstokken. Het maakt niet uit of je nu een goedkoop model hebt of een duurdere. Polslussen laten je handen rusten als je stilstaat, maar ook voorkomen deze dat je snel je wandelstokken kan verliezen. Vrijwel alle polslussen zijn gemaakt van nylon of polyester, het grote verschil zit hem in de padding. De wat duurdere wandelstokken hebben een soort van kussentje in de polslus zodat deze prettiger om de pols zitten.
Vervangbare delen
Als je spullen gebruikt dan is er altijd sprake van slijtage. Ook als je deze gebruikt waar ze voor gemaakt zijn. Wandelstokken zijn hier geen uitzondering op. Mochten er defecten optreden dan kan de fabrikant vaak een deel vervangen als een reparatie. Onderdelen zoals de punten van de wandelstokken kan je zelf vervangen. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat deze punten slijten want je tikt met de punten op de harde ondergrond. Met deze punten heb je ook meer grip op de ondergrond.
Niet iedereen loopt op een ondergrond dat je ook altijd deze punten nodig hebt. Je kan er dan voor kiezen om rubberen voetjes om deze punten te zetten. Het voordeel is dat de punten niet slijten en je hebt niet de hele tijd dat getik van de harde punten op de grond. De rubberen voetjes slijten ook, maar deze kan je ook voordelig vervangen.
Bij de klassieke wandelstokken met de classic lock sluiting kan je, als het nodig is, deze sluiting vervangen. In de loop van het gebruik slijt deze sluiting ook.