Hoe en wat: Grondzeil en tenttapijt
Wanneer gebruik je een grondzeil en wanneer een tenttapijt? Dit is een veel voorkomende vraag, en er zit wel degelijk verschil in! De verschillen en de voor- en nadelen van deze twee zullen in dit blog worden uitgelegd zodat je straks met het juiste zeil en tapijt op vakantie kan gaan.
Het verschil tussen grondzeil en tenttapijt
Een snel verschil tussen grondzeil en tenttapijt is dat je grondzeil onder de tent legt en een tenttapijt ervoor of erin. Ook zit er een groot verschil tussen het materiaal wat er wordt gebruikt.
Waar gebruik je een grondzeil voor
Een grondzeil gebruik je onder de tent. Veel mensen denken dat een grondzeil ervoor zorgt dat er geen water in een tent komt maar het grondzeil(bodem) van de tent zelf is hiervoor. Een los grondzeil zorgt ervoor dat je minder hoeft schoon te maken en dat het grondzeil van de tent zelf beter beschermd is tegen takjes, dennenappels, steentjes enz.
Belangrijk om te weten is dat wanneer je een verkeerd grondzeil gebruikt je juist een grotere kans op water in de tent hebt dan wanneer je het juiste grondzeil gebruikt. Dit heeft ermee te maken dat er vocht en condens kan ontstaan tussen het losse grondzeil en het grondzeil van de tent. Met name bij een PE-grondzeil van de tent kan dit vocht door druk, je ligt en loopt er tenslotte op, gaan door zweten. Je herkent dit aan vochtige plekken onder bijvoorbeeld je slaapmat. Je kan dit voorkomen door een ademend en dus niet waterdicht grondzeil te gebruiken.
Kampeerwereld tip:
Een grondzeil gebruik je alleen om de bodem van een tent extra te beschermen tegen takjes,
dennenappels en steentjes. Ook gebruik je een grondzeil voor het beter schoonhouden van je tent
bodem. Een grondzeil gebruik je dus niet om een tentbodem extra waterdicht te maken, dit is niet
nodig. Is je tentbodem niet meer waterdicht dan is de kans groot dat je de tent moet gaan
vervangen.
Verschillende varianten grondzeil
Grondzeilen heb je niet alleen in verschillende formaten maar ook in verschillende uitvoeringen en prijzen. Het gebruik, de voor- en nadelen en de eigenschappen bepalen welke soort grondzeil jij het beste kan gebruiken.
Ondergrondzeil
Ondergrondzeil is misschien wel de bekendste. Ook wel beter bekend als afdekfolie wat je bijvoorbeeld gebruikt bij het schilderen om de vloer en je spullen af te dekken. Het grote voordeel van dit folie is dat het goedkoop en makkelijk mee te nemen is, ook als je een wat grotere maat hebt is het een klein pakketje. Ondanks de prijs zitten er ook nadelen aan dit type grondzeil. Het is waterdicht dus je kan condens krijgen in de tent en het is voor eenmalig gebruik. Na de vakantie gooi je dit zeiltje gewoon weg. Het kan dus voorkomen dat wanneer je op meerdere plekken de tent opzet je dus meerdere grondzeiltjes mee moet nemen. Niet echt duurzaam dus.
Kampeerwereld tip:
Tenten die gemaakt zijn met een vast grondzeil van PE-doek hebben sneller last van het doorzweten
van condens dan wanneer je een vast grondzeil hebt van bisonyl of PVC. In onze specificaties van de
tenten staat beschreven van wat voort soort materiaal de tentbodems gemaakt zijn. Bij twijfel mag je
het ook altijd vragen aan onze specialisten.
PE-grondzeil
Een PE-grondzeil herken je misschien van de ouderwetse bouwzeilen. Meestal wordt dit gebruikt om iets af te dekken zodat er geen vocht bij kan komen. Bekend in de kleuren oranje en blauw. Als je deze als grondzeil gebruikt is er ook de keuze voor een donkergrijze kleur. Deze zeilen zijn waterdicht en relatief dik. Zo is de bodem van je tent beter beschermd tegen takjes en steentjes. Voornamelijk zie je dit soort zeilen bij de wat grotere familietenten en kleine bijzettenten uit een lagere prijsklasse. Bij deze grondzeilen moet je ervoor oppassen dat er condens tussen het grondzeil en de bodem van de tent ontstaat en je dus ook vocht in de tent kan krijgen. Ook deze zeilen zijn dus waterdicht. Overigens kan je deze PE-grondzeilen wel vaker hergebruiken. Een stuk duurzamer dus.
ECO-doek
Een wat minder bekende variant als het gaat om grondzeilen maar wel een die je steeds vaker ziet, het ECO-doek. Een andere benaming van ECO-doek is worteldoek. Een waterdoorlatend en ademende variant van PE-doek. Er ontstaat veel minder condens tussen de tentbodem en het ECO-doek grondzeil. Je hebt dus veel minder kans op vocht in de tent en het gras onder de tent gaat iets minder snel dood. Op steeds meer campings is dan ook alleen het gebruik van ECO- of worteldoek toegestaan. Als het ECO-doek grondzeil dan ook buiten de tent uitsteekt is dit geen probleem. Regenwater zakt door het doek heen de grond in.
Kampeerwereld tip:
Voordat je de tent gaat opbouwen controleer dan altijd de ondergrond. Liggen er takjes,
dennenappels, eikels of steentjes: haal deze dan zoveel mogelijk weg voor het behoud van de
tentbodem. Ook kunnen er nog wel eens haringen zijn achtergebleven van de vorige bewoner.
Footprint
Een footprint is niks anders dan een stevig nylon of polyester doek dat waterdicht is. Deze zijn wel speciaal en op maat gemaakt voor verschillende type tenten. Je ziet deze dan ook bijna alleen maar bij de lichtgewicht trekkerstenten. Het doel van zo'n footprint is dan ook alleen maar de binnentent van een trekkerstent beschermen tegen steentjes en takjes. Hierbij geldt ook dat wanneer je een binnentent hebt waarvan de bodem niet meer waterdicht is je deze moet gaan vervangen of impregneren. Ook kan je bij sommige tenten van bijvoorbeeld MSR, de footprint gebruiken om alleen de buitentent op te zetten voor als je echt lichtgewicht op reis wil.
Wanneer de bodem van de tent goed beschermd is kan je gaan kijken wat je voor en in de (voor)tent gaat gebruiken. Ook hier zijn verschillende mogelijkheden voor, wat je ermee wilt gaan doen en het budget bepalen hierbij wat je het beste kan gaan gebruiken.
Verschillende types tenttapijt
Tenttapijt heb je in 2-types. Het type dat je voor de tent legt bijvoorbeeld onder een luifel en het type dat je in de tent gebruikt. Voor beide types is er een groot kwaliteitsverschil tussen de merken en daarmee ook andere prijzen. Bedenk dus goed wat je wilt zodat je niet onnodig veel geld uitgeeft. Zo kan je kiezen voor een goedkope variant maar dan kan het gebeuren dat je regelmatig een nieuwe moet aanschaffen. Duurdere gaan immers langer mee.
Gaatjes tenttapijt
Het bekendste type is het gaatjes tenttapijt. Gemaakt van PVC en juteweefsel is dit tapijt perfect om voor een luifel direct op de ondergrond te leggen. Je loopt dit snel schoon doordat zand en ander vuil door de gaatjes zakt. Ook heeft dit tapijt een antislip werking. Uiteraard kan je dit ook direct in de voortent leggen maar daar zijn beter tapijten voor. Zeker als we kijken naar het schoonmaken. Gaatjes tenttapijt kan je wat moeilijker schoonmaken door de open structuur. Naast het gaatjes tenttapijt dat wij aanbieden zijn er ook goedkopere varianten op de markt. Onze ervaring hiermee is dat deze wel sneller slijten tijdens de vakanties. Denk hierbij aan het lopen op het tapijt maar ook de drukpunten en het schuiven van bijvoorbeeld stoelen.
Kampeerwereld tip:
Heb je een grote familietent gebruik dan het gaatjes tapijt om op de tentbodem te leggen. Dit beschermt de bodem tegen drukpunten van bijvoorbeeld stoelen en kastjes. Ook voelt dit wat warmer en zachter aan voor je voeten wanneer je zonder schoenen in de tent loopt.
Tenttapijt voor in de tent
Wanneer je een tapijt in de voortent wilt leggen gebruik dan het juiste type. Deze zijn makkelijker schoon te maken en zijn warmer dan het gaatjes tenttapijt. Verschillende merken hebben deze tapijten. Omdat er hierbij nogal wat verschil in kwaliteit en prijs zit zullen we deze per soort uitlichten met de voor en tegens. Het grootste verschil zit in de mate van weving die gebruikt is. In het gebruik heeft dit invloed op de slijtage. Ook is niet al het tenttapijt op maat te knippen. Doe je dit bij een tapijt dat hier niet geschikt voor is; het gaat rafelen en je merkt dat de randen steeds meer stuk gaan.
- Bolon van Isabella
- Safarilon van Safarica
- Jolax van Walker
- Starlon van Dorema
- Easy Tread van Dometic
Bolon van Isabella
Wel de duurste variant maar ook de beste. Wat Bolon uniek maakt is dat het tapijt na het weven met warmte geperst wordt. Hierdoor kan je Bolon altijd op maat knippen zonder dat het gaat rafelen. Een tenttapijt dat op maat is blijft beter liggen en je hoeft geen randen om te vouwen. Ook is de weving hierdoor een stuk strakker en dus nog beter bestand tegen slijtage. Bolon is dus duurzaam en dat komt ook doordat er enkel alleen gerecyclede materialen gebruikt worden.
Voordelen:
- Strak geweven en voelt glad
- Je kan dit tapijt op maat knippen
Nadelen:
- Zwaar in gewicht
- Hoogste prijscategorie
Safarilon van Safarica
Een typisch voorbeeld van een hele goede prijskwaliteit verhouding. Het Safarilon van Safarica heeft zo'n strakke weving dat het glad aanvoelt en heel goed blijft liggen. Het tapijt is dan wel wat zwaar maar hierdoor ook slijtvast. Niet zo goed als Bolon tenttapijt maar voor deze prijs een absolute goede keuze. Ook kan je Safarilon tenttapijt op maat knippen mocht dit nodig zijn.
Voordelen:
- Strakke weving en voelt glad aan
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen:
- In twee kleuren beschikbaar
- Zwaar in gewicht
Jolax van Walker
Het eigen merk van Walker, Jolax tenttapijt. Dit is een tenttapijt dat een redelijk strakke weving heeft. Hierdoor is het slijtvast maar ook heel soepel. Je kan het niet op maat knippen maar wel makkelijk omvouwen tot het juiste formaat. Zo blijft het tapijt goed liggen en heb je geen last van vouwen waarover je kan struikelen.
Voordelen:
- Redelijk strakke weving
- Licht in gewicht
Nadelen:
- Je kan het niet op maat knippen
- Het tenttapijt voelt grof aan
Starlon van Dorema
Het eigen merk tenttapijt van Dorema is lichtgewicht en soepel. Ondanks dat je het niet op maat kan knippen is het wel makkelijk om te vouwen. Zo kan je het tapijt toch strak op de grond leggen zonder dat je vervelende vouwen hebt liggen. Het tapijt is soepel en licht omdat de kunststof vezels wat platter en dunner gehouden zijn. Hierdoor slijt dit tenttapijt wel wat sneller dan bijvoorbeeld een Bolon tenttapijt.
Voordelen:
- Lichtgewicht tenttapijt
- Soepel en makkelijk vouwbaar
Nadelen:
- Redelijk slijtvast
- Je kan het niet op maat knippen
Easy Tread van Dometic
Een budget tenttapijt. De kunststof vezels die gebruikt zijn hebben geen strakke weving. Hierdoor slijt het tapijt wat sneller maar is het aan de andere kant wel heel soepel en lichtgewicht. Zeker als je bijna geen gewicht meer kwijt kan is dit Easy Tread tapijt van Dometic een aanrader. Sta je op een seizoensplek dan kan je beter voor een ander merk kiezen.
Voordelen:
- Lichtgewicht en soepel
- Goedkoop
Nadelen:
- Losse weving en minder slijtvast
- Je kan het niet op maat knippen
Kampeerwereld tip:
Twijfel je over het type tenttapijt dat je wilt hebben dan kan je bij ons in de winkel de verschillende soorten niet alleen zien maar ook voelen. Dit in combinatie met eerlijk advies en een goede kop koffie maakt het kiezen een stuk makkelijker.
Wat zijn chillmatten?
Wij verkopen ook chillmatten. Chillmatten zijn er in veel verschillende vormen en kleuren en zijn hedendaags erg populair, maar let op: dit is geen tenttapijt. De chillmatten zijn, net als Bolon, gemaakt van polypropeen, maar van een stuk mindere kwaliteit. De weving is losjes en het materiaal is een stuk dunner. Niet voor niets zijn deze dan ook een stuk goedkoper.
Hoewel de matten er mooi uitzien zijn deze niet gemaakt om bijvoorbeeld meubels op te zetten of om er constant overheen te lopen. Doe je dit wel dan heb je een kans dat de mat scheurt, of slijt. Deze matten zijn vooral bedoeld om op te picknicken of te gebruiken om op te zitten. Een chillmat valt volgens ons dan ook niet onder de categorie ‘tenttapijt’.