Het schoonmaken van je (voor)tent
Het is bijna onoverkomelijk; vuil op je tent. Zodra dit plaatsvindt is het van groot belang om te weten hoe je dit van je tent verwijderd. Doe je het schoonmaken niet goed of niet met de juiste middelen, dan worden de problemen alleen maar groter. Het is niet ongebruikelijk dat met een verkeerde manier van schoonmaken de coating laag eraf wordt geschrobd waardoor de tent niet meer waterdicht is. Kortom; best belangrijk om te weten hoe het wel moet.
Ook zal dit blog gaan over het impregneren van je tent. Hierover meer aan het eind van dit blog.
Waar moet je op letten?
Het eerste waar je naar moet kijken is het materiaal dat je wilt gaan schoonmaken. Is het All Season? PVC? Katoen? Technisch katoen? Polyester? Nylon? Of is het juist een raam van een tent dat een schoonmaakbeurt nodig heeft? Zodra je weet welk materiaal er gebruikt is, is het zaak om hierbij de juiste manier van schoonmaken en schoonmaakmiddel te kiezen. Hieronder beschrijven wij dit per materiaal. Hierna lichten wij uit hoe veel voorkomend vuil op tenten het beste schoon gemaakt kan worden.
Een kunststof tentdoek (Polyester, Nylon, PVC, All season)
Stel je wilt een kunststof tentdoek schoonmaken, dan raden wij sterk aan om dit eerst te gaan proberen met lauw water en een doek of zachte borstel. Met lauw water is de kans het kleinst dat je de coating laag eraf schrobt. Als dit echt niet helpt kan je overstappen op speciale schoonmaakmiddelen.
Belangrijk is om in ieder geval nooit zeep te gebruiken!
(Technisch) katoen
Bij vuil op een katoenen tent is het van belang om dit snel schoon te maken. En net zoals kunststof is het bij (technisch)katoen ook aan te bevelen het schoonmaken eerst goed te proberen met lauw water. Mocht dit niet lukken, dan kan je ook bij dit materiaal een beroep doen op speciale tentreinigers voor katoenen doek. Wel moet je je eerst afvragen of het enkel een esthetisch probleem is of dat het ook echt een probleem is voor de waterdichtheid van het tentdoek. (Technisch)katoenen doek is namelijk zeer kwetsbaar en je wilt kosten wat kost voorkomen dat door het reinigingsmiddel de waterdichtheid van het doek wordt aangetast.
Ook bij dit materiaal is het belangrijk om nooit zeep of iets dergelijks te gebruiken!
Veel voorkomend vuil op de tent
Viezigheid is er in veel verschillende vormen, maar toch komt het een vaker voor dan het ander, daarom hier een aantal vormen.
Hars op de tent
Wanneer je onder de bomen staat met je tent is het niet raar om hars te vinden op je tent. Om dit te verwijderen is lauw water vaak niet genoeg. Een handige tip is dan ook: pak een ijsklontje en houd deze middels een lepel tegen de binnenkant van het tentdoek op de plek waar de hars zich bevindt. Wacht een poosje totdat de hars is gestold en tik of schraap dan de hars er af met een lepel.
Drinkvlekken
Ook drinkvlekken zijn veel voorkomend. Vaak zijn deze prima uit het tentdoek te halen met lauw water. Maar betreft het bijvoorbeeld wijn, dan is dit een ander verhaal.
Een tip voor het verwijderen van wijn is zout over de vlek strooien. Dit zout moet je dan laten intrekken en na deppen met bijvoorbeeld een keukenpapiertje. Hierna spoel je het zout er af met lauw water. Dit moet ervoor zorgen dat de vlek verdwijnt of in ieder geval geminimaliseerd wordt.
Vogelpoep
Hier doe je helaas helemaal niks aan, maar vervelend is het wel. Wanneer je er direct bij bent heb je genoeg aan lauw water en een zachte borstel. Ben je er niet direct bij, dan wordt het al wat lastiger. Een tip is om het meeste er voorzichtig af te schrapen (niet met een scherp voorwerp!) en dan het resterende deel te verwijderen met lauw water en een zachte borstel.
Schimmel
Schimmel ziet er niet alleen niet mooi uit op je tent, maar is ook schadelijk voor het doek. Je kan het er dan ook maar beter snel proberen uit te halen. Het is bij schimmel eerst weer aan te raden om dit te proberen met lauw/heet water. Mocht dit niet lukken, dan kan je het proberen met een speciale tentdoekreiniger. Belangrijk is (helemaal bij een katoenen tent) om wel de tent direct weer te impregneren. Houdt er ook rekening mee dat je een schimmel nooit voor de 100% uit het tentdoek krijgt.
Vuil op de ramen
Ook als er vuil op de ramen zit moet je dit eerst proberen te verwijderen met lauw water. Mocht dit niet werken, dan kan je wederom overgaan op speciale reinigingsmiddelen voor tentramen. Gebruik in ieder geval geen zeep! Op de ramen ga je dit erg terugzien in de vorm van wazige vlekken.
De tent impregneren
Na het grondig schoonmaken van een tent moet je deze ook impregneren. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat het doek bij de eerstvolgende regenbui niet meer waterdicht is.
Tentstof heeft een coating (kunststof), de vezels van de stof zijn gecoat (technisch katoen en katoen) of een DWR laag. Deze twee lagen zorgen samen voor de waterdichtheid van de tent. Het verschil tussen deze twee lagen is dat de coating niet vervangen kan worden en de DWR laag wel, middels het impregneren! Een kunststof tent en een katoenen tent kunnen allebei geïmpregneerd worden, met elk wel een ander impregneermiddel. Zo heb je een middel voor katoen en een middel voor kunststof.
Katoen
Een katoenen tent hoef je in principe pas te impregneren als je de tent op een aantal kleine plekken ziet lekken of wanneer je de tent grondig hebt schoongemaakt. Bij grondig schoonmaken kan het zijn dat je de coating van de katoenvezels beschadigd. Ook kan deze coating na verloop van tijd slijten en verdwijnen. Met het impregneren kan je dit grotendeels herstellen. Is een tentdoek op een groot oppervlak niet meer waterdicht dan doe je er verstandig aan om de tent te vervangen. Impregnatie is geen wondermiddel. Een stof die nooit waterdicht is geweest kan je hiermee ook niet waterdicht krijgen.
Kunststof
Een kunststof tent kan ook geïmpregneerd worden middels een speciaal impregneermiddel voor kunststof tenten. Bij een kunststof tent moet je je wel afvragen of het impregneren het waard is. Een polyester en nylon tent gaan over het algemeen niet zo heel lang mee doordat zij een niet zo sterke coating laag hebben. Je kan dan dus wel de DWR laag gaan vervangen, maar als de coating laag niet meer goed is heeft dit weinig zin. Kijk naar de tent, hoelang je deze al hebt en weeg dit dus goed voor jezelf af!
Bij een All Season tent is het wel interessant om te kijken naar impregneer mogelijkheden. Het is verstandig om deze tent te impregneren na het grondig schoonmaken, of als je op de camping ziet dat het op bepaalde plekken begint te lekken.
PVC kan niet geïmpregneerd worden!
Hoe impregneren?
- Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing van het middel
- Zet de tent mooi strak op
- Spuit het impregneermiddel middels een plantenspuit (of iets dergelijks) over het gehele doek
- Smeer met behulp van een doek het impregneermiddel in het doek. Het doek moet zichtbaar vochtig zijn
- Laat het product intrekken (de tijd van intrekken staat op het middel)
- De hele tent goed afspoelen met water
- Laat de tent drogen in de schaduw. Laten drogen in de zon kan voor vlekken in de tent zorgen
Let er bij het impregneren op dat sommige middelen alleen werken op nat tentdoek en andere werken juist alleen op droog tentdoek. Heb je net de tent schoongemaakt dan is de tent toch al nat en kan je direct doorgaan met impregneren. Ook moet je sommige schoonmaak- of impregnatie middelen verdunnen voor je deze kan gebruiken.