Haringen Hulp
De leukste thuis vraagt natuurlijk of je zoute of zure haringen wilt hebben. Na het bijkomen van deze dijenkletser kunnen we serieus antwoord geven op de vraag: “Is de tentharing die bij de tent zit goed, of heb ik anderen nodig?”
Zoveel soorten grond als je hebt, zoveel soorten haringen zijn er. Om dit makkelijker uit te leggen kunnen we de groep ondergronden opsplitsen in 3 soorten en van daaruit de kijken welke haring daarbij hoort:
- Zand ondergrond
- Gras
- Rotsen
Zand ondergrond
Bij een zand ondergrond is de grond erg zacht. Dit houdt in dat de ondergrond niet zo zacht is als een Ty Teeny, maar de grond is niet vast. Wanneer je hier een haring insteekt is er weinig weerstand en de kans dat een gewone ronde haring uit de grond schiet is vrij hoog. De haringen die je juist wel kan gebruiken zijn wat breder en hebben afgevlakte oppervlakken. Zo hebben deze haringen een groter oppervlak dat weerstand kan bieden tegen de losse grond. Mooie voorbeelden zijn de halfronde haringen en de kunststoffen driehoek haringen. Wanneer de ondergrond echt los is zijn er ook nog halfronde haringen met een kartel rand. Zo heb je in alle richtingen voldoende manieren om extra weerstand te bieden tegen de grond.
Gras
Wanneer je met de tent op gras staat is de kans groot dat de ondergrond stevig is. Door de compacte grond heb je aan een gewone haring voldoende om je tent vast te zetten. De dichtheid van de grond bied voldoende weerstand aan een ronde haring. Omdat de meeste mensen hier een tent opzetten, zit er bij tenten meestal de standaard haringen, rond en eenvoudig.
Het kan zijn dat wanneer deze grond wat natter is je juist moeite hebt om een halfronde haring weer uit de grond te krijgen. Door het vocht in de grond krijg je een vacuüm en juist een haring met minder weerstand krijg je makkelijk uit de grond. Driehoek haringen doen het in dit soort ondergronden ook goed.
Rotsen
Anders dan sommige superhelden kunnen wij niet met röntgen ogen overal doorheen kijken en dus ook niet onder de grond. Het kans dus zijn dat je op een mooi gras plekje staat en je slaat al je haringen krom omdat er onder de grond veel stenen liggen. Meestal kan je, als je naar de omgeving kijkt, wel nagaan of dit het geval kan zijn. Met name op plekken boven het zeeniveau.
Om te voorkomen dat je al je haringen de vernieling in slaat zijn er speciale rotspennen. Dit zijn stevige ronde haringen die je eigenlijk als een soort spijker tussen de stenen door kan slaan. De stenen drukken van alle kanten tegen de haring en deze wordt hierdoor goed vastgehouden. Je kan je voorstellen dat in zand deze haring vrij kansloos is, maar bij rotsen en stenen kan je niet zonder. Ondanks dat deze haringen wat zwaarder zijn nemen zelfs de lichtgewicht kampeerders er een paar mee.
De ondergrond is een van de factoren waar je op moet letten bij de haringen, maar ook de grote van de tent heeft invloed. Je kan niet een grote tent opzetten met een paar kleine haringen van 17 cm. De kans dat deze loslaten is erg groot. De lengte van de standaard meegeleverde haringen zijn een goede indicatie van wat de tent nodig heeft. Zitten er bijvoorbeeld standaard ronde haringen van 24 cm bij de tent en je zoekt zand haringen, dan kan je het beste 24 cm of langere haringen gebruiken.
Naast de beschreven haringen zijn er nog een aantal die je als optie kan gebruiken. Zo zijn er nog steeds de ouderwetse houten haringen. Deze doen het vooral goed op gras. Deze bieden een goede weerstand en zijn relatief makkelijk weer te verwijderen. Ook zijn er speciale haringen met een platte kop. Deze kan je goed gebruiken om grondzeilen mee vast te zetten, maar ook ingangen goed te fixeren zonder dat je je voeten en tentdoeken openhaalt. Ook zijn er een tal van lichtgewicht haringen. Deze worden voornamelijk gebruikt voor kleine trekkerstenten. Veel zijn er gemaakt van aluminium maar tegenwoordig wordt er ook veel geproduceerd uit polyester en nylon. Er is zelfs een lichtgewicht haring die gemaakt is van nylon maar met een massieve aluminium punt. Zo sla je deze haring minder snel stuk en kan deze ook weerstand bieden in harde ondergrond.
Tips
Bij het gebruik van haringen kan je nog rekening houden met de volgende punten. Met deze punten maak je het voor iedereen leuk en hou je je haringen goed.
- Hou je haringen schoon. Dit scheelt een zandbak in het opbergen van je tent. Ook kunnen kleine steentje schade toebrengen aan je tentdoek.
- Neem naar gebruik een ander soort haring mee. Zo kan je altijd en overal je tent op de juiste manier fixeren.
- Gebruik een hamer of een steen om haringen de grond in te krijgen. Sommige hebben scherpe randen als je deze met je hand aandrukt in de grond of ze kunnen je schoenzool slopen.
- Tel je haringen. Zo weet je dat je genoeg hebt en vooral wanneer je er eentje kwijt bent. Dit is niet alleen zonde van de haring maar ook vooral zuur voor de volgende kampeerder op die plek. Je moet altijd kijken of er iets onder je tent ligt, maar een haring zie je snel over het hoofd.
- Wanneer je een haring echt niet meer uit de grond krijgt kan je deze beter doorslaan de bodem in. Een rotspen in een boomwortel bijvoorbeeld, deze krijg je echt nooit meer los.