Goedkoop luchtbed of dure slaapmat
Een goede nachtrust is altijd belangrijk of je nu op vakantie bent of niet. Thuis maak je gebruik van een matras maar die neem je zo lastig mee op vakantie. Op de camping in de tent heb je een paar opties. Welke opties zijn er en wat zijn nu de grote verschillen. In dit blog nemen we je mee en zal je uiteindelijk makkelijker kunnen kiezen tussen de verschillende slaap mogelijkheden.
Wanneer je niet thuis in je eigen bed slaapt neem jezelf een bed mee. De eisen die je hieraan stelt verschillen per persoon maar ook per soort overnachting. Slaap je binnen of buiten. Is het warm of koud. Dit heeft allemaal invloed op jouw keuze. We gaan de grote verschillen beschrijven en ook de voor- en nadelen. Let er hierbij op dat slaapcomfort persoonlijk is en je altijd voor jezelf moet nagaan wat voor jou het beste werkt.
De verschillende slaap opties
Het slapen buiten een bed kan je op 4-verschillende manieren doen:
- Slaapmat
- Luchtmatras
- Self-inflating matras
- Luchtbed
- Veldbed
- Hangmat
Veldbedden en hangmatten worden minder gebruikt en we gaan het hier een andere keer over hebben. De belangrijkste slaap mogelijkheden zijn self-inflating slaapmatten en luchtbedden.
Luchtbedden zijn wellicht de meest bekende. Het merk maakt niet uit, maar ze zijn vrijwel allemaal donkerblauw en hebben een velours bovenkant. Makkelijk in gebruik en je kan erop slapen. Snel lek maar goedkoop en snel te vervangen. Zelfs in de grote supermarkten in Frankrijk en Italië zijn ze te koop.
Self-inflating slaapmatten zijn wat onbekender maar tegenwoordig kiezen mensen hier snel voor. Zeker als ze de ervaring van een luchtbed hebben of net zo willen slapen als thuis. Comfortabel en warm. Een ander groot voordeel van zo'n SI-slaapmat is dat deze zichzelf opblaast.
De prijsverschillen tussen de slaapmatten en luchtbedden
Het eerste wat opvalt is de prijs. Slaapmatten zijn duur. Je kan beter zeggen luchtbedden zijn goedkoop. Zonder naar merken te kijken kan het verschil duidelijk gemaakt worden aan de hand van een aantal punten. Deze zullen we allemaal gaan behandelen zodat je niet meer voor verrassingen komt te staan wanneer je de volgende keer een manier zoekt om de nacht op door te brengen.
De punten van verschil zijn:
- Materiaal buitenkant (buitentijk)
- Materiaal van het luchtdicht maken
- Isolerende werking
- Ventielen
- De productie en ontwikkeling
Materiaal buitenkant (buitentijk)
Meteen een groot verschil is het materiaal waar de slaapmatten en luchtbedden van gemaakt zijn. Over het algemeen zijn de “goedkopere” luchtbedden gemaakt van PVC. Dit is een sterk materiaal en luchtdicht van zichzelf. Ook is er vaak een velours toplaag aangebracht. Mocht je direct hierop slapen dan is het huidcontact prettiger dan wanneer je direct contact maakt met het PVC.
Slaapmatten die zichzelf opblazen. Ook wel self-inflating of SI genoemd hebben over het algemeen een buitentijk die gemaakt is van nylon of polyester. Dit materiaal voelt zacht aan en is sterk. Ook speelt gewicht een rol. Slaapmatten met deze buitentijken zijn veel lichter van gewicht en zijn compact op te rollen. Ook is er tegenwoordig bij de meeste modellen elastaan toegevoegd. Hierdoor veert het buitentijk mee met zowel het lichaam als met de schuimkern van de slaapmat.
Kampeerwereld tip:
Er zijn ook self-inflating slaapmatten die gemaakt zijn van PVC. Deze liggen warmer dan een luchtbed maar zijn voordeliger dan de "luxe” slaapmatten die gemaakt zijn van bijvoorbeeld polyester of nylon met een TPU-laminaat.
Het luchtdicht maken van slaapmatten en luchtbedden
Luchtbedden die gemaakt zijn van PVC hoef je niet extra luchtdicht te maken. Een voordeel van het PVC is dat dit materiaal al luchtdicht is. Self-inflating slaapmatten moeten wel luchtdicht gemaakt worden. Hiervoor wordt er een laminaat van TPU aan de binnenzijde aangebracht. TPU is een flexibele variant van PVC en hierdoor ook uitermate geschikt voor buitentijken die verrijkt zijn met elastaan. PVC kan niet meeveren en TPU wel. De goedkopere self-inflating slaapmatten hebben wel een PVC-laminaat aan de binnenkant. De reden van de merken om te kiezen tussen een laminaat van PVC of TPU is een kostenplaatje. TPU is kostbaarder dan PVC. TPU is duurzamer dan PVC en hierdoor ook weer compacter op te rollen.
Kampeerwereld tip:
Het merk Human Comfort heeft een luchtbed dat gemaakt is van polyester met een TPU-coating voor de luchtdichtheid. Dit maakt dit specifieke luchtbed lichtgewicht en het slaapcomfort is minder hard dan een luchtbed van PVC. Het Chatou luchtbed heeft een vanaf prijs van €85,- en is hierdoor wel duurder dan een klassiek luchtbed.
De isolerende werking
Hier ga je een groot verschil zien tussen een luchtbed en een self-inflating slaapmat. Ongeacht de buitentijken komt dit verschil door de schuimkern die SI-matten hebben.
Als eerste beschrijven we wat er gebeurt als je gaat liggen. De lucht die in een luchtbed of slaapmat zit wordt opgewarmd door je lichaam. Ook is er een koude ondergrond die lucht sneller laat afkoelen. Wanneer je op een luchtbed ligt is er een grote luchtkamer die fijn wordt verwarmd door je lichaam, alleen deze lucht kan alle kanten opvliegen. Effect is dat deze lucht snel afkoelt. Dit proces ervaar je als slaper als koud.
Bij self-inflating slaapmatten wordt deze lucht ook verwarmt door je lichaam, alleen door de schuimkern blijft de lucht veel beter op zijn plek hangen. Het effect is dat deze lucht veel minder snel afkoelt en je het dus warmer hebt gedurende de nacht. Sterker nog waar een luchtbed geen enkele isolatie heeft kunnen de meeste SI-slaapmatten isoleren tot rond de –10 °C en sommige modellen wel tot –40 °C. Goed deze matten koop je niet voor deze temperaturen maar het geeft wel aan hoe goed deze isoleren.
Een bijkomend voordeel van dit schuim is niet alleen de isolerende werking maar ook het slaapcomfort wordt hierdoor bepaald. Het schuim veert mee met je lichaam en geeft weerstand doordat het uit wil zetten. Dit merk je voornamelijk wanneer je op een 2-persoons slaapmat ligt en een ander erbij komt liggen. Net als het matras thuis zal je dit wel een beetje voelen maar daar blijft het ook bij.
Doe je dit met een 2-persoons luchtbed dan zal de ander gelanceerd worden. Ook als de ander omdraait zal je dit zeker voelen. Alsof je op een ruwe zee aan het varen bent. Je wiebelt net zo hard heen en weer.
De verschillen tussen de ventielen
Ook de verschillende ventielen die gebruikt worden hebben invloed op de kostprijs van een luchtbed en self-inflating slaapmat. De verschillende soorten ventielen hebben ieder andere functies. Hieronder laten we de verschillende ventielen zien en in welke soort luchtbedden en slaapmatten deze zitten.
- Universeel ventiel met dubbele dop
- Draaiventiel Campguru Beatle
- Dubbel ventiel inflate en deflate Exped
- Kantelventiel Human Comfort / Nomad
Het produceren van een luchtbed en een SI-slaapmat
Luchtbedden zijn goedkoop om te produceren. Dit heeft niet alleen te maken met de materialen, maar ook met de techniek. Deze is zo eenvoudig dat dit proces bijna volledig machinaal uitgevoerd kan worden. Zo is het mogelijk om met behulp van een aantal medewerkers tientallen luchtbedden per uur te maken. De naden van de luchtbedden worden gelast. Een techniek die snel gaat zonder ingewikkelde machines.
Self-inflating slaapmatten zijn een stuk ingewikkelder om te maken. Eerst moet de buitentijk gemaakt worden en het laminaat van TPU aangebracht worden. Vervolgens is het schuim aan de beurt. Dit wordt gesneden en de holle ruimtes worden geboord. Dit heeft met de stabiliteit en het pakformaat te maken. Tot slot wordt de buitentijk via een vacuüm over het schuim getrokken. Bij dit proces, als we kijken naar een 2-persoons SI mat, dan zijn er wel 8 medewerkers mee bezig. Helemaal als de buitentijk elastisch is. Je kan wel nagaan dat deze zelf opblazende slaapmatten veel intensiever zijn om te maken en dus duurder zijn.
Waar de ontwikkeling van de luchtbedden vrijwel stilstaat zie je dat self-inflating matten steeds luxer en comfortabeler worden. Op dit moment zijn er zelfs varianten van maar liefst 20 cm dik. Klinkt en ligt goed alleen moet je er wel rekening mee houden dat je de slaapmat ook nog op wilt rollen.
Meest voorkomende defecten en de reparaties hiervan
Ongeacht waar je op gaat slapen heb je te maken met een bed waar lucht in gaat. En overal waar lucht in gaat kan de lucht er ook uit. Meestal op het moment dat jij dat wil, maar soms kan er ook een defect ontstaan waardoor dit midden in de nacht kan gebeuren. Wat zijn nu de meest voorkomende defecten en hoe kan je dit repareren.
Defecten bij luchtbedden
Het meest voorkomende defect bij luchtbedden is lekkage. Door gebruik te maken van PVC is dit wel voordelig, maar het materiaal kan heel slecht tegen het iedere keer op dezelfde manier opvouwen. Hierdoor ontstaan er op de vouwen broze plekken en dit worden uiteindelijk gaatjes. Relatief lastig om te vinden en te plakken. De meeste mensen hebben hier geen zin in en kopen uiteindelijk een nieuw luchtbed.
Er kunnen ook gaatjes ontstaan bij het gebruik van het luchtbed. Deze zijn in de meeste gevallen eenvoudig te repareren. Je moet het gaatje opzoeken en dat is lastig. Wat je in dat geval het beste kan doen is het luchtbed opblazen en met water en zeep kijken waar er zeepbelletjes ontstaan. Het gaatje markeren en plakken met de juiste middelen.
Kampeerwereld tip:
Op alle soort luchtbedden en slaapmatten geldt dat er op gaten van buitenaf geen garantie zit. Zorg er dus voor dat je een dergelijk defect op kan zoeken en plakken. Neem dus altijd een plaksetje mee.
Defecten bij slaapmatten
Self-inflating slaapmatten zijn complexer dan luchtbedden en er kunnen daarmee ook andere defecten ontstaan. Het meest voorkomende defect is hierbij lekkage door middel van gaatjes van buitenaf. Voor gaatjes geldt ook dat je deze eenvoudig kan opzoeken met water en zeep. Is niet altijd het leukste werk maar je voorkomt dat je een nieuwe slaapmat moet aanschaffen.
Een ander defect kan delaminatie zijn. Hierbij gaat het om het loslaten tussen de buitentijk en het schuim. Er ontstaat dan een luchtbel tussen deze twee lagen. In de meeste gevallen gaat het om een productiefout. In het proces is er dan iets niet goed gegaan. Heel vaak komt dit niet voor.
Defecten aan ventielen
De ventielen van beide slaapmiddelen kunnen ook defect raken. Gelukkig is hier vaak ook wel een passende oplossing voor. Bij de duurdere zelfopblaasbare slaapmatten zitten er bewegende delen in de ventielen Deze kunnen kwijtraken of kapotgaan. Gelukkig zijn deze eenvoudig te vervangen zodat je weer van een goede nachtrust kan genieten.
De ventielen van SI matten die een PVC-laminaat hebben beschikken vaak over de ouderwetse draaiventielen. Deze kunnen van koper of plastic zijn. Voor beide geldt dat deze verlijmd zitten in een van de hoeken van de slaapmat. Doordat er wisselend spanning staat op deze ventielen kan de verlijming achteruitgaan en zelfs breken. In dit geval kan je de ventielen terugplaatsen met Seamgrip, een lijm die flexibel blijft, maar vaak is dit maar een tijdelijke oplossing en is de mat afgeschreven. Een belangrijke reden dat je deze ventielen bijna niet meer ziet in de betere merk slaapmatten.
Voor luchtbedden worden er andere soort ventielen gebruikt. Het meest voorkomende defect hieraan is dat je de dopjes kwijtraakt. Gelukkig zijn deze vrijwel universeel en kan je deze altijd makkelijk vervangen. Maar deze ventielen kunnen ook van het luchtbed losraken. De lasnaad laat dan los. Je kan het lijmen, maar ook dit is vaak maar tijdelijk.
Kampeerwereld tip:
Het op de juiste manier bewaren van een luchtbed of slaapmat komt ten goede aan de duurzaamheid. Het beste is om een plek te zoeken die droog en uit het zonlicht is. Vervolgens laat je alle ventielen open en rol je de bedden helemaal uit. Zo is er veel minder druk op de vouwnaden. Een voordeel van selfinflating slaapmatten is dat je deze door de schuimkern ook rechtop kan neerzetten.
Om alle verschillen overzichtelijk te maken hebben we hieronder nog even alle voor- en nadelen op een rijtje gezet. Zo kan je nog beter een weloverwogen beslissing maken. Het belangrijkste is dan ook dat een slaapmat of luchtbed goed moet liggen. Gelukkig is het mogelijk om bij ons in de winkel te testen, zo kan je daadwerkelijk nog beter de verschillen voelen.
Voordelen luchtbedden
- Goedkoop
- Makkelijk opblaasbaar
- Klein pakvolume
Nadelen luchtbedden
- Liggen niet comfortabel, wiebelig
- Isoleren niet
- Gaan snel lek
Voordelen slaapmatten
- Blazen zichzelf op
- Hebben een uitmuntend slaapcomfort
- Makkelijk te repareren
Nadelen slaapmatten
- Kostbaar in de aanschaf
- Het oprollen moet in een paar keer
- Relatief groot pakvolume