Gastblog: Voorbereiden op de Nijmeegse Vierdaagse
De Nijmeegse Vierdaagse komt steeds dichterbij. Voor de honderdste editie van dit grootse wandelevenement zijn zich 50.000 mensen aan het warm lopen. Hoe doe je dat nu, je voorbereiden op zo'n meerdaagse tocht? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend en ook afhankelijk van de afstand die je gaat lopen, want tussen de 30, 40, 50 en zelfs 55 km per dag zit natuurlijk behoorlijk verschil. De een claimt zich bijna niet te hoeven voorbereiden terwijl de ander het super serieus aanpakt. Ik wil je graag vertellen hoe ik het doe.
Debutant
Dit is de eerste maal dat ik de Nijmeegse Vierdaagse ga lopen. Omdat ik inschatte dat ik weinig kans maakte om ingeloot te worden, heb ik me aangemeld bij Via Vierdaagse, een organisatie die debutanten de kans geeft om mee te doen. Zij hadden 1650 startbewijzen te vergeven. Het leuke van deze organisatie is dat zij er een trainingsprogramma aan vast koppelen zodat debutanten meer kans maken om de Vierdaagse ook echt uit te lopen. Hoewel het mij in eerste instantie was begonnen om op een gemakkelijke manier aan kaartjes te komen, merk ik dat ik toch graag gebruik maak van de mogelijkheid die Via Vierdaagse biedt.
Trainingsschema
Het meeste profijt heb ik van het trainigsschema. Op de site van de Via Vierdaagse kan je verschillende trainingsschema's voor de verschillende afstanden downloaden. Ik gebruik het schema van de 40 kilometer. Dat schema begon in januari voorzichtig: door de week 1x 1 uur wandelen en ik het weekend 5 kilometer. Dat stelde natuurlijk helemaal niets voor. Maar de opbouw gaat daarna toch redelijk vlot, in ieder geval voor de ongeoefende loper. Al snel is het schema zo dat door de week twee keer anderhalf uur gewandeld moet worden. Ik heb daarvoor een vaste afspraak met een vriendin. Op dinsdag lopen wij anderhalf uur en op woensdag 10 kilometer. Daarnaast heb ik door de week heen nog zo mijn losse wandelingen, vaak een rondje van een uurtje.
Het trainigsschema geeft voor de weekenden ook een opbouw aan. In het begin stelde dat voor mij, als redelijk geoefende loper niet zoveel voor. Maar nu we naar het einde toe gaan begint het voor mij ook pittig te worden. Komend weekend staat bijvoorbeeld een zaterdag 40 km en zondag 30 km op het programma. Dat is best een tippel en je moet er echt 2 dagen voor vrij maken.
Trainen moet leuk zijn
Mijn motto is dat trainen voor de Vierdaagse leuk moet zijn. Dus heb ik in de voorbereidingen allerlei prachtige georganiseerde wandelingen gemaakt. Ik noem er een paar: De Rode Kruis Bloesemtocht (30 km), De Fjoertoer Terschelling (42 km), Om 't Eiland (2x30 km) en de Alkmaarse Wandel4daagse (4x25 km). Stuk voor stuk geweldige wandelingen. Zo wordt wandeltrainen een feestje.
Spieren sterk maken
Naast het maken van kilometers en het opbouwen van wandelconditie is het ook van belang om je spieren goed te trainen. Dat kan door intervaltraining te doen (harder en zachter lopen), heuvels te wandelen, maar ook door gewoon naar de sportschool te gaan. Ik doe het laatste. Ik kan wat last van mijn rug hebben dus ik vind het belangrijk om mijn rug- en buikspieren goed te trainen.
Je uitrusting op orde maken
Een ander belangrijk onderdeel van je voorbereiding is ervoor zorgen dat je uitrusting compleet en 'ingewandeld' is. Wandelschoenen zijn misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van je uitrusting. Voor de juiste aanschaf kan je het beste je laten adviseren in een speciaalzaak. Na de aanschaf ben je niet klaar, je nieuwe wandelschoenen moeten goed ingelopen worden. Je moet er immers op kunnen vertrouwen dat je geen blaren loopt of andere ongemakken ondervindt naarmate je ze langer aanhebt. De rest van je uitrusting is ook niet onbelangrijk. Echte wandelsokken zijn onontbeerlijk. Het is even zoeken naar wat voor jou de prettigste sok is, er is best wel wat keuze.
Kleding mag niet schuren of irriteren, moet sneldrogend zijn en het liefst goed ademen. Speciale wandelkleding is echt aan te raden. Ook hier geldt weer dat je het al goed uitgeprobeerd moet hebben voordat je start in Nijmegen. Hetzelfde geldt voor je rugzak of heuptas. Wat is voor jou het prettigst? Heb je er last van? Wat kan je wel en niet meenemen? Wat heb je onderweg nodig? Allemaal vragen waar je antwoord op moet zien te vinden voordat de ultieme uitdaging, de Nijmeegse Vierdaagse, start. Ik wens je veel succes!
Over mijn voorbereidingen op de Nijmeegse Vierdaagse schrijf ik wekelijks een blog op de site www.wandelvrouw.nl. Elke maandag verschijnt er een nieuwe aflevering. Lees je mee?
Bregje Schipper
Bregje is een wandelaar die het ruige werk niet schuwt. Zij wandelt over het algemeen door Nederland, maar je kan haar ook vinden in de bergen of op een trekking buiten Europa. Bregje blogt over alles wat met wandelen te maken heeft op haar blog Wandelvrouw.