• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Een meerdaagse hike; hoe bereid je dat voor?

Een meerdaagse hike; hoe bereid je dat voor?

Deze blog is geschreven door Lotteke, zij is werkzaam als verkoopster op onze outdoor en Outdorado afdeling.

Ieder jaar organiseer ik samen met vrienden een meerdaagse hike, midden in de winter. Hartstikke leuk en uitdagend. Maar hoe bereid je dat voor? Zeker een hike in de winter is een hele klus, maar we slagen er toch altijd in om het tot een succes te maken. Wat gaat daar aan vooraf?

Ten eerste wordt er een idee gepitched. Zo was dit jaar het originele plan om 4 dagen naar nationaal park Eifel in Duitsland te gaan. Maar hier zaten een aantal problemen aan. Alle campings in de buurt waren gesloten of veel te prijzig. Meestal laten we ons hierdoor niet zo tegenhouden en riskeren wij graag het avontuur van illegaal wildkamperen. Maar dit jaar hadden 10 mensen zich aangemeld, 3 tentjes is toch makkelijker te verstoppen dan 5.. samen met het advies van een aantal mensen die ervaring hadden met wildkamperen in Duitsland en mij vertelden dat ze in het Eifelgebied heel streng zijn ten opzichte van wildkampeerders, hebben we besloten om niet naar Duitsland te gaan.

Na even googlen kwam ik op de Belgische versie van paalkamperen, bivakzones. Overal in België legaal wildkamperen. Op deze site stonden ook een aantal routes in de Ardennen van bivak naar bivak. Dát zijn de sites waar je op moet surfen! Waarom zou je zelf het wiel opnieuw uitvinden? In overleg met de groep hebben wij een route gekozen van 4 dagen, waarbij 2 korte en 2 lange stapdagen, 2 bivak overnachtingen en 1 camping overnachting in en rond de Ourthe-vallei. Zo dat was stap 1. We weten nu wie er mee gaan, waarheen en voor hoe lang. Met een online datumprikker stellen we onderling de data vast waarop iedereen (bijna iedereen..) mee kan gaan.

Eerst zorgen we voor de juiste kaarten en navigatie. De meest ideale schaalverdeling voor een wandelkaart is 1:25000. Maar deze schaalverdeling is moeilijk te krijgen. 1:50000 is ook goed te doen, en deze verdeling is veel makkelijker te krijgen. Om goed kaarten te kunnen lezen is een ook een kompas nodig. Kaart en kompas, dat klinkt heel ouderwets. Maar vergis je niet, hoewel je natuurlijk google-maps  op je smartphone hebt, of een superluxe GPS, daar ben je nergens mee als de batterij leeg gaat, of als je degene met de gps kwijtraakt... 

Een meerdaagse hike; hoe bereid je dat voor?

Over GPS gesproken die nemen we natuurlijk ook mee. Hoewel de routes die we gaan lopen over het algemeen goed zijn aangegeven, kan het nooit kwaad om de waypoints van belangrijke plekken in je GPS te zetten. Better safe, than sorry. Zeker als je met een grote groep gaat, is het belangrijk dat iedereen een globaal idee heeft waar we naartoe moeten. In ons geval gaan wij met de auto naar ons startpunt, aan het einde van de route moeten we dan met de bus terug naar het startpunt. Dus ook de dienstregeling van de bus wordt geprint en op papier meegenomen. Zorg dat je zo min mogelijk afhankelijk bent van je elektronische apparaten, zodat je in een noodgeval, precies weet waar je bent en niet in de stress schiet.

Een meerdaagse hike; hoe bereid je dat voor?

Stap twee is dat iedereen de juiste spullen heeft voor de hike. Een goede rugzak, de goede schoenen voor een trekking en omdat het winter is, een goed slaapsysteem. Zorg dat iedereen ruim op tijd weet wat je nodig hebt, zodat degenen die bijvoorbeeld nog geen goede schoenen hebben, die op tijd kunnen aanschaffen en in kunnen lopen of eventueel een slaapzak of tas kunnen lenen. Dit jaar hebben wij een aantal “nieuwe” mensen bij ons winterkampeer avontuur, die voor veel dingen nog de goeie uitrusting moeten regelen. Ook zitten er een aantal bij die denken dat ze dit wel redden op hun Converse-gympen. Dat is dan aan hen ;)

Een paar dagen van tevoren worden er boodschappen gedaan. Alleen de basics. Crackers voor ontbijt en lunch, droogvoer, zoals couscous en zakjes aardappelpuree en zakjes oploskoffie. Pindakaas wordt overgeschept van pot naar zakjes, om gewicht te besparen. Snacks en extra dingen neemt iedereen voor zichzelf mee. Ik heb bijvoorbeeld een notenallergie, dus ik neem vaak andere repen, anderen lusten weer dit of dat niet, dus vandaar dat we dit op deze manier verdelen.

Omdat veel van ons niet veel tijd hebben om vaak te gaan wandelen, is niet iedereen in vorm voor een vierdaagse hike, met 20 kg op je rug, incl. hoogtemeters en koude wind in je gezicht. Daarom beginnen we een paar weken van tevoren al met trainen. De vraag is, wat kun je doen om te trainen? Het antwoord? Lopen.

De beste manier op te trainen voor lopen, is lopen. Begin met een kleine dagtocht per week, (+- 15km) bouw dat op tot een flinke dagtocht(+-25) en gooi daarbij steeds iets meer gewicht in je rugtas, zodat je daar ook gewend aan raakt. Probeer naast het lopen ook extra oefeningen te doen. Dat kan natuurlijk in de sportschool, maar zeker ook thuis. Een paar keer extra de trap op- en aflopen bijvoorbeeld. Ook zwemmen en fietsen is goed voor je wandel-conditie. Pas op met hardlopen, als je nog geen hardloper bent is het niet aan te raden om daar mee te beginnen. Hardlopen is heel blessuregevoelig en het zou jammer zijn om vlak voor je hike een blessure op te lopen.

 

Zwemmen daarentegen is het minst blessuregevoelig. Verder heb ik zelf ooit een knieblessure opgelopen en train daarom altijd de spieren rondom mijn knie mee. Daarnaast zijn “core-oefeningen”(rug- en buikspieren) altijd aan te raden, dan hoeft je zware backpack geen beperking te zijn om lekker te wandelen. Probeer in ieder geval 3 dagen in de week een halfuur actief bezig te zijn. Voor in de bergen kun je in Nederland eigenlijk niet trainen, omdat het plat is natuurlijk, maar ook het effect van de hoogte in de bergen is niet na te bootsen. Als je in de bergen gaat wandelen, zorg dan in ieder geval voor een goede conditie en lichamelijke fitheid. Want bergwandelen is zwaarder dan je denkt. Met een goede conditie kun je een stuk verder en blijft het ook leuk!

In de week voordat we weg gaan testen we alles. We zetten de tenten op, om te kijken of alles compleet is en heel. Het is voorgekomen dat we in de stortregen de tent opgezet hadden, om er vervolgens achter te komen dat er een groot gapend gat in de buitentent zat.... Ook de multifuel-branders worden getest en krijgen een goede onderhoudsbeurt. Messen worden geslepen, schoenen worden geïmpregneerd, EHBO-sets aangevuld en ook de auto’s worden niet vergeten. Maar niet alleen de spullen, er moet ook worden nagegaan of iedereens verzekering dekkend genoeg is, of passagiers in de auto zijn meeverzekerd en alle papieren aanwezig zijn.
Als ook de hele bagagechecklist is afgegaan, dan kunnen we inpakken en gaan!

De ochtend van vertrek. De tassen worden nog één keer gecheckt, de laatste boodschapjes worden gedaan en alle telefoons en accu’s worden opgeladen. Het is 3,5 uur rijden naar de Ardennen dus we kunnen nog even bijslapen... of heel hard meezingen met de radio. Afhankelijk van bij wie je in de auto zit.

Een meerdaagse hike; hoe bereid je dat voor?
7 jaar geleden door Hans
Goed verhaal Lotteke, maar welke Belgische sites zijn dat waar jij die Belgische bivakzones hebt gevonden? Zijn jullie nog gegaan en zo ja hoe is de hike verlopen. Dus m.a.w. komt er nog een vervolg van dit blog? Ik hoop van wel en zal iedere keer uitkijken naar de rest van je verhaal.
Succes met evt. volgende meerdaagse (winter) hikes.
7 jaar geleden door Toon
Wat een leuke blog! kun je een link naar die handige website van de belgische bivakzones toevoegen? Ik ben benieuwd naar het vervolg! Een goede voorbereiding is het halve werk, zegt men. Handig om deze ervaring te delen. Hopenlijk trekken door jouw blog meer wandelaars letterlijk de stoute schoenen aan om zulke primitieve meerdaagse hikes te gaan lopen.