Eetpatroon voor jouw wandelprestaties
Wandelprestatie en voeding
Wandelen en voeding gaan hand in hand. Het is belangrijk om niet alleen tijdens je wandeling goed te eten, ook voor en na de flinke wandeling is het van belang dat je goed eet en drinkt. Lees hier hoe voeding een positieve rol kan spelen in je wandelprestaties.
Eten voor de wandeling
Ongeveer twee tot drie uur voor de lange wandeling is het belangrijk een uitgebreide maaltijd te nuttigen die bestaat uit veel eiwitten en koolhydraten. Voorbeelden hiervan zijn rijst of pasta met kip en groenten. Ook brood en aardappelen zijn koolhydraatrijke voeding. Het is niet aan te raden veel vet te eten voor het wandelen want deze geven langzamer energie af. Daarnaast kunnen grote hoeveelheden vet maag- en darmklachten veroorzaken. Ook is het belangrijk voldoende vitamine B en C in te nemen zodat je lichaam hierop kan branden bij intensieve activiteiten. Drink daarbij 0,5 tot 1 liter vocht, dit mag water, thee, koffie of vruchtensap zijn.
Ook tijdens de wandeling eten en drinken
Als je lange afstanden gaat wandelen moet je onderweg je energieniveau op peil houden door koolhydraatrijk te eten en voeding waar veel vet in zit achterwege te laten. Dit soort voeding heeft een positieve invloed op jouw wandelprestaties. Voorbeelden van eten waar veel koolhydraten in zitten zijn een banaan, ontbijtkoek, een boterham met zoet beleg, een krentenbol of een energy bar. Eet ieder uur iets, ook als je geen honger hebt. Hiermee voorkom je dat je een hongerklop krijgt. Je benen voelen dan zwaar aan en je komt nauwelijks meer vooruit.
Naast goed en voldoende eten is het ook belangrijk wanneer je een flinke wandeling maakt dat je voldoende vocht binnen krijgt. Je kan namelijk met deze lichamelijke inspanning wel 1 liter vocht per uur kwijt raken. Het is dus van groot belang om het vochtgehalte op peil te houden; drink liever elk kwartier een paar flinke slokken dan dat je in één keer je fles leeg drinkt. Vocht zorgt voor het regelen van je lichaamstemperatuur en het transport van de voedingsstoffen en afvalstoffen. Neem daarom altijd een volle drinkfles water mee en vul deze weer aan wanneer de mogelijkheid zich voordoet. Geschikte dranken zijn bijvoorbeeld thee, water, isotone sportdrank of limonade.
Kies voor een rugzak of heuptas om je eten en drinken in mee te nemen. Er zijn ook rugzakken die een ingebouwd drinksysteem hebben; in de rugzak zit dan een waterzak met drinkslang of heeft de mogelijkheid om er een waterzak in te plaatsen. Voordeel is dat een waterzak een veel grotere inhoud heeft dan een drinkfles. Ga je ergens overnachten? Staat er een backpack avontuur op de planning? Maak het jezelf dan gemakkelijk en neem outdoor voeding mee. Dit geeft lekker veel energie en is zeer gemakkelijk klaar te maken. Kokend water erbij en klaar!
Na de wandeling
Ook na de wandeling is het zaak om goed te eten en te drinken. Het liefst zo snel mogelijk, je lichaam herstelt zich dan namelijk sneller. Hierbij is het zaak om koolhydraat rijk te eten maar ook de eiwitten hierbij niet te vergeten. Eiwitten zorgen er voor dat je spieren zich dan beter herstellen. Ook wanneer je geen “honger” hebt moet je toch proberen om wat te eten, doordat je een langdurige lichamelijke inspanning hebt geleverd kan je hongergevoel vermindert zijn. Naast het eten is goed drinken ook nu weer belangrijk, dit bevordert de afvoer van de afvalstoffen. Drink dan bij voorkeur water, thee met suiker of een isotone sportdrank. Laat dat biertje of een ander alcoholische drankje nog even staan, alcohol onttrekt juist vocht uit je lichaam.
De beste culinaire maaltijden tijdens de wandeling
Wat minder met wandelen te maken heeft, en meer met eten, zijn culinaire wandelingen. Hierbij ga je met een groep wandelen en ondertussen stop je bij allerlei restaurants om lekkere versnaperingen te nuttigen. Op het internet kun je een breed aanbod aan deze culinaire wandelingen vinden.
Tip: combineer zo’n wandeling met een nachtje slapen in die stad, zo heb je een culinaire ervaring en een leuke citytrip in een.