• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

De wondere wereld van de Tarp

Alles wat je moet weten op het gebied van tarpen

We beginnen met een korte uitleg. Veel mensen denken namelijk dat een tarp en een schaduwdoek hetzelfde zijn, maar dat is het niet. We zullen eerst even de verschillen uitleggen. 

Een tarp is een los doek dat je flexibel kunt plaatsen. Met een tarp kun je op allerlei creatieve manieren beschutting creëren tegen de wind, zon of regen. Met behulp van bomen, palen of andere hulpmiddelen zoals tarp stokken maak je een schuilplekje. Dit kan zijn om onder te slapen en te bivakkeren, of gewoon als toevoeging bij je tent, camper of caravan. Tarpen zijn, in vergelijking met schaduwdoeken, dichter geweven. Hierdoor laten ze minder daglicht door en gaan ze sneller achteruit als de zon er lang op staat. Vooral tarpen van polyester en nylon kunnen hier slecht tegen, die van katoen en TC hebben dit probleem minder snel. Een voordeel is dat vrijwel alle tarpen waterdicht zijn. Ook zijn tarpen van polyester en nylon lichtgewicht en compact mee te nemen.

 

Met een schaduwdoek kun je ook beschutting voor de zon zoeken, maar waterdicht is hij niet. De stof van schaduwdoeken is bedoeld om te gebruiken in de zomer, bij weinig wind en nauwelijks regen. Schaduwdoeken zijn niet waterdicht, omdat ze gemaakt zijn uit grof geweven, dikke polyester vezels. Er komt wel daglicht door het doek heen en Uv-straling houdt hij beter tegen dan een tarp. Ze zullen daarom langer meegaan en zijn bovendien vaak een stuk voordeliger. Een tarp van katoen of technisch katoen kan je ook perfect gebruiken als schaduwdoek omdat deze goed bestand zijn tegen Uv-straling.


Kampeerwereld tip: 

Zodra je geen gebruik meer maakt van een tarp of
schaduwdoek is het verstandig om deze weg te halen. Zo voorkom je extra
blootstelling aan Uv-straling en gaat deze langer mee.

Als je van plan bent een tarp te gaan kopen, bedenk dan eerst wat je precies van plan bent. Waar ga je hem ophangen, voor hoelang en onder welke omstandigheden? Al deze factoren zijn belangrijk voor je keuze. Er zijn veel verschillende soorten tarpen met elk hun eigen gebruiksdoel. 

Meestal is een tarp gemaakt van polyester. Dit is een relatief goedkope kunststof die makkelijk te verwerken is. Het voordeel van dit materiaal is het kleine pakvolume en lage gewicht. Bovendien drogen tarpen van polyester relatief snel. Je kunt dus snel inpakken en weer door! 
 
Een nadeel van polyester is dat deze stof niet waterdicht is. Dat zit zo: een coating beschermt de stof en zorgt dat deze geen wind of water doorlaat. Als de tarp geen coating heeft, zal deze dus na een kleine regenbui al gaan lekken. Ook de naden van een polyester tarp zijn niet standaard waterdicht. Ook niet bij kapnaden. Om dit op te lossen, hebben de meeste tarpen getapete naden.  Mocht je tarp dit niet hebben, dan biedt Seamgrip een oplossing. Hiermee kun je de naden waterdicht maken, maar ook als onderhoudsmiddel of voor reparaties biedt dit product een uitkomst. Impregnatie werkt prima voor het (beperkt) goed houden van je tarp, maar als die eenmaal weg is dan is de stof niet meer waterdicht.

Een ander nadeel is dat tarpen van polyester minder lang meegaan dan bijvoorbeeld katoen. Dat heeft te maken met de zon. UV beschadigt namelijk het materiaal. Als een polyester tarp veel in de zon staat, wordt de stof langzaam afgebroken. Zo kan het zomaar zijn dat je na een korte tijd opnieuw naar de winkel moet gaan. Voor een goedkopere tarp is dit niet zo erg, maar voor een wat duurder product van polyester is het zeker de moeite waard om een ander materiaal te kiezen.

Katoen of TC

Er bestaan ook katoenen of TC tarpen. TC staat voor Technisch Cotton. Over het algemeen liggen de tarpen van deze materialen iets hoger in de prijsschaal. De kostprijs voor katoen is namelijk een stuk hoger in vergelijking met polyester. Dit is ook het geval als er polyester mee is geweven met het katoen.  
 
Katoenen tarpen zijn een stuk duurzamer. Je hoeft niet gek op te kijken als ze, bij correct gebruik natuurlijk, jarenlang meegaan. Dit komt doordat Uv-straling minder effect heeft op katoen. Aan de andere kant, zijn producten van katoen groter en zwaarder dan polyester. Bovendien duurt het een stuk langer voordat het droog is. Katoen gaat al snel schimmelen als je het voor langere tijd nat inpakt.

Net als bij polyester, hebben tarpen van katoen of TC een waterdichte coating. Katoen is een natuurlijk product en de vezels zullen zich daarom strak tegen elkaar sluiten als er water op valt. Oefen daarom nooit druk uit op een katoenen doek als het regent! Het doek wordt waterdicht door de gesloten vezels. De druk zorgt ervoor dat er blijvende lekkage kan optreden. Net als bij polyester, kun je katoenen producten langer goed houden door het gebruik van impregnatie middelen.

De wondere wereld van de Tarp

Maar wat als je de voordelen van de polyester en katoenen tarpen in één product wilt? Dat kan! Er bestaan ook tarpen die gemaakt zijn van polyester en nylon. Deze tarpen kenmerken zich door het kleine pakvolume en het lichte gewicht. Ze hebben meestal een PU (polyester) coating of een SI (siliconen) coating. PU-coating is standaard. De SI-coating is speciaal voor tarpen van een dunner materiaal. Deze coating zorgt ervoor dat je met een dunner materiaal een sterker doek hebt dan een dikker polyester doek met een PU-coating.  

 

Vaak wordt er in dit soort lichtgewicht tarpen ook doek gebruikt dat een Ripstop heeft. Dit betekent dat er om de zoveel millimeter een dikkere draad door de stof is geweven. Doordat dit van beide kanten gebeurt, worden er kleine vierkantjes gecreëerd. Zo wordt meer stevigheid aan het doek gegeven, zonder dat dit erg dik of zwaar hoeft te zijn. Helaas hangt er natuurlijk wel een prijskaartje aan dit soort technieken. De fabricage en kostprijs liggen hiervoor een stuk hoger dan 'gewone' polyester tarpen.

Het leuke aan een tarp is dat je hem op tientallen manieren kunt gebruiken. De veelzijdigheid hangt een beetje af van de omgeving, maar vooral ook van je eigen creativiteit. 
 
Om een tarp succesvol op zetten, heb je het volgende nodig:

  1.  Tarp 

Dit is natuurlijk het belangrijkste onderdeel. Voor het opzetten maakt het niet uit wat voor tarp je hebt. Katoen, TC, polyester of nylon werkt allemaal hetzelfde. Het grote verschil zit in de afspanpunten. Goedkope tarpen hebben er 4 (één op elke hoek). Ook worden er in de goedkopere tarpen metalen, aluminium of messing ringen gebruikt. Deze slijten wat harder maar zijn goedkoper om te maken.  

De wat duurdere hebben er 8 (een op elke hoek en op het midden hiervan) en hebben vaak lussen van nylon, soms in combinatie met elastiek. Deze kunnen meer kracht hebben en hiermee kun je de tarp ook beter afspannen. Deze techniek is wat duurder om te maken. 

  2.  Stokken (of bomen)

Er zijn speciale tarpstokken. Deze zijn ideaal om een tarp mee op te zetten. Ze hebben grote pinnen bovenop om door de ring of lus van de tarp te steken. Bovendien zijn ze licht in gewicht en gemakkelijk verstelbaar. Natuurlijk kun je, met een beetje handigheid, ook stokken gebruiken die niet speciaal gemaakt zijn voor tarpen. Hoe zwaarder de tarp is, hoe sterker de stokken zijn die je nodig hebt. Je verschuift dan van het segment van de lichtgewicht stokken naar zwaardere alternatieven als bijvoorbeeld een stalen verstelbare tentstok. Als je een beetje praktisch ingesteld bent, kun je met een aantal stevige bomen en wat scheerlijnen ook al een heleboel bereiken.

Als je de tarp wilt laten functioneren als een verlengstuk van je tent, heb je voldoende aan twee stokken. Een kleine trekkerstent heeft voldoende aan één stok. Je kunt dan namelijk een hoek naar de grond afspannen om zo een windscherm te spannen. De rest van de tarp leg je in zo'n geval over de tent heen. Over het algemeen geld dat de hoeveelheid stokken simpelweg afhangt van wat je precies gaat doen met je tarp.

Je kunt een tarp ook als dak ophangen, bijvoorbeeld boven je picknick plekje. Met minimaal drie hoeken en een stok kun je de tarp goed uit elkaar rekken om een groot oppervlak te creëren. Zo kun je met meerdere mensen lekker droog of uit de zon zetten.

  3.  Scheerlijnen 

Het aantal scheerlijnen bepaal je aan de hand van de hoeveelheid stokken die je gebruikt. Nagenoeg alle scheerlijnen zijn van hetzelfde materiaal, daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. Zet je je tarp op met 4 stokken? Dan zijn 8 scheerlijnen voldoende. Toch een dak vormen met je tarp? Ga dan voor 6 scheerlijnen.

  4.  Haringen  
We hebben een breed assortiment aan haringen. Het verschil in al deze haringen is te verklaren door de grond waarin ze worden gebruikt. Voor rotsgrond bijvoorbeeld, raden wij stalen, ronde haringen aan. Dit in tegenstelling tot een zachte ondergrond, waar een haring die een brede weerstand kan bieden juist beter van pas komt.

De wondere wereld van de Tarp

Zorg dat je je opstelling afstelt op het weer en de omgeving. Waait het flink? Dan is het handig om de tarp laag en gestroomlijnd te vormen (bijvoorbeeld in een tent-vorm). Zorg er in dat geval voor dat de tarp tot de grond reikt. Dit voorkomt tochtende kieren. Is het windstil? Dan kun je ervoor kiezen om een ‘lean-to' shelter te vormen. Je spant het doek dan diagonaal tussen de grond en bevestigingspunten, zoals bomen of stokken.  

Een veel gekochte combinatie is een tarp en een hangmat. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je lekker ligt te slapen en verrast wordt door de regen of wind. Veel mensen spannen daarom een tarp over hun hangmat heen. Dit kan je doen in de vorm van een ruit of als een dak. Beide werken prima. Met de ruitvormige spanning heb je een groter oppervlak boven je, maar meer tocht langs de kanten. De dakvorm zorgt voor een beter verdeelde oppervlakte en minder tocht. 

Houd er altijd rekening mee dat, als je tarp eenmaal is opgehangen, een harde waai- of regenbui in een klein hoekje zit. Tijdens een stevige rukwind delven zelfs de sterkste ringen en lussen het onderspit. Met name een wat ouder doek kan verassend snel schade oplopen door stevige weeromstandigheden. 

Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste merken geen garantie geven op schade die veroorzaakt is door wind en regen. Als het weer opeens flink omslaat, kun je daarom het beste je tarp gewoon naar beneden halen. De meeste tarpen zijn sterk, maar voorkomen is beter dan genezen. 

Het kan voorkomen dat een tarp bij de eerste keer gebruiken nog niet compleet waterdicht is. Maak je geen zorgen als er op dat moment nog wat vocht door heen komt, het garen moet nog ingewerkt worden. Bij de tweede regenbui is dit gebeurd en is je tarp helemaal klaar voor gebruik! 

Natuurlijk bieden wij een ruim assortiment tarpen aan. Wil je nog meer advies, of onze producten in het echt bewonderen? Kom dan gezellig langs bij onze winkel in Ermelo

Over Specialist (Tenten)
Met onze tenten-specialist vind je een tent waarmee je de meest geweldige kampeeravonturen gaat beleven. Lichtgewicht of juist met extra ruimte.